Γερμανία- Spiegel: Το υπουργείο Υγείας σχεδίαζε να μοιράσει «ακατάλληλες» μάσκες σε άστεγους, άνεργους και ΑμΕΑ

Γερμανία- Spiegel: Το υπουργείο Υγείας σχεδίαζε να μοιράσει «ακατάλληλες» μάσκες σε άστεγους, άνεργους και ΑμΕΑ Facebook Twitter
0

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, ζητά το SPD- που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό- μετά την αποκάλυψη ότι σχεδίαζε να διαθέσει ακατάλληλες μάσκες σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Σύμφωνα με το Spiegel την άνοιξη του 2020, όταν οι προστατευτικές μάσκες δεν επαρκούσαν, ο Γενς Σπαν παρήγγειλε από την Κίνα εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, χωρίς το σήμα CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Υπό την πίεση του χρόνου, το υπουργείο Υγείας ανέπτυξε, σε συνεργασία με τον οργανισμό πιστοποίησης TÜV Nord, μια ταχεία διαδικασία ελέγχου ποιότητας, η οποία, όπως φαίνεται, δεν περιελάμβανε έλεγχο θερμοκρασίας ή προσομοίωση χρήσης.



Συναρμόδιο είναι το υπουργείου Εργασίας- του οποίου ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης Χουμπέρτους Χάιλ- που καθορίζει τα πρότυπα ασφαλείας για τις προστατευτικές μάσκες. Το αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των δύο υπουργείων για το αν τελικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι μάσκες και με ποιον τρόπο.

 

Στις αρχές του 2021 το υπουργείο Υγείας πρότεινε, σύμφωνα με το Spiegel, να διανεμηθούν οι μάσκες δωρεάν σε άστεγους, άνεργους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Το υπουργείο Εργασίας αντέδρασε τονίζοντας ότι «η ασφάλεια και η υγεία ειδικά των ευάλωτων ομάδων πρέπει να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε να ελεγχθούν πλήρως οι μάσκες.

 

Σήμερα, ο αρχηγός του SPD Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς κάλεσε τον επικεφαλής του CDU, Άρμιν Λάσετ, να αποσύρει τον Γενς Σπαν από την κυβέρνηση.

 

«Είναι ανάρμοστο και απάνθρωπο να χωρίζει ο υπουργός Υγείας τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, σε εκείνους που δικαιούνται μάσκες δοκιμασμένης ποιότητας και σε εκείνους για τους οποίους οι όχι αρκετά καλές μάσκες θεωρούνται κατάλληλες για να προστατεύσουν τη ζωή τους», τόνισε ο Βάλτερ- Μπόργιανς.

 

Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με υπουργό του SPD, «θα γνωρίζαμε καλά τι έπρεπε να κάνουμε», συμπλήρωσε και κάλεσε τον Λάσετ να αναρωτηθεί «εάν αυτή η σκανδαλώδης προσέγγιση παραμένει αποδεκτή για ένα κόμμα με χριστιανική επωνυμία», απαιτώντας μια γρήγορη απάντηση από την ηγεσία του CDU.

 

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας κατηγόρησε το SPD ότι προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινή γνώμη.

 

Η διασφάλιση της ποιότητας «έχει πάντα απόλυτη προτεραιότητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο τα δύο υπουργεία συμφώνησαν για τον περαιτέρω έλεγχο της συγκεκριμένης παραγγελίας μασκών, οι οποίες προορίζονταν για ιδρύματα και άστεγους.

 

Στο μεταξύ, το φορτίο θα παρέμενε σε κρατικές αποθήκες και εφόσον έφθανε η ημερομηνία λήξης του, θα καταστρεφόταν. Επειδή ο έλεγχος καθυστερούσε, το υπουργείο Υγείας πρότεινε να διατίθενται μόνο οι μάσκες τύπου FFP2 της εγχώριας παραγωγής, όπως και συμβαίνει, πρόσθεσε.

 

«Το γιατί το υπουργείο Εργασίας επιτρέπει να διαστρεβλώνεται η αλήθεια κατ΄αυτόν τον τρόπο, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με τις σημερινές εκλογές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αναφερόμενος στις εκλογές στη Σαξονία- 'Ανχαλτ που διεξάγονται σήμερα.



Όμως, το Spiegel σημειώνει ότι ο Γενς Σπαν δεν μπορεί να αρνηθεί πως το υπουργείο του πρότεινε αρχικά οι συγκεκριμένες μάσκες να διατεθούν σε άστεγους, άνεργους και ΑμΕΑ, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι.



Εκτός από τον κυβερνητικό εταίρο, ο Γενς Σπαν δέχεται επίθεση και από την αντιπολίτευση, όπως και από οργανώσεις οι οποίες τον κατηγορούν ότι «δεν έχει καμία επαφή με τους πιο αδύναμους της κοινωνίας και τους μεταχειρίζεται ως ανθρώπους β' κατηγορίας».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM