Europe's Recovery

Κομισιόν: Επιπλέον 4 εκατ. δόσεις εμβολίου της Pfizer διαθέσιμες για αγορά- Με παράδοση εντός Μαρτίου

Μπουκαλάκι εμβολίου Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech για τη διάθεση προς αγορά επιπλέον 4 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε χώρες- μέλη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

Η συμφωνία αυτή έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα «hotspot» του κορωνοϊού και να διευκολυνθούν οι ελεύθερες μετακινήσεις, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση.

 


Επισημαίνοντας την ανησυχία για την κατάσταση που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύθηκε με τις δύο εταιρείες τη δυνατότητα να παραγγείλουν τα κράτη συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων.



Η αύξηση των παραδόσεων εμβολίων τον Μάρτιο είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς επέκτασης των κατασκευαστικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη, που ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου, επισημαίνει ακόμη η Κομισιόν.

 

Συνολικά 4 εκατομμύρια δόσεις θα διατεθούν προς αγορά στις χώρες- μέλη, κατ’ αναλογία του πληθυσμού τους. Όλες αυτές οι δόσεις θα παραδοθούν πριν από τα τέλη Μαρτίου. Οι συγκεκριμένες δόσεις θα είναι επιπλέον των προγραμματισμένων παραδόσεων που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις χώρες- μέλη και τις Pfizer/ BioNTech.

 

«Για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού και να βελτιωθεί η κατάσταση στα hotspot, απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική δράση. Με χαρά ανακοινώνω μια συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech, με την οποία θα διατεθούν στις χώρες- μέλη συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πριν από τα τέλη Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των προγραμματισμένων παραδόσεων», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

«Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες- μέλη στις προσπάθειές τους να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση των νέων μεταλλάξεων. Μέσω στοχευμένης χρήσης όπου χρειάζονται περισσότερο- ιδιαίτερα σε περιοχές στα σύνορα- οι δόσεις αυτές θα βοηθήσουν επίσης στη διασφάλιση ή την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και ανθρώπων, κάτι που είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και της ενιαίας αγοράς», συμπλήρωσε η φον ντερ Λάιεν.

 

Στην ίδια ανακοίνωση, η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για την ανάπτυξη «μιας σειράς hotspot κορωνοϊού στην ΕΕ», παρά την τρέχουσα μείωση του αριθμού των θανάτων, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων πολιτών.

 

Αυτό προκαλείται ιδιαίτερα από την εξάπλωση νέων στελεχών, που είναι πιο μεταδοτικά, επισημαίνει η Κομισιόν. Παράλληλα σημειώνει ότι το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech έχει αποδείξει υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια σε όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που είναι γνωστές αυτή τη στιγμή.

 

«Περιφέρειες όπως το Τιρόλο στην Αυστρία, η Νίκαια και η Μοζέλ στη Γαλλία, το Μπολτσάνο στην Ιταλία και κάποιες περιοχές της Βαυαρίας και της Σαξονίας στη Γερμανία- αλλά και σε πολλές άλλες χώρες μέλη- έχουν δει απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών τις τελευταίες εβδομάδες. Κάτι που οδήγησε στην υιοθέτηση αυστηρών μέτρων και σε ορισμένες περιπτώσεις σε νέους συνοριακούς ελέγχους», επισημαίνει ακόμη η Κομισιόν.

 

Europe's Recovery
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωβαρόμετρο: Έναν χρόνο πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές, οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της ΕΕ στη ζωή τους

Europe's Recovery / Ευρωβαρόμετρο: Έναν χρόνο πριν τις επόμενες Ευρωεκλογές, οι πολίτες αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της ΕΕ στη ζωή τους

Ισχυρή υποστήριξη των πολιτών για τη δημοκρατία και έντονο ενδιαφέρον για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο του Κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης

LiFO politics / Πού θα πάνε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;

H Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Γιάννη Παπαδογιάννη, οικονομικό συντάκτη και διευθυντή του businessdaily.gr, για το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Θα πάνε στην πραγματική οικονομία; Ποιοι θα ωφεληθούν; Υπάρχουν εγγυήσεις και όροι;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Europe's Recovery / Β. Μεϊμαράκης: H Ελλάδα έχει ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κύρος της στην Ε.Ε. και είναι υπολογίσιμη δύναμη

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος (ΕΛΚ) και ευρωβουλευτής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλά στη LiFO για την πανδημία, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ