Γυναίκα αρνείται να παραδώσει κλεμμένο ιταλικό πίνακα του 16ου αιώνα - Πώς βρέθηκε στην κατοχή της

Γυναίκα αρνείται να παραδώσει κλεμμένο ιταλικό πίνακα του 16ου αιώνα - Πώς βρέθηκε στην κατοχή της Facebook Twitter
Ο πίνακας Βρεφοκρατούσα Παναγία (Madonna and Child)
0

Γυναίκα από το Νόρφολκ αρνείται να παραδώσει τον ιταλικό πίνακα του 16ου αιώνα, «Βρεφοκρατούσα Παναγία» (Madonna and Child) ο οποίος εκλάπη από μουσείο.

Ο πρώην σύζυγός της αγόρασε τον πίνακα του Αντόνιο Σολάριο το 1973, μετά την κλοπή από μουσείο στη βόρεια Ιταλία, πριν από πάνω από μισό αιώνα. Τώρα, εμφανίστηκε στη Βρετανία και βρίσκεται στην κατοχή μιας γυναίκας στο Νόρφολκ, η οποία αρνείται να το επιστρέψει παρόλο που είναι καταχωρημένο σε βάσεις δεδομένων της αστυνομίας με κλεμμένα έργα τέχνης.

Ο πίνακας αποκτήθηκε το 1872 από το Μουσείο του Μπελούνο, όπου παρέμεινε μέχρι το 1973, όταν ήταν ανάμεσα στα έργα που έγιναν στόχος κλεφτών. Μερικά εντοπίστηκαν, λίγο αργότερα, στην Αυστρία ενώ ο πίνακας «Βρεφοκρατούσα Παναγία» κατέληξε στην κατοχή της Barbara de Dozsa, η οποία τώρα πιστεύει ότι της ανήκει επειδή ο αποθανών πρώην σύζυγός της, Baron de Dozsa, το αγόρασε το 1973.

Μέχρι το διαζύγιό τους, είχαν τον πίνακα στο σπίτι τους.

Το 2017, ο De Dosza προσπάθησε να πουλήσει τον πίνακα μέσω οίκου δημοπρασιών, αλλά τον εντόπισε άτομο που συνεργαζόταν με το Μουσείο του Μπελούνο, τονίζοντας ότι περιλαμβάνεται στους καταλόγους αστυνομικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Interpol και του Σώματος των Καραμπινιέρων, με έργα που έχουν κλαπεί.

Γυναίκα αρνείται να παραδώσει κλεμμένο ιταλικό πίνακα του 16ου αιώνα - Πώς βρέθηκε στην κατοχή της Facebook Twitter
Ο πίνακας Βρεφοκρατούσα Παναγία (Madonna and Child)

Λόγω καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από το lockdown λόγω κορωνοϊού, οι ιταλικές αρχές δεν μπόρεσαν να παράσχουν σχετικά έγγραφα που ζήτησε η βρετανική αστυνομία και έτσι ο πίνακας απλώς παραδόθηκε πίσω στον De Dozsa το 2020.

Ο Christopher Marinello, ειδικός δικηγόρος τέχνης, έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να την πείσει να το επιστρέψει στον νόμιμο ιδιοκτήτη του. «Αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε», είπε.

Ωστόσο, επικαλέστηκε τον νόμο περί περιορισμού του 1980, ο οποίος αναφέρει ότι κάποιος που αγοράζει κλεμμένα αγαθά, μπορεί να θεωρηθεί ως ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους εάν η αγορά δεν είχε σχέση με την κλοπή μετά από πάνω από έξι χρόνια.

Ο Marinello ερωτηθείς γιατί η αστυνομία δεν επέστρεψε τον πίνακα στην Ιταλία, απάντησε: «Είναι μια καλή ερώτηση. Απλώς δείχνει την αποτυχία της επιβολής του νόμου να βοηθήσει τους Ιταλούς. Η αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι αυτή η γυναίκα δεν διέπραξε έγκλημα, επομένως δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε ως ποινικό θέμα. Είναι μια αστική υπόθεση».

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM
Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Πολιτισμός / Μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Βασίλη Καρρά στο Καλλιμάρμαρο

Κωνσταντίνος Αργυρός, Μίλτος Πασχαλίδης, Δέσποινα Βανδή, Αντώνης Ρέμος, Γιάννης Πλούταρχος, Έλενα Παπαρίζου, Πυξ Λαξ και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, θα τραγουδήσουν στη μνήμη του Βασίλη Καρρά
LIFO NEWSROOM
Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

Πολιτισμός / Επιστολή καλλιτεχνών προς την Εθνική Πινακοθήκη: «Αποσύρετε τα έργα μας, αν δεν επιστρέψουν τα βανδαλισμένα»

«Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης προστατεύεται συνταγματικά από το άρθρο 16» αναφέρουν, κατηγορώντας ευθέως την Πινακοθήκη και το υπουργείο Πολιτισμού για αδράνεια και προσβολή της συνταγματικής τάξης
THE LIFO TEAM
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού

Πολιτισμός / «Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού»: Το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο ανεβαίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα

Θεωρήθηκε «επαναστατικό» σαν έργο, καθώς ανέτρεψε τα ταμπού και τις προκαταλήψεις γύρω από τα άτομα με κώφωση, φέρνοντας στην επιφάνεια τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων.
LIFO NEWSROOM