Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε το γενικό σχέδιο για το τεράστιο πολιτιστικό της έργο στην Aλ Ούλα μια πόλη της περιφέρειας της Μεδίνα στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία. Καλύπτει μια έκταση 29.261 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σταυροδρόμι εμπορικών δρόμων κάποτε και γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς χτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα πολιτιστικά τοπία του κόσμου.
Ο στόχος του φιλόδοξου αυτού προγράμματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής για την προστασία, τη διατήρηση και την αναζωογόνησή της με βιώσιμο τρόπο.
Με επικεφαλής τον Ισπανό αρχαιολόγο Χοσέ Ιγκνάσιο Γκαλέγκο Ρεβίλα που είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του έργου, το σχέδιο θα επικεντρωθεί στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με 15 νέα πολιτιστικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων γκαλερί, μουσείων και εκπαιδευτικών κέντρων και περιλαμβάνει συνεργασίες με επιστημονικά ινστιτούτα και μουσεία σε όλο τον κόσμο. Ένας διεθνής διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2022 για την επιλογή αρχιτέκτονα για το Kingdoms Institute, ένα διεθνές κέντρο μελέτης της αρχαιολογίας της ιστορίας της Αραβικής Χερσονήσου από την Προϊστορική εποχή.
Με τίτλο «Ταξίδι μέσω του χρόνου», το γενικό σχέδιο θα θέσει τα θεμέλια για τον συνολικό μετασχηματισμό της περιοχής σε τουριστικό και πολιτιστικό πόλο. Το σύνολο του έργου, που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια μεταξύ του 2023, 2030 και 2035, είναι προϋπολογισμού 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Απρίλιο του 2018, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε ένα «ιστορικό» δεκαετές σχέδιο συνεργασίας με τη Γαλλία για την προώθηση της πολιτιστικής και τουριστικής υποδομής της περιοχής και το Ινστιτούτο που θα δημιουργηθεί θα είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό κέντρο γνώσεων στον αραβικό κόσμο, το οποίο θα αναβαθμίσει την ιστορία της Αραβίας και θα βοηθήσει στην αναδιατύπωση του μέλλοντος ενός έθνους με την προέλευσή του να εντοπίζεται εδώ και χιλιετίες.
Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ πρόβλημα για τη Σαουδική Αραβία, αλλά ο κορωνοϊός διέκοψε την ανάπτυξη του έργου και τους 160 ξένους μελετητές να ταξιδέψουν στη Χέγκρα, ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διεθνούς εμπορίου της εποχής των Nabataeans, ενός ξεχασμένου πολιτισμού της αρχαιότητας που παραμένει μέχρι σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο.
Το γενικό σχέδιο «Ταξίδι μέσω του χρόνου» επικεντρώνεται στην παλιά πόλη της Αλ Ούλα και στην «Πολιτιστική Όαση», όπου διεξάγεται αρχαιολογική, ανθρωπολογική, βοτανική και γενετική έρευνα για την αρχαία αρχιτεκτονική, τη γεωργία και τους υδάτινους πόρους προκειμένου η γνώση που θα αντληθεί να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα σημερινά γεωργικά και υδρολογικά συστήματα, τη συντήρηση και την αρχιτεκτονική των κτιρίων και να βοηθήσουν στη διάσωση της όασης της περιοχής.