Χαλάρωση του lockdown: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια

Χαλάρωση του lockdown: Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι για εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

H επιτροπή του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει σήμερα εκ νέου για τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι εξετάζουν την χαλάρωση των μέτρων από τη Δευτέρα κυρίως στον κλάδο του λιανεμπορίου. 

Στο πλαίσιο αυτό, το κεντρικό θέμα συζήτησης σήμερα αναμένεται να είναι η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορά στο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, την πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής, ενώ θα εξεταστεί και το άνοιγμα των φροντιστηρίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι στο λιανεμπόριο θα χρησιμοποιούνται υποχρεωτικά τα self test από τους εργαζόμενους, οι ειδικοί αναμένεται να δώσουν πράσινο φως για τις αγορές στα καταστήματα χωρίς ραντεβού αλλά με τη χρήση του sms στο 13032.

Την ίδια ώρα, στον «πάγο» φαίνεται ότι μπαίνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα τα σενάρια για το Πάσχα και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν υψηλά.

Ερωτηθείσα σχετικά, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, χτες, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σχολίασε: «Το σχέδιο για το Πάσχα δεν είναι της παρούσης, θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα ζυγίσουμε τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει».

«Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», είπε μιλώντας στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ  υποστήριξε ότι μετά τις 20 του μήνα αναμένουμε να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, με μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλη φορά, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ζήτησε τόσο από υπουργούς όσο και από βουλευτές να μην προχωρούν σε πρόωρες εκτιμήσεις για άρση των μέτρων, καθώς η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και αλλάζει διαρκώς, «και προχωράμε βήμα βήμα και αφού κάθε εβδομάδα, σε συνεργασία με τους ειδικούς, αξιολογούμε τα δεδομένα».

Χωρισμένοι σε «στρατόπεδα» οι λοιμωξιολόγοι

Την ίδια ώρα, απόψεις τόσο υπέρ, όσο και κατά της απελευθέρωσης των μετακινήσεων στο Πάσχα εκφράζονται στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Στην εξίσωση μπαίνει και η παράμετρος των self-tests. Υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων το Πάσχα, καθώς και της χρήσης των self-tests, τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το πρωί της Πέμπτης, ανέφερε ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό». Όπως τόνισε, εφόσον φορούν μάσκα, ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να βρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, στις αυλές ή στους δρόμους, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας στις μεγάλες πόλεις και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης». Εξήγησε, δε, ότι το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις και πρόσθεσε ότι με τα self-tests θα υπάρχει μαζική επιδημιολογική παρατήρηση. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι «θέλουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές. Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση, σημειώνοντας πως η κρίσιμη παράμετρος «δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά». Ωστόσο, τόνισε πως πλέον έχουμε καλύτερα όπλα συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» τα self-tests.

Ως προς την επιδημιολογική εικόνα, έκανε λόγο για εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά και για τάση ανόδου στη Δυτική Μακεδονία. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η απελευθέρωση δραστηριοτήτων πρέπει να γίνεται πιο προσεκτικά. Όπως τόνισε, δεν συζητά καν για το Πάσχα στο χωριό, αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Είπε επίσης ότι με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κρουσμάτων. Αισιόδοξος για την κατάσταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας αποκλιμάκωση προς τα τέλη Απριλίου.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση. Προειδοποίησε όμως, ότι αυτό δεν θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης προέταξε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, αποτελούν ρίσκο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργαζόμενοι του Allou Fun Park καταγγέλλουν απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα

Ελλάδα / Allou Fun Park: Απλήρωτους μισθούς και εργατικά ατυχήματα καταγγέλλουν σωματεία

«Το Σωματείο προειδοποίησε για ζητήματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια» τονίζουν οι εργαζόμενοι - Η ανακοίνωσή του και το κείμενο του Σωματείου Εμποροϋπαλληλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ελλάδα / Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέοι χάρτες, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ποιοι και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - «Η σύσταση μας είναι ισχυρή, καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών» τονίζει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
LIFO NEWSROOM