Αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση και στους κληρικούς φέρνει το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.
Βάσει όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες θα λειτουργούν μόνο σε Αθήνα και Κρήτη, ενώ μειώνονται και τα προγράμματα ιερατικών σπουδών από 4 σε 2.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της ενότητας του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση αφορά στην εισαγωγή νέων προϋποθέσεων για τη μισθοδότηση των κληρικών.
Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο δημιουργείται ειδική μεταδευτεροβάθμια δομή εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα έχουν διετές πρόγραμμα (ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση), κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.
Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ.
Θετική η Εκκλησία στο νομοσχέδιο
Μία πρώτη τοποθέτηση για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο έκανε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος την Παρασκευή.
Στο ανακοινωθέν που εξέδωσε ανέφερε: «Σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση η Εκκλησία της Ελλάδος όρισε συνοδική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Μητροπολίτες: Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα, η οποία επισκέφθηκε την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως χθες το μεσημέρι», τονίζεται αρχικά στο ανακοινωθέν, το οποίο συνεχίζει ως εξής: «Η αντιπροσωπεία μετέβη προκειμένου:
Α) Να την ευχαριστήσει επειδή, συμμεριζόμενη την αγωνία της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς την αναβάθμιση της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και την ίδρυση και λειτουργία των από πολλών ετών αναμενομένων μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών, των οποίων την ίδρυση είχε αποφασίσει κατά τα έτη 2014 και 2017 η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, προχώρησε στην κατάθεση του εν λόγω Νομοσχεδίου, ύστερα από πολλά χρόνια συζητήσεων και προσπαθειών.
Β) Να επιδώσει προς την κ. Υπουργό επιστολή της Ιεράς Συνόδου διά της οποίας γνωρίζει τις αποφάσεις Της περί: α) τροποποιήσεως της προγενεστέρας από 20ής Απριλίου ε.έ. Αποφάσεώς Της ως προς την συζήτηση του Νομοσχεδίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του μηνός Οκτωβρίου ε.έ. και τούτο λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ήδη γενομένη παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο και την εντός των προσεχών ημερών κατάθεσή του σε δημόσια διαβούλευση, καθώς και την εκπεφρασμένη βούληση της Πολιτείας, σε ανώτατο μάλιστα κυβερνητικό επίπεδο, για τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Πατρίδος μας, καθώς και την θέσπιση της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής», με προφανή συνέπεια τον άμεσο κίνδυνο μη εισαγωγής νέων φοιτητών στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, β) συμφωνίας, επί της αρχής, με το «Σχέδιο Νόμου για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση», εφ᾿ όσον ως προς το μεγαλύτερο μέρος του (άρθρα 1-60), το οποίο αφορά στην Δευτεροβάθμια Εκκλησιαστική Εκπαίδευση και τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, έχει ήδη αποφανθεί το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τα έτη 2014 και 2017, και γ) καταθέσεως δεκατεσσάρων (14) συγκεκριμένων προτάσεων προς την Κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν σε τροποποίηση διατάξεων του εν θέματι Νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, της Τριμελούς Επιτροπής για τις Α.Ε.Α. και των Υπομνημάτων των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών».