Κύπρος: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Αύξηση κρουσμάτων & νοσηλειών σε άτομα κάτω των 40 ετών

Κύπρος: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα - Αύξηση κρουσμάτων & νοσηλειών σε άτομα κάτω των 40 ετών Facebook Twitter
0

Παραλλαγές της νόσου του Covid-19 σε 170 δείγματα ανακοίνωσε πως εντόπισε το υπουργείο Υγείας Κύπρου, μετά από σχετική ενημέρωση που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Τα δείγματα αφορούν θετικά περιστατικά που εντοπίστηκαν την περίοδο 9 Μαρτίου μέχρι 11 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 170 δείγματα προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:

- στα 158 ταυτοποιήθηκε το στέλεχος Β.1.1.7 (αγγλικό στέλεχος)

- στα 5 ανιχνεύθηκε το στέλεχος Β.1.617.2 (ινδικό στέλεχος - μετάλλαξη «Δέλτα»). Τα 5 δείγματα που ταυτοποιήθηκαν με το ινδικό στέλεχος αφορούν περιστατικά, οι δειγματοληψίες των οποίων έγιναν στις 25 Απριλίου (1 δείγμα), στις 20 Μαΐου (2 δείγματα), στις 21 Μαΐου (1 δείγμα) και στις 26 Μαΐου (1 δείγμα).

- στα 7 δείγματα εντοπίστηκε το στέλεχος Β.1.525, το οποίο κατά το ECDC τοποθετείται στις παραλλαγές ενδιαφέροντος (variants of interest) και όχι στις παραλλαγές ανησυχίας (variants of concern) όπως το βρετανικό, το νοτιοαφρικανικό, το βραζιλιάνικο και το ινδικό στέλεχος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η παραλλαγή αυτή προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνει τη μεταδοτικότητα, ωστόσο, οι αρμόδιοι οργανισμοί διεθνώς παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξή της.

Παρόλο που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περισσότερα δείγματα για να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα, το γεγονός ότι από 143 δείγματα που ελήφθησαν την περίοδο 3-16 Μαΐου, στα 2 εντοπίστηκε η ινδική μετάλλαξη (ποσοστό 1,4%) και από τα 44 δείγματα της περιόδου 17-30 Μαΐου, στα 4 εντοπίστηκε η ινδική μετάλλαξη (ποσοστό 9,1%) δείχνει μια αύξηση της παρουσίας της ινδικής μετάλλαξης στην Κύπρο.

Το δεδομένο της ύπαρξης της ινδικής μετάλλαξης στην κοινότητα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους επιδημιολογικούς δείκτες στην Κύπρο με την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των νοσηλειών, κυρίως σε άτομα κάτω των 40 ετών. Όπως επισημαίνει το ECDC, η παραλλαγή «Δέλτα» αναμένεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα, και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση της διασποράς και των περιστατικών σοβαρής νόσησης, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεαρά άτομα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της εμφάνισης νέων επιθετικών στελεχών και εξάπλωσής τους είναι ο εμβολιασμός, με την επιστημονική κοινότητα να σημειώνει ότι για να υπάρχει η μέγιστη επιθυμητή αποτελεσματικότητα από τον εμβολιασμό, χρειάζεται να ολοκληρώνεται το εμβολιαστικό σχήμα, με τη χορήγηση και των δύο δόσεων στις περιπτώσεις εμβολίων που είναι διπλής δόσης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας της χώρας καλεί του πολίτες να εμβολιαστούν.

«H βαθμιαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο συμβαδίζει με την αντίστοιχη εικόνα που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως είναι η επανέναρξη των επαγγελματικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μετά την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, η μη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ραγδαία εξάπλωση της (ινδικής) μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου επισημαίνει ότι η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθούν τα δεδομένα και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), το οποίο σημειώνει ότι έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Προσθέτει δε ότι «Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ παραμένουν σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%) δεν έχουν εμβολιαστεί. Πηγή ανησυχίας προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν ειδικής νοσηλείας.

Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα τους νέους, να αξιοποιήσουν το εμβόλιο, το μοναδικό όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση του ιού, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και να διασφαλίσουν την υγεία των αγαπημένων τους.

Η Πύλη Εμβολιασμού παραμένει ανοικτή με διαθέσιμα εμβόλια που αρκούν για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας που θα μας προστατεύσει αποτελεσματικότερα από τον ιό. Καλώ, επίσης, για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το υπουργείο Υγείας θα εντατικοποιήσει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται με οργανωμένα σύνολα, φοιτητικές και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενόψει της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας, και τον ενημέρωσα διεξοδικά για την επιδημιολογική κατάσταση. Ο κ. Χατζηπαντέλας είχε μια πρώτη επαφή με τη διοίκηση του υπουργείου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες προπαρασκευαστικές συναντήσεις, μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1η Ιουλίου».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ