Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι ζήτημα πολιτικής του κράτους, που πρέπει να δώσει ίσα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες του, τόνισε ο Γιώργος Καπουτζίδης.
Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο ηθοποιός, σεναριογράφος και παρουσιαστής μίλησε για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, υπογράμμισε ότι το σύμφωνο συμβίωσης «δεν πρέπει να είναι κουτσό» και ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ο πολιτικός γάμος, αλλά και να προχωρήσει το ζήτημα της υιοθεσίας.
Σε ερώτηση για την απόφασή του να μιλήσει ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του, ο Γιώργος Καπουτζίδης απάντησε ότι δεν τον ενδιέφερε αν θα χάσει κοινό ή δουλειές, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν θέλω να πάω σε ένα κανάλι που δεν θέλει έναν γκέι» και εξήγησε ότι το μόνο που τον απασχολούσε ήταν να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς του.
«Δεν με προβλημάτιζε αν θα με συμπαθούσε κάποιος, αν θα χάσω κοινό, διαφήμιση, ούτε αν θα σταματήσει να με θέλει ένα κανάλι. Δεν με ένοιαζε καθόλου και δεν θέλω να πάω σε ένα κανάλι που δεν θέλει έναν γκέι. Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση για κάποιον που δεν θέλει έναν γκέι. Και δεν θέλω να έρχονται στο θέατρο να με βλέπουν άνθρωποι που δεν θέλουν έναν γκέι, να κάτσουν σπίτι τους ή να πάνε να δουν ένα άλλο θέατρο και θα είμαστε ευτυχισμένοι και οι δύο», δήλωσε ο κ. Καπουτζίδης και πρόσθεσε:
«Το μόνο που με απασχολούσε ήταν- επειδή βρισκόμουν 600 χλμ. μακριά από την πόλη μου- να μην ταλαιπωρηθούν οι γονείς μου με σούσουρο. Τίποτα άλλο δεν με απασχολούσε. Γιατί δεν θα ήμουν δίπλα. Όταν κατάλαβα ότι έχουν τη σιγουριά, την πίστη και την ικανότητα ότι όποιος είναι να κάνει σούσουρο θα τον κάνουν πέρα, ήμουν πολύ ήσυχος».
Η καταπολέμηση των διακρίσεων είναι ζήτημα πολιτικής του κράτους, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Πρέπει να αλλάξει η πολιτική του κράτους, να πει ότι οι πολίτες μου είναι ίσοι και θα δώσω ίσα δικαιώματα σε όλους», σημείωσε.
«Το σύμφωνο συμβίωσης δεν πρέπει να είναι κουτσό, ο πολιτικός γάμος πρέπει να θεσμοθετηθεί. Αν το κράτος πει στα σχολεία, τις κοινωνίες, τα γραφεία, τις υπηρεσίες ότι οι πολίτες είναι ίσοι, τότε κανένας υπάλληλος, εκπαιδευτικός, γιατρός δεν θα αντιμετωπίσω ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο με μισό μάτι», συμπλήρωσε και τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει και το ζήτημα της υιοθεσίας.
«Στην τηλεόραση του '80 ο ομοφυλόφιλος ήταν άνθρωπος του περιθωρίου»
Αναφερόμενος στα παιδικά χρόνια του, είπε ότι στο σχολείο δεν είχε δεχθεί ιδιαίτερο bullying στο σχολείο γιατί ήμουν δυνατό παιδί και ήμουν λίγο απομονωμένος.
«Αυτό που με έκανε εσωστρεφή ήταν σίγουρα η σεξουαλικότητά μου. Δυσκολεύτηκα όταν το κατάλαβα», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι εκείνη την εποχή ήταν διαφορετικά τα πράγματα. «Χαίρομαι που τώρα ένα γκέι παιδί μπορεί να δει και 10-20 διαφορετικά πράγματα στο ίντερνετ και στην τηλεόραση που θα το βοηθήσουν να καταλάβει ποιος είναι», σημείωσε.
«Τη δεκαετία του '80 ένα γκέι παιδί άνοιγε την τηλεόραση και ο ομοφυλόφιλος ήταν ένας άνθρωπος που είτε μιλούσε πλάτη στην τηλεόραση, είτε με "μωσαϊκό" και αλλοίωση στη φωνή. Ήταν ένας άνθρωπος που ήταν από το περιθώριο, ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να σταθεί εδώ, που μιλάμε με αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό. Έβλεπα αυτό, έβλεπα το AIDS, έβλεπα ότι είναι ο τύπος που τον βαράνε σφαλιάρες στις ελληνικές ταινίες και τον κοροϊδεύουν. Ένιωθες άρα εκεί είμαι κι εγώ», συνέχισε.
Εξήγησε ότι δεν θέλει να δίνει συμβουλές, γιατί για να το κάνει κάποιος αυτό πρέπει να γνωρίζει τη ζωή και την κατάσταση του άλλου. «Παρότι λέω ότι δεν θέλω να δίνω συμβουλές, είμαι πολύ χαρούμενος και αποφασισμένος να κάνω την προσπάθεια που έχω βάλει στόχο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων στην Ελλάδα. Είτε μέσα από τη δουλειά μου, από συνεντεύξεις, είτε με δράσεις και χαίρομαι που με έχουν πλησιάσει ΛΟΑΤΚΙ ομάδες», συμπλήρωσε.
«Η ισότητα είναι μόνο στα χαρτιά»
Αναφερόμενος στην καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση, εξέφρασε τον απεριόριστο θαυμασμό του για την Ολυμπιονίκη, ενώ πρόσθεσε ότι αυτή η υπόθεση δείχνει ότι η ισότητα είναι μόνο στα χαρτιά.
«Είναι από τα σημαντικότερα πρότυπα που μπορεί να έχει ένα νέο κορίτσι σήμερα. Δείχνει ότι οι γυναίκες πρέπει να ενωθούν, να διεκδικήσουν. Η ισότητα για την οποία μιλάμε είναι μόνο στα χαρτιά, δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Πρέπει να γίνει στο μυαλό όλων, ότι ο άνδρας και η γυναίκα έχει ίσα δικαιώματα. Πρέπει να μάθει ο άντρας πως να συμπεριφέρεται σε μια γυναίκα. Πρέπει να μάθει η γυναίκα ότι είναι ίση, να νιώσει ίση», τόνισε στην εκπομπή «Αυτός και ο Άλλος» που μαγνητοσκοπήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.
Η κοινωνία που ζούμε δεν το έχει πετύχει αυτό, υπογράμμισε. «Όταν μία γυναίκα αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να μιλήσει, ή φοβάται ή διστάζει να μιλήσει, καταλαβαίνεις ότι δεν αισθάνεται ίση. Δεν είναι σε έναν χώρο, στον αθλητισμό ή το θέατρο, συμβαίνει και στη δημοσιογραφία και στους οδηγούς ταξί και παντού», πρόσθεσε.
Όσο για τα χυδαία σχόλια και τις επιθέσεις στο διαδίκτυο, δήλωσε ότι δεν πρέπει να δίνει κάποιος σημασία σε αυτά, γιατί πάντα, σε όλες τις χώρες, «θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κάτω από τη φωτογραφία μίας γυναίκας που μίλησε, ή ενός γκέι, ή οτιδήποτε, θα γράψει χυδαία πράγματα».
Αν είσαι καλά με τον εαυτό σου, έχεις πετύχει, είσαι ευτυχισμένος και χαρούμενος με τη ζωή που κάνεις, συνέχισε ο κ. Καπουτζίδης, «δεν έχεις κανένα λόγο να στεναχωρηθείς με την μπούρδα που θα γράψει ένας άνθρωπος που είναι προφανώς δυστυχισμένος και αποτυχημένος σε όλους τους τομείς. Γιατί αν ήταν ερωτευμένος, άμα έκανε καλό σεξ, αν είχε μια δουλειά που του άρεσε, το τελευταίο πράγμα που θα νοιαζόταν θα ήταν να μπει στο δικό σου Instagram και να γράψει πράγματα».