Τουρισμός: Μόλις 1 στα 5 ξενοδοχεία της χώρας ανοιχτά - Στο 15% η πληρότητα

Τουρισμός: Άνοιξαν 1 στα 5 ξενοδοχεία στη χώρα - Στο 15% οι πληρότητες Facebook Twitter
UNSPLASH
0

Τον ιδιαίτερο προβληματισμό των επιχειρηματιών του τουρισμού φαίνεται πως προκαλεί η εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος, λίγα 24ωρα μετά την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στη χώρα. 

Οι κρατήσεις στα καταλύματα φαίνεται πως δεν η αναμενόμενη, ενώ το άνοιγμα του τουρισμού βρήκε μόλις ένα στα πέντε ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα ανοιχτά, με τα περισσότερα να είναι μικρομεσαίας δυναμικότητας. Οι πληρότητες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ελάχιστες περιοχές παρουσιάζουν μία σχετικά για τα δεδομένα της εποχής ικανοποιητική κίνηση.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων η πληρότητα κινήθηκε κατά μέσο όρο μόλις στο 15%, ανέφερε στο Έθνος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, ενώ κατά κατά το γενικό γραμματέα της ΠΟΞ, Μανώλη Τσακαλάκη, σε κανένα ξενοδοχείο στη χώρα η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 40%-50%, ποσοστό που εντοπίστηκε σε ελάχιστες επιχειρήσεις.

«Το έχω πει εδώ και αρκετό και καιρό ότι οι πληρότητες θα κινούνται γύρω στο 15% και δυστυχώς δικαιώθηκα. Αυτή θα είναι η εικόνα που θα παρουσιάζει ο κλάδος ολόκληρο το Μάιο. Τον Ιούνιο θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση, αλλά δε θα έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Από το τέλος του Ιουνίου θα αρχίσουν να ανοίγουν μαζικά τα ξενοδοχεία», σημειώνει στο Έθνος ο κ. Τάσιος. «Με τόσο χαμηλές πληρότητες, κατά μέσο όρο στο 15% - 20%, είναι αδύνατο να βγουν τα έξοδα. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζαμε και το διατυμπανίζαμε. Άλλωστε, το είχε αναφέρει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού, ο οποίος μίλησε για μαζικότερο τουρισμό από το τέλος Ιουνίου και μετά», συμπληρώνει από την πλευρά του ο κ. Τσακαλάκης.

Κατά τον ίδιο, το πρώτο Σαββατοκύριακο που άνοιξε ο τουρισμός ελάχιστες περιοχές της χώρας σημείωσαν μια σχετικά ικανοποιητική κίνηση για τα δεδομένα της εποχής. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα Δωδεκάνησα και κυρίως η Ρόδος και η Κως, καθώς και η Σάμος. Στον αντίποδα, η Κρήτη, η οποία αποτελεί παραδοσιακά το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό για τη χώρα, η τουριστική κίνηση δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες.

Οι ελπίδες για τον Σεπτέμβριο

Οι επιχειρηματίες του κλάδου είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ακόμα και για τον Ιούλιο, ενώ στρέφουν τις ελπίδες τους για τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι η τουριστική κίνηση τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου θα είναι καλύτερη ακόμα και από αυτήν που θα παρουσιάσει ο Αύγουστος.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις. Πιστεύω ότι η αγορά της δυτικής και της κεντρικής Ευρώπης  θα προγραμματίσει τις διακοπές στην Ελλάδα από το Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό διότι θα επικρατήσει η συλλογιστική πόσο ασφαλής θα είναι η χώρα και πόσο έχουν προχωρήσει τα προγράμματα εμβολιασμών. Σε κάθε περίπτωση θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα από το δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου και μετά», τονίζει ο κ. Τάσιος.

«Φέτος θα δούμε μία χρονιά, η οποία θα είναι απολύτως της τελευταίας στιγμής. Εκτιμώ ότι ο Ιούλιος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι όσο καλός περιμέναμε. Αυτή τη στιγμή οι όποιες κρατήσεις έχουμε ως επί το πλείστον αφορούν το Σεπτέμβριο, ο οποίος αναμένεται να είναι ο καλύτερος μήνας της φετινής τουριστικής περιόδου, πολύ καλύτερος και από τον Αύγουστο. Για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού μέχρι στιγμής έχουμε μόνο κάποιες ερωτήσεις από Έλληνες, αναφορικά με πακέτα του κοινωνικού τουρισμού. Το ευχάριστο είναι ότι τουλάχιστον η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και κάποια νησιά του Ιονίου μπορούν να κρατήσουν την τουριστική σαιζόν μέχρι και μεγάλο μέρος του Νοεμβρίου», υποστηρίζει ο κ. Τσακαλάκης. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ