Malaysia Airlines: Επαναλαμβάνεται σήμερα η δίκη για τη συντριβή της πτήσης MH17

Επαναλαμβάνεται σήμερα η δίκη για τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines Facebook Twitter
EPA
0

Ολλανδοί δικαστές αρχίζουν σήμερα την εξέταση αποδείξεων σε βάρος των ρώσων και των ουκρανών υπόπτων που κατηγορούνται ότι κατέρριψαν την πτήση MH17 της Malaysia Airlines ενώ πετούσε το 2014 πάνω από την Ουκρανία.

Η δίκη άρχισε τον Μάρτιο 2020, όμως μέχρι τώρα χρειάσθηκε να γίνουν πολυάριθμες νομικές συζητήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως στο κατά πόσο μπορούν να γίνουν δεκτές αποδείξεις σχετικά με τη συντριβή του αεροπλάνου που στοίχισε τη ζωή στους 298 επιβαίνοντες. Οι Ρώσοι Σεργκέι Ντουμπίνσκι, Ιγκόρ Γκίρκιν και Όλεγκ Πουλάτοφ, καθώς και ο Ουκρανός Λεονίντ Χαρτσένκο, τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, διώκονται από την ολλανδική εισαγγελία για φόνο και για εσκεμμένη συμμετοχή στην τραγωδία.

Δικάζονται ερήμην και ο Όλεγκ Πουλάτοφ είναι ο μόνος από τους τέσσερις υπόπτους που έχει νομική εκπροσώπηση στη δίκη. «Το δικαστήριο θα ανοίξει για τα καλά την ποινική διαδικασία για τη MH17 εξετάζοντας και συζητώντας το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου και θα αποσαφηνίσει τα σημαντικά ζητήματα που έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει», ανέφερε το δικαστήριο σε δήλωση.

«Η πτήση MH17 κατερρίφθη από έναν πύραυλο BUK; Ένας πύραυλος BUK εκτοξεύθηκε από ένα χωράφι κοντά στο Περβομάισκι; Οι κατηγορούμενοι έπαιξαν ρόλο σ'αυτό;», προστίθεται στη δήλωση. Το Boeing 777, το οποίο είχε αναχωρήσει στις 17 Ιουλίου 2014 από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη ενώ πετούσε πάνω από τη ζώνη της ένοπλης σύγκρουσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών αποφάνθηκε τον Μάιο 2018 ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν πύραυλο BUK προερχόμενο από την 53η ρωσική αντιαεροπορική ταξιαρχία που έχει την έδρα της στο Κουρσκ (νοτιοδυτική Ρωσία). Ο Όλεγκ Πουλάτοφ, ένας από τους υπόπτους, είχε δηλώσει τον Νοέμβριο 2020 πως δεν είχε δει καμιά ένδειξη σχετικά τον τύπο του πυραύλου που είχε χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, για να καταρριφθεί το αεροπλάνο.

 «Φορτισμένη συναισθηματικά»

Η δίκη διεξάγεται στο δικαστήριο του Σίπολ στο Άμστερνταμ, επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο αεροδρόμιο από το οποίο είχε απογειωθεί το μοιραίο Boeing και επειδή 196 από τα 298 θύματα ήταν Ολλανδοί. Το δικαστήριο ανακοίνωσε πως «η ακροαματική συνεδρίαση για την ουσία» της υπόθεσης θα αρχίσει σήμερα με γενικά θέματα, μεταξύ των οποίων η έρευνα που διεξήχθη από τον ανακριτή, και ότι θα ακολουθήσουν τρεις επιπλέον ημέρες συζήτησης, από αύριο, Τρίτη, μέχρι και την Πέμπτη.

Η κατηγορούσα αρχή και η υπεράσπιση θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να θέσουν ζητήματα στη διάρκεια των ακροαματικών συνεδριάσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 Ιουλίου. Οι συγγενείς των θυμάτων θα μπορέσουν να απευθυνθούν στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο, διευκρίνισε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Διεθνή / Η συνάντηση Τραμπ – Ζελένσκι: Μια απρόσμενη αχτίδα ελπίδας για την Ουκρανία

Μια σύντομη αλλά καθοριστική συνάντηση στη Ρώμη φέρνει νέα δυναμική στην ουκρανική διπλωματία - Ο Τραμπ αμφισβητεί τις προθέσεις του Πούτιν και δίνει στους Ουκρανούς λόγο να ελπίζουν
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ