Τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 18.000 έως 20.000 σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται και αναλύει η ομάδα του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη.
«Αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο τεστ και στους 10 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκαμε θετικούς 18.000 με 20.000», υπογράμμισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης νωρίτερα σήμερα Παρασκευή στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα εξήγησε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ιού στην Ελλάδα, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι συγκεντρώσεις και οι μαζώξεις σε γιορτές τον Μάρτιο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματά τους αλλά και η ανισομετρία στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έως τις 20 Απριλίου αναμένεται τα νέα κρούσματα να είναι περί τα 3.000 με 4.000 ενδεχομένως και παραπάνω λόγω των self test και δεν αναμένεται να αλλάξει η δυναμική της πανδημίας στο ΕΣΥ. Στο ερώτημα εάν θα είναι δυνατό οι πολίτες να μεταβούν σε άλλους νομούς για το Πάσχα, ο καθηγητής εκτιμά ότι με την έλευση των self test θα πρέπει να αλλάξει η λογική διαχείρισης και να απενοχοποιηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.
«Θα θρηνήσουμε εκατοντάδες θύματα επειδή θα αναβληθεί ο εμβολιασμός τους»
Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρομβώσεις, ο κ. Τζανάκης είπε ότι κατά τη γνώμη του με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων, έχει συντελεστεί έγκλημα με το εν λόγω σκεύασμα.
«Θα θρηνήσουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες θύματα του κορωνοϊού που θα πεθάνουν, στην Ευρώπη χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού που θα πεθάνουν, διότι θα αναβληθεί ο εμβολιασμός τους. Έναντι ποιου; Θα κερδίσουμε τι; Θα κερδίσουμε τη σπάνια επιπλοκή - 120 περιστατικά σε 37 εκατ. - τη σπάνια επιπλοκή αυτού του πράγματος», είπε στρεφόμενος εναντίον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και κυβερνήσεων.
«Το ίδιο σύνδρομο προκαλούν εκατοντάδες φάρμακα» ανέφερε. «Πρέπει να ζυγίζουμε τα πράγματα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.