«Μαύρος μύκητας»: Αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία - Να κηρυχτεί επιδημία ζητούν οι αρχές

GETTY IMAGES Facebook Twitter
0

Τα κρατίδια της Ινδίας θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση επιδημίας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων του λεγόμενου «μαύρου μύκητα», σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Η σπάνια αυτή μυκητιασική  λοίμωξη -που αποκαλείται βλεννομυκητίαση (mucormycosis) και προκαλείται από την έκθεση σε μούχλα που βρίσκεται συνήθως στο έδαφος, τα φυτά, την κοπριά και τα φρούτα και λαχανικά, που έχουν υποστεί αποσύνθεση - έχει ποσοστό θνησιμότητας 50%. Κάποιοι ασθενείς καταφέρνουν να επιζούν, αλλά μόνο με βαρύ τίμημα, όπως αφαίρεση ματιού ή γνάθου, ώστε να μη φτάσει η λοίμωξη στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, η Ινδία καταγράφει αύξηση των κρουσμάτων αυτών που είχαν ξεπεράσει ή αναρρώνουν από τον κορωνοϊό. 

Είναι τέτοια η κρισιμότητα της κατάστασης ώστε χθες, Πέμπτη, ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Λαβ Αγκαργουάλ έστειλε επιστολές στα 29 κρατίδια της χώρας, ζητώντας να κηρύξουν την ασθένεια επιδημία. Μ'αυτόν τον τρόπο το υπουργείο θα είναι σε θέση να παρακολουθεί στενότερα τι συμβαίνει σε κάθε κρατίδιο, συντονίζοντας αποτελεσματικότερα τις προσπάθειες για θεραπεία. 


Μόνο τον περασμένο μήνα πέθαναν στην Ινδία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι από Covid-19. Ωστόσο, δεν είναι σαφής ο ακριβής αριθμός των κρουσμάτων του «μαύρου μύκητα». 

Μόνο στο κρατίδιο Μαχαράστρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 κρούσματα και στο Γκουτζαράτ, τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, περίπου 1.200 ενώ καθημερινά ανακοινώνονται νέα κρούσματα σε διάφορες περιοχές. 


Οι γιατροί πιθανολογούν η ασθένεια να συνδέεται με τα στεροειδή που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της Covid-19, αλλά και με τον διαβήτη και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

«Η ανεξέλεγκτη χρήση στεροειδών για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19 πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Μαχαράστρα Ρατζές Τόπε.

Άλλοι γιατροί ενοχοποιούν τις συνθήκες υγιεινής σε ορισμένα ινδικά νοσοκομεία, οι οποίες επέτρεψαν στον μαύρο μύκητα να μολύνει τους ασθενείς με Covid-19 όταν τους δόθηκε θεραπεία με οξυγόνο.

Σε κατεπείγον μήνυμά της προς τις αρχές των κρατιδίων η κυβέρνηση τονίζει ότι πρέπει να κινητοποιηθούν χειρουργοί και ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι αφού ο μύκητας επιτίθεται κυρίως στα ιγμόρεια, τη μύτη, τα μήλα του προσώπου και στην περιοχή ανάμεσα στα δόντια και τα μάτια.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM
Γυναίκα στις ΗΠΑ γέννησε λάθος μωρό - Της εμφύτευσαν λάθος γονιμοποιημένα ωάρια

Διεθνή / Έκανε μήνυση σε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή γέννησε το μωρό άλλου ζευγαριού χωρίς να το γνωρίζει

Παρά το λάθος, η γυναίκα θέλησε να κρατήσει το παιδί και μεγάλωσε το μωρό για αρκετούς μήνες μέχρι να δοθεί η κηδεμονία στους βιολογικούς γονείς του
LIFO NEWSROOM