ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις κατά Κούρδων στην Ουάσινγκτον - Από την ασφάλεια του Ερντογάν

ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις κατά Κούρδων στην Ουάσιγκτον - Από την ασφάλεια του Ερντογάν Facebook Twitter
EPA
0

H Τουρκία δεν έχει ασυλία για τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων διαδηλωτών στην Ουάσινγκτον, αναφέρει το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Με μια κοινή γνωμοδότηση που κατατέθηκε με υπόμνημα στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την μυστική αστυνομία αποφάνθηκε ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια της ασυλίας που προβλέπεται στον νόμο «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA) σχετικά με τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν το 2017 στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι άνδρες της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου είχαν επιτεθεί και χτυπήσει βίαια ειρηνικούς διαδηλωτές στην πλατεία Σέρινταν και στην συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας.

Σε πρωτόδικο επίπεδο, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον είχε αποφανθεί ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια της ασυλίας. Η τουρκική πλευρά, όμως, άσκησε έφεση με βασικό επιχείρημα ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες έγιναν για λόγους ασφαλείας του προέδρου.

Με δεδομένο ότι η υπόθεση αφορούσε την εμπλοκή μιας ξένης κυβέρνησης, οι δικαστές ζήτησαν τη γνωμοδότηση των τριών αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μυστική Αστυνομία). Ωστόσο, η κοινή γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επίμαχες πράξεις δεν έγιναν για λόγους προστασίας του Τούρκου προέδρου και συνεπώς δεν απολαμβάνουν την ασυλία που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου.

Υπενθυμίζεται, ότι τα ηγετικά στελέχη των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων Βουλής και Γερουσίας είχαν στείλει νωρίτερα επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με την οποία του ζητούσαν να ξεκαθαρίσει ότι η Τουρκία δεν διαθέτει ασυλία βάσει του νόμου «Foreign Sovereign Immunities Act» (FSIA).

Με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM