Εθνικός Ύμνος: Από το λόφο Στράνη σε «απευθείας σύνδεση» με τον Εθνικό Κήπο

Εθνικός Ύμνος: Από το λόφο Στράνη σε «απευθείας σύνδεση» με τον Εθνικό Κήπο Facebook Twitter
0

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και «θεωρώντας ότι σε εποχές πολύπλευρης κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, εορτασμοί εθνικών επετείων συμβάλλουν στην ενδυνάμωση του συνανήκειν, της ταυτότητας του ανθρώπου γενικά και του Έλληνα  πολίτη ειδικότερα», ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου με την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τη στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής για την UNESCO, σε συνεργασία με το Δήμο Ζακυνθίων, θα πραγματοποιήσει την παρακάτω δράση με τίτλο Διαβάζοντας Διονύσιο Σολωμό από τον λόφο του Στράνη στον Εθνικό Κήπο: «Μάγεμα η φύσις κι όνειρο».   

Στην Ζάκυνθο...

Την 21η Μαΐου – ημέρα κατά την οποία, το 1864, ενώθηκε η Επτάνησος με την Ελλάδα – στη Ζάκυνθο, στον λόφο του Στράνη, όπου ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, σε 21 ελαιόδενδρα του περιβάλλοντος χώρου, θα κρεμαστούν κάρτες με στίχους του εθνικού μας ποιητή και σχετικά αποσπάσματα δοκιμίων. Κάτω από τα δέντρα θα μπορεί ο αναγνώστης να μελετά, στο φυσικό χώρο της έμπνευσης του ποιητή, το ποιητικό του έργο. Στίχοι του ποιητή θα απαγγελθούν από καλλιτέχνες. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν τους ήχους μαντολίνου που θα παίζουν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου.

Στην Αθήνα...

Στο χώρο που περιβάλλει την προτομή του Διονυσίου Σολωμού στον εθνικό κήπο της Αθήνας (μοναδική αναπαράσταση σε γλυπτό του ποιητή σε ολόκληρη την πρωτεύουσα) και το παρακείμενο περιστύλιο με παγκάκια, ένας τόπος που αποτελεί το ιδανικό πλαίσιο για να εκτεθούν αποσπάσματα από το έργο του Σολωμού σε ανάλογη μορφή με αυτή στο λόφο του Στράνη, την Τετάρτη 19/5 θα γίνει αντιστοίχου ύφους εκδήλωση με ομιλητές τους Κώστα Βαρώτσο, γλύπτη και καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεράσιμο Ζώρα, καθηγητή του Καποστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιο Κεντρωτή, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και Γιοβάνα Λόξα ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια, πρόεδρο του ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου.

Η θεματική των ομιλητών θα διαπραγματευτεί τη δημιουργική διαδικασία, γνωστές και άγνωστες πτυχές του έργου του Σολωμού, τα ποιήματά του στην ιταλική γλώσσα, καθώς και ψυχαναλυτικές αναγνώσεις στο έργο του ποιητή. Ο διεθνώς καταξιωμένος μαντολινίστας Δημήτρης Μαρίνος θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση.

Από τη χώρα της Ζακύνθου στη διασταύρωση που στρίβει αριστερά προς Μπόχαλη θα δεις ένα στενό πλακόστρωτο στα δεξιά σου και την πινακίδα Λόφος Στράνη. Εκεί θα ανηφορίσεις το πλακόστρωτο ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και θα φτάσεις στο Λόφο του Στράνη. Περνώντας την πύλη του βρίσκεσαι σε ένα πάρκο με πολλά επίπεδα, ανάμεσα στα πεύκα και τα ελαιόδεντρα... Εδώ ο Διονύσιος Σολωμός ακούγοντας τα κανόνια απέναντι από το Μεσολόγγι εμπνεύστηκε και έγραψε τον Ύμνο εις την Ελευθερία και τους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Στο σημείο που υπάρχει σήμερα η στήλη με την προτομή του ποιητή ήταν το πουρνάρι κάτω από το οποίο ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε τον εθνικό μας ύμνο.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Πολιτισμός / «Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση
LIFO NEWSROOM
Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Πολιτισμός / Τέχνη και διασκέδαση για τις γιορτές

Νέες ταινίες, πάρτι, κλασική μουσική, σημαντικές εικαστικές εκθέσεις και στολισμένα spots στην πόλη για τις εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Πολιτισμός / Τούρκοι αρχαιολόγοι: Εντοπίσαμε το σημείο που έγινε η μάχη του Γρανικού του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Για να προσδιορίσει τη διαδρομή που ακολούθησε ο Μέγας Αλέξανδρος για να φτάσει στο πεδίο της μάχης, η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε προσεκτικά αρχαίες πηγές
LIFO NEWSROOM