Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Μας εξαπάτησε»

Μενδώνη: «Ο Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Μας εξαπάτησε» Facebook Twitter
Φωτο: EUROKINISSI
0

Η εμφάνιση της Λίνας Μενδώνη αυτήν τη φορά στην πρώτη συνέντευξη τύπου από τότε που ξέσπασε το τσουνάμι των καταγγελιών στο θέατρο και μετά από την επιμονή του υπουργείου να κατατεθούν επώνυμα στοιχεία, με τον κόσμο του θεάτρου να ζητά την παραίτησή της, και τις καταγγελίες, ανώνυμες και επώνυμες, να πληθαίνουν, δεν εξέπληξε κανέναν, αφού όλοι οι συντάκτες περιμέναμε να γίνει μια σχετική ανακοίνωση.

Να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες, ζήτησε η κυρία Μενδώνη, που πριν από λίγο είχε στείλει ανακοίνωση για μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σήμερα το πρωί, με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο από τη Δικαιοσύνη. Η αναφορά της υπουργού θα διαβιβαστεί εντός της ημέρας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προκύπτει τώρα» είπε η υπουργός.

Η κυρία Μενδώνη τόνισε ότι ο κύριος Λιγνάδης δεν γνωρίζει τον πρωθυπουργό, ενώ και η ίδια είπε ότι δικός της προσωπικός φίλος δεν υπήρξε ποτέ, ενώ υπενθύμισε τη διαρκή σχέση του Δημήτρη Λιγνάδη με το Εθνικό Θέατρο.

«Θα ήθελα να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Μπορέσαμε να παρέμβουμε θεσμικά και έγινε αυτό που ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή, οι καταγγελίες να είναι συγκεκριμένες και να απευθύνονται εκεί που πρέπει να απευθύνονται. Η συγκεκριμένη μαρτυρία μας συγκλόνισε. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν κανείς ακούει τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Ως γονείς έχουμε αρκετές φορές στη ζωή μας βρεθεί αντιμέτωποι με έναν τέτοιο φόβο, είτε τα παιδιά μας είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια» είπε η υπουργός.

«Επομένως, όσα ελέχθησαν, όσα πρόκειται να λεχθούν είναι δεδομένο ότι μας συγκλονίζουν, μας αγγίζουν προσωπικά τον καθένα, αγγίζουν την οικογένειά μας. Η σεξουαλική βία υπό οποιαδήποτε μορφή της, πολλώ μάλλον όταν συνδέεται με παιδιά και ανήλικους, είναι μια εξαιρετική σοβαρή υπόθεση, μια φρικιαστική και επονείδιστη υπόθεση που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός θεσμικού πλαισίου. [...] Χθες συνομίλησα με τη δικηγόρο του Βασίλη, μου είπε για τη διαδικασία και το πού βρίσκεται.

»Δεν έχουμε μόνο τη βία και την κακοποίηση, τη διαστροφική συμπεριφορά του θύτη και των θυτών, αντιμετωπίζουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά, κραυγές που ζητούν να στήσουμε δικαστήρια εκ των ενόντων και όχι δια της νομικής οδού και της δικαιοσύνης. Αυτό μας ξεπερνά. Είμαστε κράτος δικαίου. Οτιδήποτε άλλο θίγει τη δημοκρατία και το κύρος των θεσμών, γι' αυτό σήμερα το πρωί, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κατέθεσα αναφορά, ένα υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου θέτω στην υπηρεσία της δικαιοσύνης το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των εποπτευομένων του φορέων. [...] Αυτονοήτως, έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή τους για την περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η προσωπική μου κατάθεση για οποιαδήποτε υπόθεση και σε οποιοδήποτε στάδιο.

»Αυτό που μας ενδιαφέρει, το είπε πολύ χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τιμωρηθούν άμεσα οι θύτες από τη δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί και δημόσιοι λειτουργοί οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και μαζί νοσηρά φαινόμενα και αποστήματα ετών που δεν είναι δυνατόν να είναι ανεκτά σε ένα κράτος δικαίου».

«Τον πιέσαμε πολύ να μάθουμε αν αυτές οι φήμες αληθεύουν. Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε»

 

»Τον πιέσαμε πολύ να μάθουμε αν αυτές οι φήμες αληθεύουν. Μας εξαπάτησε και με εξαπάτησε με βαθιά υποκριτική τέχνη, μας είπε ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν, εξακολουθούσε να επιμένει, παραιτήθηκε μετά τη συνέντευξη του Νίκου Σ. που επέδρασε καταλυτικά στην απόφασή του να παραιτηθεί. Με εξαπάτησε προσωπικά.

»Αν πάρουμε λίγο ιστορικά τα πράγματα από την αρχή, να θυμίσω ότι η πρώτη γενναία γυναίκα που μίλησε για αυτά που της είχαν συμβεί ήταν, ως γνωστόν, η Σοφία Μπεκατώρου. Μίλησε στο πλαίσιο μιας ημερίδας «Σπάσε τη σιωπή. Μίλησε, μην ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υφυπουργείο Αθλητισμού μέσα στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό. Αμέσως, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πήραμε θέση, προκειμένου να σπάσει αυτό το απόστημα, να οδηγηθούμε στην κάθαρση. Και η κάθαρση δεν είναι ποτέ μια εύκολη ιστορία, είναι μια δύσκολη διαδικασία. Από την αρχή, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δηλώσαμε όχι μόνο τη συμπαράσταση στα θύματα, αλλά την απόλυτη ενθάρρυνση, την απόλυτη ενίσχυση. [...]

»Προσωπικά έχω καταθέσει την απόψή μου με δυο άρθρα σε ημερήσια εφημερίδα, όπου ακριβώς κάνω λόγο για το σοκ που υφιστάμεθα όλοι, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κουλτούρα της παρενόχλησης και του βιασμού, πράγματα που είναι γνωστά τουλάχιστον από το 2017 από την Αμερική, για τη βιομηχανία του θεάματος. Μας κάνει να συνειδητοποιούμε με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο το πρόσωπο του βιαστή, που από δεσπόζουσα θέση σε συγκεκριμένο χώρο επιβάλλεται από μια θέση εξουσίας, χωρίς να υπολογίζει τίποτε περισσότερο. Οφείλουμε, το έχω γράψω, το έχω πει πολλές φορές, να απορρίψουμε μεγαλόφωνα πράξεις βίας και παρενόχλησης, να σταθούμε χωρίς παρένθετες σκέψεις στα θύματα, να αντιληφθούμε ότι μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, σε οποιονδήποτε άντρα, σε οποιοδήποτε παιδί, ανεξάρτητα από το μορφωτικό, κοινωνικό επίπεδο ή οικονομικό επίπεδο».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η κ. Μενδώνη δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Ποτέ δεν ήρθε κανένας δημοσίως και επισήμως να κάνει κάποια καταγγελία. Το ότι τον απέπεμψε το Εθνικό για ανάρμοστη συμπεριφορά δεν το γνωρίζαμε δεν υπήρχε καταγγελία γραπτώς. Για να παρέμβει η Δικαιοσύνη έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες. [...] Δεν άφησα να περάσει καθόλου χρόνος αφότου η καταγγελία έγινε επωνύμως και η μήνυση με το όνομα του θύτη και του θύματος. Η καταγγελία με όνομα και επώνυμο προέκυψε χθες τα ξημερώματα. [...]

Η Μπεκατώρου ονόμασε τον θύτη. Αφότου κατονομάστηκε ο θύτης η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα. Ο Νίκος Σ., από ό,τι ξέρω, δεν πήγε στον εισαγγελέα. [...]

Είπα και προηγουμένως ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν πραγματικότητα, δεν έχουν σχέση με αυτή. Ο καθένας μπορεί να εκφράζεται όπως θέλει. [...]

Επιλέξαμε τον Δημήτρη Λιγνάδη σε μια εποχή που δεν υπήρχε καμία φήμη. [...] Δεν γνώριζα τίποτα για τη ζωή του Δημήτρη Λιγνάδη, δεν είναι καταδικαστέα, είναι αποτρόπαια. [...] Ξέρω τους καλλιτέχνες από την καλλιτεχνική τους παρουσία, δεν είμαι υποχρεωμένη να ξέρω την προσωπική τους ζωή. [...]


Δεκαετίες ολόκληρες, γυναίκες και άντρες πορευθήκαμε υπό το κράτος του φόβου και της κοινωνικής απόρριψης, του αρνητικού σχολιασμού, της ανασφάλειας, του αυτοπεριορισμού, της λογοκρισίας, για πράξεις που βάναυσα μας πρόσβαλαν, μας σημάδεψαν ανεξίτηλα. Τώρα, όμως, ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. [...].

Με το ΣΕΗ είμαι σε συχνή επικοινωνία γενικά για τις καταγγελίες. Με τον (Σπύρο) Μπιμπίλα είχαμε συζητήσει το θέμα Λιγνάδη, μου είχε πει δεν είχε συγκεκριμένες καταγγελίες που θα μπορούσαν να πάνε στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας θα εξετάσει κάθε πτυχή. Δεν είμαστε εμείς εισαγγελείς. [...]

Καταγγελίες για άλλες ανάρμοστες συμπεριφορές σε εποπτευόμενους φορείς δεν υπάρχουν, κατηγορηματικά όχι. [...]

Το υπουργείο Πολιτισμού, για όσους υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες, και η δικαιοσύνη ερευνούν τις υποθέσεις τους, έχουν διακοπεί τα συμβόλαια και οι επιχορηγήσεις».
 

Η κυρία Μενδώνη, σε ό,τι αφορά τις άλλες καταγγελίες που έχουν ήδη κατατεθεί στο ΣΕΗ για τον Γιώργο Κιμούλη, τον Κώστα Σπυρόπουλο και τον Πέτρο Φιλιππίδη, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε αυτούς παρά στο ότι κρίνονται στο πειθαρχικό του ΣΕΗ, αλλά αναφέρθηκε εκτενώς στον Παύλο Χαϊκάλη και στον πολιτικό του ρόλο.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ