Παίδων: Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 5χρονος με σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο

Παίδων: Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 5χρονος με σπάνιο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Μάχη για τη ζωή του δίνει ένα 5χρονο αγόρι που νοσηλεύεται διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παίδων», με σπάνιο πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο.

Το σπάνιο σύνδρομο (MIS-C) εμφανίζεται σε παιδιά 2-4 εβδομάδες μετά τη νόσησή τους από τον κορωνοϊό. Το σύνδρομο δημιουργεί καρδιολογικά προβλήματα.

Ο 5χρονος δεν νοσεί με κορωνοϊό, αλλά έχει υψηλά αντισώματα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ. Το παιδί είχε νοσήσει από κορωνοϊό πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ σήμερα το τεστ του είναι αρνητικό, αναφέρει η ιστοσελίδα iatropedia.

Το πολυσυστημικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά μοιάζει με τη νόσο «Καβασάκι» και είχε προκαλέσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα την περασμένη άνοιξη, όταν εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στην Ευρώπη, σε περιοχές με «βαρύ» επιδημιολογικό φορτίο κορωνοϊού.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου, που συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Σε γενικές γραμμές μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου «Καβασάκι», η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Τα αίτια και στις δύο περιπτώσεις παραμένουν ένα μυστήριο. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς, η οποία γυρνά «μπούμερανγκ» στον οργανισμό.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τύρναβος: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να την πατήσει με ΙΧ

Ελλάδα / Τύρναβος: Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του και αποπειράθηκε να την πατήσει με ΙΧ

Η γυναίκα εξήγησε στους γείτονες, που βγήκαν έντρομοι να βοηθήσουν ακούγοντας τις φωνές της γυναίκας και του παιδιού, ότι ο σύζυγός της την κυνηγούσε, την χτυπούσε, και προσπάθησε να την πατήσει με το αυτοκίνητό του
LIFO NEWSROOM
Οι λιμενεργάτες του Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει κοντέινερ με πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Ελλάδα / Οι λιμενεργάτες του Πειραιά εμπόδισαν πλοίο να φορτώσει κοντέινερ με πολεμοφόδια για το Ισραήλ

Το πλοίο που θα έμπαινε στο λιμάνι του Πειραιά για να φορτώσει το κοντέϊνερ, έχει ως προορισμό το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα - Το φορτίο του κοντέϊνερ έφτασε στην Ελλάδα από τη Β. Μακεδονία
LIFO NEWSROOM
Σιδηροδρομικός εφιάλτης: Ατυχήματα, φωτιές και παρ' ολίγον συγκρούσεις μέσα σε έναν μήνα

Ελλάδα / Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι σε αφύλακτη διάβαση: Έξι σοβαρά ατυχήματα σε έναν μήνα

Από την παρ'ολίγον μετωπική σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών μέχρι την εισβολή συρμού στο Μετρό - Τα γεγονότα καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη για επαναξιολόγηση των διαδικασιών ασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού
LIFO NEWSROOM