Η Google απέλυσε την ιδρύτρια και επικεφαλής της μονάδας ηθικής (AI) τεχνητής νοημοσύνης, Margaret Mitchell, ισχυριζόμενη ότι παραβίασε τον κώδικα συμπεριφοράς της εταιρείας.
Σε δήλωση, η Google ανέφερε ότι έπειτα από έρευνα διαπίστωσε ότι η Margaret Mitchell είχε μεταφέρει αρχεία εκτός της εταιρείας.
Η μονάδα δεοντολογίας βρίσκεται υπό έλεγχο από τον Δεκέμβριο, μετά την αποχώρηση ενός άλλου ανώτερου στελέχους της εταιρείας, της δρ. Timnit Gebru. Και οι δύο γυναίκες είχαν κάνει εκστρατεία για περισσότερη ποικιλομορφία στη Google και είχαν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λογοκρισία στην εταιρεία.
Η Michell ανακοίνωσε τα νέα σε ένα tweet, το οποίο έγραφε «Απολύθηκα». Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες είχε κλειδωθεί από τα συστήματα της Google, συμπεριλαμβανομένων των email και των ημερολογίων της.
I'm fired.
— MMitchell (@mmitchell_ai) February 19, 2021
Η Mitchell είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη Google και είχε εκφράσει την ανησυχία της για την αποχώρηση της δρ Gebru από την εταιρεία.
Η δρ Gebru, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter ότι οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν υπέβαλε ποτέ.
Η απόλυση έγινε αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».
Στη συνέχεια, ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα εργαστεί μέχρι την τελευταία ημέρα του συμβολαίου της, εάν δεν τηρηθούν κάποιες προϋποθέσεις. Η Google απάντησε «Σεβόμαστε την επιθυμία σου να αποχωρήσεις από την Google και δεχόμαστε την παραίτησή σου».
Η εξέλιξη αυτή έκανε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα να αμφισβητήσουν την ηθική της διεξαγωγής έρευνας σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Εκατοντάδες συνάδελφοι υπέγραψαν μια επιστολή υπέρ της. Σε απάντηση, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sundar Pichai ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο, με τον οποίο αποχώρησε από την εταιρεία.
Η Google έχει επικριθεί για έλλειψη διαφορετικότητας στο εργατικό δυναμικό της και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης, που υποστηρίζει πολλές από τις υπηρεσίες της.
Με πληροφορίες του BBC