Η Αντζελίνα Τζολί κοιτά τον φακό, ενώ μέλισσες βρίσκονται πάνω στο πρόσωπο και στο σώμα της. Με αυτή τη φωτογράφιση, θέλησε να στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα.
Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια πόζαρε για τον Νταν Γουίντερς και το National Geographic, προκειμένου να στρέψει την προσοχή στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, όπως και στην επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν αυτά τα έντομα.
Ο Γουίντερς, ερασιτέχνης μελισσοκόμος και ο ίδιος, άντλησε έμπνευση από ένα διάσημο πορτρέτο του θρυλικού φωτογράφου Ρίτσαρντ Άβεντον, ο οποίος είχε απαθανατίσει έναν θαρραλέο μελισσοκόμο από την Καλιφόρνια, που πόζαρε με μέλισσες πάνω στον γυμνό κορμό του.
Η Τζολί- που ήδη ήταν ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες- πρόσφατα ορίστηκε «ανάδοχος» του Women for Bees. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της UNESCO που θα εκπαιδεύσει γυναίκες ως επιχειρηματίες μελισσοκόμους και προστάτιδες του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν αυτά τα έντομα σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
«Οι επικονιαστές έχουν ζωτική σημασία για τη ζωή και το περιβάλλον μας. Πρέπει να κατανοήσουμε επιστημονικά τι θα συμβεί αν τους χάσουμε. Αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να δουλέψουμε και να το λύσουμε», δήλωσε η Τζολί στο National Geographic.
Το σημαντικό, τόνισε, είναι πως όλοι μπορούν να είναι μέρος της λύσης, απλά οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για αυτό το θέμα.
«Μπορεί να φαίνεται τώρα ότι ασχολούμαι με τις μέλισσες, αλλά για μένα η μέλισσα, η επικονίαση και ο σεβασμός για το περιβάλλον συνδέονται με τον βιοπορισμό των γυναικών και τους εκτοπισμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε.
Τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες καλλιέργειες για ανθρώπινη κατανάλωση- και πάνω από το ένα τρίτο της αγροτικής γης παγκοσμίως- εξαρτώνται εν μέρει από τους επικονιαστές, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η συμβολή των μελισσών δεν αφορά μόνο την καλλιέργεια φρούτων ή λαχανικών, αλλά επίσης επικονιάζουν μεταξύ άλλων αλφάλφα, που καταναλώνουν οι αγελάδες, όπως και καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για ρούχα και φάρμακα.