6Στη συμμαχία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ αναφέρθηκε ο αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο» και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ ερωτηθείς αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, απάντησε πως δεν έχει κάποια, ωστόσο επεσήμανε πως οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα».
Συμφωνία πώλησης F-35 - Σημαντική αναβάθμιση των F-16
Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλιστικών ο Τζέφρι Πάιατ μίλησε για πιθανή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα για συμφωνία αγοράς μαχητικών F-35. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πρόκειται όμως για μία συζήτηση - διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων» είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια ο κ.Πάιατ διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές. Ωστόσο ο αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνια Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.
Με τις φρεγάτες των ΗΠΑ «δεν πουλάμε απλώς μέταλλο»
Ο κ.Πάιατ συνεχίζοντας την τοποθέτησή του στο θέμα τον εξοπλιστικό και αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες που θα στελεχώσουν το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας είπε εμφατικά «Δεν πουλάμε απλώς μέταλλο, αλλά πρόκειται για μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην περαιτέρω στην εξέλιξη των σχέσεων των 2 χωρών». Μάλιστα ανέφερε ότι τώρα οι ΗΠΑ αναμένουν από την ελληνική πλευρά το Letter of Request μέσω του οποίου θα ζητά τιμές και διαθεσιμότητα για τις φρεγάτες MMSC της Lockheed Martin.