«Βοήθεια - Help Me»: Η χειρονομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

«Βοήθεια - Help Me»: Η χειρονομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας Facebook Twitter
Pixabay
0

Viral έχει γίνει ξανά τις τελευταίες ημέρες το διεθνές σήμα για θύματα ενδοοικογενειακής βίας που θέλουν να ζητήσουν βοήθεια γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα διακριτικά. 

Το ακόλουθο βίντεο δείχνει διάφορα σενάρια στα οποία ένα άτομο χρειάζεται βοήθεια και δίνει σήμα με μια απλή χειρονομία που όλοι πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε – ή εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουμε για τον εαυτό μας.

Στο βίντεο, μια γυναίκα σε ένα μπαλκόνι, ένας άντρας στην πόρτα κατά τη διάρκεια μιας παράδοσης, και ένα κορίτσι που περπατά κάτω από ένα διάδρομο με έναν άνδρα, όλα δίνουν το σήμα χωρίς να το γνωρίζει ο κακοποιητής.


1. η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα (είναι σαν να λέμε στον απέναντι θέλω να μιλήσω; θέλω να σου πω)


2. φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός (σημαίνει φέρνω το πρόβλημά μου ενώπιόν σου)


3. κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα εγκλωβίζοντάς τον (σημαίνει είμαι εγκλωβισμένη)

Όπως σημειώνει το σωματείο σε σχετική ανακοίνωση, «Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα σχετικά με ένα επικίνδυνο άτομο και τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύει σε μια κατάσταση το θύμα του, είναι πόσα άτομα ΔΕΝ το παρατηρούν. Κακοποιοί, απαγωγείς, έμποροι και διακινητές ανθρώπων, συχνά παρακολουθούν και ελέγχουν ένα άτομο τόσο σφιχτά, ώστε είναι αδύνατο να ζητήσει βοήθεια». 

Το σωματείο «ΤΟ ΜΩΒ» ενημερώνει σχετικά με το διεθνές σήμα για να ζητάμε «Βοήθεια- Help Me» προκειμένου να μπορούμε όλοι σε περίπτωση εκφοβισμού (bullying) , εμπορία ανθρώπων (trafficking), ενδοοικογενειακής βίας, απαγωγής κλπ.:

1) να αναγνωρίσουμε ότι κάποιος άνθρωπος προσπαθεί να ζητήσει βοήθεια ή


2) να το χρησιμοποιήσουμε οι ίδιοι

Η χειρονομία είναι απλή: η παλάμη σηκωμένη ανοιχτά ενωμένα δάχτυλα/ φέρνουμε τον αντίχειρα εμπρός/ κλείνουμε τα δάχτυλα πάνω στον αντίχειρα.

«Βοήθεια - Help Me»: Η χειρονομία για θύματα ενδοοικογενειακής βίας Facebook Twitter

Το «Signal For Help» είναι μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Canadian Women's Foundation, η οποία ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας, για να βοηθήσει τα θύματα κακοποίησης να ζητήσουν βοήθεια, χωρίς να αφήσουν ψηφιακά ή άλλα ίχνη.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ