Τα κρεματόρια στην Ινδία έχουν κατακλυστεί από τους νεκρούς που αφήνει πίσω του το σαρωτικό κύμα κορωνοϊού, σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζονται να αποτεφρώνουν τις σορούς ακόμη και σε πάρκινγκ και πάρκα.
Σήμερα ο τραγικός απολογισμός στην Ινδία από την πανδημία ξεπέρασε τους 200.000 νεκρούς. Για πρώτη φορά οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 3.000 μέσα σε ένα 24ωρο (3.293). Παράλληλα για μία ακόμη ημέρα η χώρα κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων: 360.960 μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες.
Έως τώρα η χώρα μετρά 201.187 νεκρούς και περισσότερα από 18 εκατομμύρια κρούσματα, από τα οποία τα 6 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί μέσα στον Απρίλιο. Όμως, υπάρχουν ισχυρές ανησυχίες ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμη υψηλότερος.
Τα κρεματόρια στο Δελχί πασχίζουν να ανταποκριθούν στην κατάσταση. Τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν εκεί τους νεκρούς σχηματίζουν ουρές. Οι συγγενείς των θανόντων αναγκάζονται να περιμένουν έως και 20 ώρες για μια νεκρική πυρά για τους αγαπημένους τους.
Ενδεικτικές της κατάστασης οι εικόνες που καταγράφηκαν την Τρίτη, με δεκάδες φωτιές σε πάρκινγκ που μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο κρεματόριο. Σε άλλα σημεία στο Δελχί η καύση των νεκρών γινόταν σε εκτάσεις δίπλα στα κρεματόρια.
«Οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, πεθαίνουν, πεθαίνουν», δήλωσε ο Τζίτεντερ Σινγκ Σάντι, που συντονίζει περισσότερες από 100 αποτεφρώσεις κάθε ημέρα σε χώρο στο ανατολικό Δελχί. «Αν έρθουν περισσότερες σοροί, τότε θα αποτεφρώσουμε στον δρόμο. Δεν υπάρχει άλλος χώρος εδώ. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα βλέπαμε τέτοιες φρικτές σκηνές», συμπλήρωσε.
Τα κρεματόρια δουλεύουν ασταμάτητα. Σύμφωνα με το BBC, οι αρχές στο Δελχί έκοψαν δέντρα από πάρκα, για να χρησιμοποιηθούν στις φωτιές για την καύση νεκρών.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση είναι τραγική στα νοσοκομεία, λόγω των ελλείψεων. Στο Δελχί, τουλάχιστον σε δύο νοσοκομεία ασθενείς πέθαναν επειδή τελείωσε το ιατρικό οξυγόνο. Οι κλίνες σπανίζουν, ενώ πολλοί έχουν πεθαίνει περιμένοντας να εισαχθούν στο νοσοκομείο, περιγράφει το BBC.
Την Τρίτη έφτασαν οι αναπνευστήρες και άλλες συσκευές οξυγόνου που έστειλε η Βρετανία. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η ΕΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επίσης έχουν υποσχεθεί ότι θα στείλουν προμήθειες.
Με πληροφορίες από Guardian, BBC