Η εικόνα μιας αλεπούς να κάνει αμέριμνη βόλτες σε κεντρικό σημείο του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, σίγουρα δεν είναι συνηθισμένη.
Πόσο μάλλον όταν δεν δείχνει να φοβάται τους ανθρώπους που την πλησίασαν προκειμένου να τη φωτογραφίσουν.
Η μειωμένη κινητικότητα και η δραστηριότητα των ανθρώπων, λόγω και της απαγόρευσης των μετακινήσεων στο πλαίσιο του lockdown, αλλά και η ανάγκη του άγριου ζώου να τραφεί, το οδήγησε σε αστικές κατοικημένες περιοχές, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης «Δράση για την Άγρια Ζωή», Σταύρος Καλπάκης.
«Είναι γεγονός ότι η μειωμένη κινητικότητα και δραστηριότητα του ανθρώπου έδωσε περισσότερο χώρο στην άγρια ζωή και μπορεί να παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο, παρά το ότι δεν είναι συχνό. Η συγκεκριμένη περιοχή του Ευόσμου ναι μεν είναι κατοικημένη, αλλά είναι στο όριο με αγροτικές περιοχές. Παραδίπλα υπάρχουν ρεματιές και χωράφια και πολύ κοντά στην πόλη μπορεί να παρατηρήσει κανείς άγρια ζώα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλπάκης.
Πρόσθεσε, δε, πως η αλεπού είναι ένα ζώο που αναζητά τροφή κοντά στον άνθρωπο και ψάχνει να βρει είτε από τα σκουπίδια, είτε στις τροφές που αφήνονται για τα αδέσποτα (γάτες και σκύλους), στη διάρκεια της πανδημίας και αποτελούν πόλο έλξης. Σύμφωνα με τον κ. Καλπάκη, η αλεπού φαίνεται πως εντόπισε πηγή τροφής στον Εύοσμο και δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκε την περιοχή, καθώς αυτό φάνηκε από την αντιμετώπισή της προς τους ανθρώπους.
«Είναι ένα ζώο που μπορεί εύκολα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και να πλησιάσει για να τραφεί. Εάν δει, βέβαια, ότι δεν κινδυνεύει. Η αλεπού δεν πήγε μια φορά στον Εύοσμο. Το ζώο πηγαίνει εδώ και μέρες. Γνωρίζουμε το περιστατικό, βρίσκει τροφή και βλέποντας κόσμο γύρω της γνωρίζει ότι δεν κινδυνεύει. Είναι το ίδιο ζώο που πηγαίνει στην περιοχή, όχι όμως και το μοναδικό καθώς η Θεσσαλονίκη είναι περικυκλωμένη από αγροτικές εκτάσεις. Σίγουρα κάπου θα υπάρχει οικογένεια και άλλα ζώα», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης.
Ο κ. Καλπάκης συμβούλεψε πως οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να πλησιάζουν τα άγρια ζώα, να μην τα ταΐζουν, να τα κρατούν απόσταση και σε περίπτωση που εντοπιστεί στη διάρκεια βόλτας με δεσποζόμενο ζώο να κρατήσουν το σκυλί κοντά τους από το λουράκι, καθώς η αλεπού θα φοβηθεί και θα απομακρυνθεί.
«Ενημερωθήκαμε πως έγιναν προσπάθειες να την χαϊδέψουν. Μπορεί να τρομάξει και να έχουμε κάποιο ατύχημα», είπε και κατέληξε πως για τον παραπάνω λόγο η Οργάνωση «Δράση για την Άγρια Ζωή» σκέφτεται το ενδεχόμενο της σύλληψης και απομάκρυνσης της αλεπούς από την περιοχή ώστε να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό.