Ο πάπας Φραγκίσκος στα ερείπια της Μοσούλης στο Ιράκ

Pope Francis visits Iraq's ruined city of Mosul, Facebook Twitter
EPA
0

Ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε σήμερα στο βόρειο Ιράκ, για να προσευχηθεί στα ερείπια εκκλησιών στη Μοσούλη, που καταστράφηκαν από εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Κατά την τελευταία ημέρα της ιστορικής επίσκεψης του, ο ποντίφικας έστειλε μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Σε μια σκηνή, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από τέσσερα χρόνια, ο ποντίφικας ανέβηκε σε ένα βήμα σε μια πλατεία της πόλης, περιτριγυρισμένη από τα απομεινάρια τεσσάρων κατεστραμμένων εκκλησιών.

Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχτηκαν με ικανοποίηση. Ο ISIS κατέλαβε τη Μοσούλη τον Ιούνιο του 2014 και κήρυξε το χαλιφάτο του, που εκτείνεται από έδαφος στη βόρεια Συρία, βαθιά στα βόρεια και δυτικά του Ιράκ.

Ήταν από το τζαμί της al-Nuri στη Μοσούλη, όπου ο αρχηγός της ομάδας, Abu Bakr al-Baghdadi, έκανε τη μόνη δημόσια εμφάνισή του, σε ένα κήρυγμα, που καλούσε όλους τους μουσουλμάνους να τον ακολουθήσουν ως «χαλίφη».

Η Μοσούλη είχε βαθιά συμβολική σημασία για τον ISIS και έγινε η οικονομική ραχοκοκαλιά της ομάδας.

Απελευθερώθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2017 μετά από μια άγρια ​​μάχη εννέα μηνών. Κατά τη διάρκεια του αιματηρού πολέμου, σκοτώθηκαν περίπου 9.000 με 11.000 άμαχοι, σύμφωνα με έρευνα του AP.

Ο ηγέτης Abu Bakr al-Baghdadi, σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία το 2019.

Ο πρίγκιπας Φραγκίσκος θα συνεχίσει την περιήγησή του στο Ιράκ καθώς θα ταξιδέψει με ελικόπτερο στις πεδιάδες της Νινευέζης στη μικρή χριστιανική κοινότητα. Θα ακούσει μαρτυρίες από κατοίκους και θα προσευχηθεί σε εκκλησία, η οποία πυρπολήθηκε από τον ISIS και αποκαταστάθηκε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα ολοκληρώσει την επίσκεψη με μία ομιλία του στο Ερμπίλ, στην ημι-αυτόνομη βόρεια κουρδική περιοχή, η οποία αναμένεται να προσελκύσει έως και 10.000 άτομα.

Το Ιράκ δήλωσε τη νίκη επί του ISIS το 2017 και, ενώ η εξτρεμιστική ομάδα δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος, εξακολουθεί να πραγματοποιεί σποραδικές επιθέσεις, ειδικά στο Βορρά.

Η χώρα έχει επίσης δει μια σειρά από πρόσφατες επιθέσεις πυραύλων από πολιτοφυλακές, που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον στόχων των ΗΠΑ, βία που συνδέεται με εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης.

Η βάναυση τριετής κυριαρχία του ISIS σε μεγάλο μέρος του βόρειου και δυτικού Ιράκ και η εξαντλητική εκστρατεία εναντίον της, άφησε μια τεράστια καταστροφή πίσω της.

Οι προσπάθειες ανοικοδόμησης έχουν σταματήσει εν μέσω οικονομικής κρίσης που διαρκεί χρόνια και ολόκληρες γειτονιές παραμένουν ερείπια.

Πολλοί Ιρακινοί έπρεπε να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους με δικά τους έξοδα. Η χριστιανική μειονότητα του Ιράκ χτυπήθηκε ιδιαίτερα σκληρά.

Οι μαχητές τους ανάγκασαν να επιλέξουν: είτε να αλλαξοπιστήσουν, ή να πληρώνουν ειδικό φόρο ως μη μουσουλμάνοι ή να θανατωθούν.

Χιλιάδες έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους σπίτια και εκκλησίες που καταστράφηκαν. Ο χριστιανικός πληθυσμός του Ιράκ, έχει ήδη μειωθεί δραματικά από περίπου 1,5 εκατομμύριο πριν από την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες σήμερα.

Ο ποντίφικας ελπίζει να παραδώσει ένα μήνυμα ελπίδας, το οποίο υπογραμμίζεται από τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψης και το γεγονός ότι είναι το πρώτο του διεθνές ταξίδι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας είχαν εκφράσει ανησυχίες πριν από το ταξίδι ότι μεγάλες συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εκδηλώσεις «υπερ-διάδοσης» για τον κορωνοϊό σε μια χώρα, που πάσχει από επιδείνωση της επιδημίας με ελάχιστη πρόοδο στην διαδικασία εμβολιασμού.

Το Βατικανό διαβεβαίωσε για τη λήψη προφυλάξεων. Όμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα πλήθη συγκεντρώθηκαν πολύ κοντά, με πολλούς ανθρώπους να μην φορούν μάσκες. Ο πάπας και τα μέλη της αντιπροσωπείας του έχουν εμβολιαστεί, αλλά οι περισσότεροι Ιρακινοί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παρά τις δυσκολίες, το Βατικανό ελπίζει ότι η επίσκεψη-ορόσημο θα συγκεντρώσει τις χριστιανικές κοινότητες της χώρας και θα τις ενθαρρύνει να παραμείνουν στην περιοχή, παρά τις δεκαετίες πολέμου και αστάθειας.

Με πληροφορίες του Guardian/Reuters/BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ