Διεθνής Αμνηστία: Η Κίνα στέλνει τα παιδιά εξόριστων Ουιγούρων σε κρατικά ορφανοτροφεία

Η Κίνα στέλνει τα παιδιά των εξόριστων Ουιγούρων σε ορφανοτροφεία, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία Facebook Twitter
EPA
0

Η Κίνα χωρίζει βίαια τις οικογένειες των Ουιγούρων, μεταφέροντας μικρά παιδιά σε κρατικά ορφανοτροφεία, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Σε μια νέα έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Κίνα να ελευθερώσει όλα τα παιδιά των Ουιγούρων, που κρατούνται σε ορφανοτροφεία χωρίς τη συγκατάθεση των οικογενειών τους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση μίλησε σε γονείς, που άφησαν τα παιδιά τους με συγγενείς στην Κίνα όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι η Κίνα έχει θέσει υπό κράτηση περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους.

Η κινεζική κυβέρνηση αντιμετώπισε επίσης κατηγορίες εναντίον της για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Μεταξύ αυτών η καταναγκαστική εργασία, τη υποχρεωτική στείρωση, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι κρατά τους Ουιγούρους σε στρατόπεδα κράτησης στην περιοχή Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα.

Αντίθετα, ισχυρίζεται ότι τα στρατόπεδα αυτά είναι εγκαταστάσεις «επανεκπαίδευσης» που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, η πρόσβαση στην περιοχή είναι περιορισμένη από τις κινεζικές αρχές. Η Αμνηστία μίλησε με τους Ουιγούρους που κατάφεραν να εγκαταλείψουν την Σιντζιάνγκ πριν το 2017.

Η Mihriban Kader και ο Ablikim Memtinin έφυγαν από τη Σινγιάνγκ και έφτασαν στην Ιταλία το 2016 αφού παρενοχλήθηκαν από την αστυνομία και τους ασκήθηκαν πιέσεις για να παραδώσουν τα διαβατήριά τους, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Άφησαν τα τέσσερα παιδιά τους να τα φροντίσουν προσωρινά οι παππούδες αλλά σύντομα η γιαγιά μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο κράτησης ενώ ο παππούς ανακρίθηκε από την αστυνομία, όπως αναφέρει η φιλανθρωπική οργάνωση.

«Οι άλλοι συγγενείς μας δεν τολμούσαν να φροντίσουν τα παιδιά μου μετά από αυτό που συνέβη στους γονείς μου», δήλωσε η Mihriban.

«Φοβόταν ότι θα σταλούν και αυτοί σε στρατόπεδα».

Τον Νοέμβριο του 2019, η Mihriban και ο Ablikim έλαβαν άδεια από την ιταλική κυβέρνηση να φέρουν τα παιδιά τους στη χώρα, αλλά εκείνα μετά από μία περιπετειώδη πορεία, συνελήφθησαν από την κινεζική αστυνομία και στάλθηκαν σε κρατικό ορφανοτροφείο, όπως αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Τώρα τα παιδιά μου είναι στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης και δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσω να τα ξανασυναντήσω στη ζωή μου» είπε η Mihriban.

Ο Omer και η Meryem Faruh, που κατέφυγαν στην Τουρκία στα τέλη του 2016, άφησαν τα δύο μικρότερα παιδιά τους, ηλικίας πέντε και έξι ετών, με τους παππούδες τους επειδή δεν είχαν ακόμη έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Ανακάλυψαν αργότερα ότι οι παππούδες είχαν συλληφθεί και στάλθηκαν σε ένα στρατόπεδο κράτησης. Έκτοτε δεν έχουν μάθει κανέναν νέο για τα παιδιά τους.

Η έκθεση της Αμνηστίας καλεί την Κίνα να παράσχει πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στην περιοχή Σινγιάνγκ προκειμένου να την επισκεφτούν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξάρτητοι ερευνητές και δημοσιογράφοι.

Ζητά επίσης να επιστρέψουν στις οικογένειές τους τα παιδιά που κρατούνται χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους. 

«Η αδίστακτη εκστρατεία μαζικών κρατήσεων της Κίνας στην Σιντζιάνγκ έχει έβαλε τις χωρισμένες οικογένειες σε μια αδύνατη κατάσταση: δεν επιτρέπεται στα παιδιά να φύγουν, αλλά οι γονείς τους αντιμετωπίζουν διώξεις και αυθαίρετη κράτηση εάν προσπαθήσουν να επιστρέψουν για να τα φροντίσουν» δήλωσε ο Alkan Akad από τη Διεθνή Αμνηστία.

Το κινεζικό κράτος δημιούργησε ένα τεράστιο και μυστικό δίκτυο στρατοπέδων στην Σινγιάνγκ και εκτιμάται ότι εκεί έχει θέσει υπό κράτηση περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και ανθρώπους από άλλες μουσουλμανικές μειονότητες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί περιστατικά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την αναγκαστική στείρωση των γυναικών Ουιγούρων έως τα βασανιστήρια και τον συστηματικό βιασμό μέσα σε στρατόπεδα.

Η Κίνα αρνείται ότι υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκάλεσε τους πρώην κρατούμενους σε στρατόπεδα, εξόριστους ψεύτες και ηθοποιούς.

Η Κίνα κατηγορείται επίσης ότι εκφοβίζει και λεηλατεί μάρτυρες που έχουν μιλήσει και ότι χρησιμοποιεί τους συγγενείς των μαρτύρων αυτών από την Σιντζιάνγκ ως μοχλό άσκησης πιέσεων εναντίον τους.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ολλανδία έχουν αναγνωρίσει ως γενοκτονία την αντιμετώπιση του λαού των Ουιγούρων από την Κίνα. Ωστόσο, παρόμοιο νομοσχέδιο απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες του BBC/Διεθνής Αμνηστία 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

Διεθνή / Οργή από γονείς και ακτιβιστές στην Ιαπωνία για τις γυμνόστηθες ιατρικές εξετάσεις στα σχολεία 

 Μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να γδυθούν από τη μέση και πάνω για τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Τech & Science / Το YouTube περιορίζει την έκθεση παιδιών μέχρι 17 στα βίντεο που επιβάλλουν πρότυπα ομορφιάς

Οι αλγόριθμοι του YouTube και κάποιων social media εξιδανικεύουν σωματότυπους και ενοχοποιούν τα παιδιά με αυξημένο βάρος σώματος - Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη Βρετανία ένα στα 4 κορίτσια δεν είναι ευχαριστημένο με την εμφάνισή του
LIFO NEWSROOM