LIVE!

Αρχαίοι κύλινδροι με ελληνικές μεταφράσεις ιερών κειμένων βρέθηκαν στην Ιουδαία

Αρχαίοι κύλινδροι με ελληνικές μεταφράσεις ιερών κειμένων βρέθηκαν στην Ιουδαία Facebook Twitter
Θραύσματα των αρχαίων κειμένων | Abir Sultan/EPA
0

Οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θραύσματα κυλίνδρων της Νεκράς Θάλασσας και το παλιότερο καλάθι στον κόσμο, σε μια απομακρυσμένη σπηλιά στην Ιουδαία, μέσα στην έρημο και αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη τέτοιων εβραϊκών θρησκευτικών κειμένων σε περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι αρχικοί κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας, μια συλλογή εβραϊκών κειμένων, βρέθηκαν επίσης σε σπηλιές της ερήμου στη Δυτική Όχθη που ανακαλύφθηκαν από νομάδες Βεδουίνους βοσκούς τη δεκαετία του 1940 και του 1950.

«Για πρώτη φορά σε περίπου 60 χρόνια, οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποκάλυψαν θραύσματα ενός βιβλικού κυλίνδρου», ανέφερε σε δήλωσή της η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA).

Πάνω από 20 κομμάτια περγαμηνής βρέθηκαν αφού ομάδες έφτασαν κάτω από έναν γκρεμό 80 μέτρων και έσκυψαν το «Σπήλαιο του τρόμου», το οποίο αποκαλείται έτσι λόγω της επισφαλούς θέσης του και επειδή 40 σκελετοί γυναικών, ανδρών και παιδιών βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια ανασκαφών στη δεκαετία του 1960.

Η δεύτερη ανακάλυψη των αρχαιολόγων ήταν αυτή ενός τεράστιου άθικτου καλαθιού που χρονολογείται από την προ-κεραμική νεολιθική περίοδο, που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Murabaat στην έρημο της Ιουδαίας.

Αρχαίοι κύλινδροι με ελληνικές μεταφράσεις ιερών κειμένων βρέθηκαν στην Ιουδαία Facebook Twitter
το καλάθι ηλικίας 10.000 ετών | φωτο: YANIV BERMAN/IAA

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, Εβραίοι επαναστάτες πιστεύεται ότι είχαν κρυφτεί στο φαράγγι νότια της Ιερουσαλήμ πριν από δύο χιλιετίες για να ξεφύγουν από μια ρωμαϊκή επιδρομή. Τα θραύσματα από την εβραϊκή Βίβλο μπορεί να έχουν μείνει στο σπήλαιο κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Bar Kochba, μια εβραϊκή εξέγερση εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, μεταξύ του 132 και του 136μ. Χ.

Οι ισραηλινοί αρχαιολόγοι είπα ότι οι κύλινδροι που βρήκαν ήταν ελληνικές μεταφράσεις των βιβλίων του Ζαχαρία και του Ναχούμ από το Βιβλίο των Δώδεκα Μικρών Προφητών, και χρονολογούνται στον 2ο αιώνα μ.Χ. Το όνομα του Θεού είναι γραμμένο στα Εβραϊκά.

Μετά από ένα χρόνια ανασκαφών σε σπηλιές και γκρεμούς, οι αρχές ανακάλυψαν επίσης ένα σκελετό παιδιού ηλικίας έξι χιλιετιών και ένα καλάθι που περιέγραψε ως το παλαιότερο στον κόσμο, με ηλικία πάνω από 10.000 χρόνια. Μέχρι σήμερα έχουν ερευνηθεί μόνο οι μισές σπηλιές στην περιοχή.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ανακτήσουμε όλα τα δεδομένα που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί στις σπηλιές πριν το κάνουν οι αρχαιοκάπηλοι», λένε οι αρχαιολόγοι.

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM