Ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ δωρίζει στη Γερμανία τους εμβληματικούς και αμφιλεγόμενους πίνακες «Μπιρκενάου»

Γκέρχαρντ Ρίχτερ: «Δώρο» στη Γερμανία οι εμβληματικοί πίνακες «Μπιρκενάου» Facebook Twitter
Gerhard Richter | Birkenau | Jüdischen Museum | Moskau 2016
0

«Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να πουλήσω τους πίνακες Μπιρκενάου και δεν θα ήθελα να τους πουλήσω». Αυτή ήταν η δήλωση του Γκέρχαρντ Ρίχτερ, του γίγαντα της μεταπολεμικής τέχνης, του 89χρονου Γερμανού εικαστικού που έχει διαθέσει 127 έργα και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στο υπό κατασκευή «Μουσείο του 20ού αιώνα» στο Kulturforum, ένα πολυαναμενόμενο έργο των Herzog & de Meuron στο Βερολίνο.

Όταν ολοκληρωθεί το μουσείο, το 2023, η σειρά των τεσσάρων έργων του, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και συζητήσεων από το 2014, όταν εκτέθηκε για πρώτη φορά, θα τοποθετηθεί μόνιμα στην κεντρική του αίθουσα.

Ο Ρίχτερ που θέλει να υπαγορεύσει στους μεταγενέστερους τι πρέπει να εμφανίζεται ως το έγκυρο έργο του, δεν έδωσε δουλειές του από τις δεκαετίες '60-'80, γιατί δεν τον αντιπροσωπεύουν, με εξαίρεση το «Motorboot» από το 1965.

Γκέρχαρντ Ρίχτερ: «Δώρο» στη Γερμανία οι εμβληματικοί πίνακες «Μπιρκενάου» Facebook Twitter
Gerhard Richter 2021 / Birkenau [937-1] / left | Birkenau [937-2] / right; 2014; Oil on canvas; 260 x 200 cm each. GERHARD RICHTER KUNSTSTIFTUNG

Το «Birkenau» του Gerhard Richter αποτελείται από τέσσερα έργα μεγάλων διαστάσεων στα οποία κυριαρχεί το γκρίζο χρώμα, με ελάχιστες πινελιές πράσινου και κόκκινου χρώματος να καλύπτουν τις πραγματικές εικόνες που βρίσκονται από κάτω, τραβηγμένες από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπίρκεναου το 1944.

«Αντί να απεικονίζει το Ολοκαύτωμα, ο Ρίχτερ κρύβει επιδέξια τις φρίκη του μέσω της αφαίρεσης» ήταν ο αντίλογος στη δουλειά του Ρίχτερ, όταν παρουσιάστηκαν τα έργα. Η μνημειακή σειρά των έργων έκανε όλο τον κόσμο της τέχνης να συζητά γιατί ο Ρίχτερ μοιάζει να θέλει να καλύψει την πραγματική διάσταση του ναζιστικού ολέθρου.

Τα έργα βασίστηκαν στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κρυφά από έναν Εβραίο κρατούμενο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου τον Αύγουστο του 1944. Ο Ρίχτερ πήρε αντίγραφα αυτών των φωτογραφιών, τις επεξεργάστηκε και τις ζωγράφισε ξανά και ξανά. Οι πίνακες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Albertinum στη Δρέσδη.

Γκέρχαρντ Ρίχτερ: «Δώρο» στη Γερμανία οι εμβληματικοί πίνακες «Μπιρκενάου» Facebook Twitter
Gerhard Richter 2021 / Birkenau [937-3] / left | Birkenau [937-4] / right; 2014; Oil on canvas; 260 x 200 cm each. GERHARD RICHTER KUNSTSTIFTUNG

Τον Φεβρουάριο του 2016, μετακόμισαν στο Μουσείο Frieder Burda στο Μπάντεν-Μπάντεν, δυτικά της Στουτγάρδης. Ο Ρίχτερ, ο οποίος συνήθως αποφεύγει το προσκήνιο, ήταν εκεί προσωπικά, στα εγκαίνια της έκθεσης, για να υπερασπιστεί το έργο του που θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μεταφορά για την ίδια την Ιστορία, όταν η αλήθεια βρίσκεται κρυμμένη κάτω από τα στρώματα του χρόνου και δεν μπορεί ποτέ να αποκαλυφθεί πλήρως.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Ρίχτερ έδωσε στη φρίκη της εποχής ένα καλλιτεχνικό σχήμα και στιλ, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν σε αυτό το στρατόπεδο θανάτου των ναζί.

Γκέρχαρντ Ρίχτερ: «Δώρο» στη Γερμανία οι εμβληματικοί πίνακες «Μπιρκενάου» Facebook Twitter
Herzog - De Meuron | Το μουσείο του 20ού αιώνα στο Βερολίνο, που θα κάνει εγκαίνια το 2023.

Γεννημένος στη Δρέσδη το 1932, ο Ρίχτερ, παιδί δασκάλου, σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Δρέσδης. Πολλές φορές έχει πει πως όταν το 1959 πήγε στην Documenta, στο Κάσελ, ήρθε σε επαφή με το έργο έργο του Τζάκσον Πόλοκ και του Λούτσιο Φοντάνα και επηρεάστηκε από αυτά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Διέφυγε με τη γυναίκα του στη Δυτική Γερμανία λίγο πριν χτιστεί το τείχος, το 1961, εγκαταστάθηκε στο Ντίσελντορφ όπου δίδαξε, από το 1971 μέχρι το 1994, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, μια από τις πιο φημισμένες σχολές παγκοσμίως. Σήμερα ζει στην Κολωνία όπου έχει τα δύο ατελιέ του. Με εκθέσεις στα σημαντικότερα μουσεία και ιδρύματα του κόσμου, ο Ρίχτερ έχει τιμηθεί με το «Praemium Imperiale», το οποίο θεωρείται το Νόμπελ των Τεχνών.

Ο Γκέρχαρντ Ρίχτερ, ο σπουδαιότερος εν ζωή Γερμανός ζωγράφος, με την αξία του να μετριέται από τα οικονομικά περιοδικά και τα έργα του να πωλούνται σε αστρονομικές τιμές, αρνήθηκε την πώληση των έργων Μπιρκενάου στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και προτίμησε να τα χαρίσει στους Γερμανούς, έστω, προς χάριν της συζήτησης, που δε θα σταματήσει όσο τα έργα θα βρίσκονται κρεμασμένα στους τοίχους του μουσείου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Πολιτισμός / Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τάφους κοντά στον ναό της βασίλισας Χατσεψούτ στο Λούξορ

Οι ανακαλύψεις καλύπτουν την περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως την ισχυρή 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) που περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών
LIFO NEWSROOM
Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Έρωτες τρίτης ηλικίας, αθλητικά θρίλερ και ο Σιλβέστερ Σταλόνε από αύριο στους κινηματογράφους

Η σκληρή καταστολή του ιρανικού καθεστώτος εμπνέει το «My Favorite Cake»  και το «Tatami», δυο καλές ταινίες που ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Πολιτισμός / Η Φερνάντα Τόρες κερδίζει Χρυσή Σφαίρα 26 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία

Η νίκη της Τόρες έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η μητέρα της, Φερνάντα Μοντενέγκρο, είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο το 1999 για το “Central Station”, το οποίο της χάρισε και υποψηφιότητα για Όσκαρ
LIFO NEWSROOM
Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Πολιτισμός / Χρυσές Σφαίρες 2025: Θριάμβευσαν «Emilia Perez», «Shogun» και «Brutalist» - Όλοι οι νικητές

Η οικοδέσποινα της βραδιάς, Νίκι Γκλέιζερ, προσέφερε καυστικά σχόλια για τη βιομηχανία, αγγίζοντας θέματα όπως οι πολιτικές εξελίξεις και οι οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει το Χόλιγουντ
LIFO NEWSROOM
Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Πολιτισμός / Φυλαχτό για προστασία από τον καρκίνο βρέθηκε στην Αντιόχεια Πισιδίας στη Μικρά Ασία

Κατά την εξέταση του φυλαχτού, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μία πλευρά είχε μια φιγούρα καβουριού, ενώ η άλλη πλευρά περιείχε το όνομα ενός άρρωστου κοριτσιού και των γονέων του
LIFO NEWSROOM