Μετάλλαξη Δέλτα σχεδόν στο 50% των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα

Το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα Facebook Twitter
Eurokinissi/Αρχείο
0

Την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα κρούσματα του κορωνοϊού καταγράφουν τα στοιχεία του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα που παράθεσε ο πρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρης Θάνος σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, το στέλεχος Δέλτα επικρατεί στη χώρα μας πλέον κατά 50% ενώ ταχύτατη εξάπλωση εμφανίζει και το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής.

«Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Σημείωσε δε, ότι πριν από 2 εβδομάδες τα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης ήταν μόλις τέσσερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ραγδαίας εξάπλωσης του στελέχους είναι ότι όλα τα δείγματα που εστάλησαν στο εργαστήριο από τα κρούσματα που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο νησί της Ίου ήταν της μετάλλαξης Δέλτα.

Σε ό,τι αφορά στο στέλεχος της Νότιας Αφρικής, τη μετάλλαξη Βήτα είπε πως καταγράφεται «αύξηση της Βήτα, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».

Αναφορικά με τα μέτρα επανέλαβε ότι η καλύτερη θωράκιση έρχεται με τον εμβολιασμό παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι μεταλλάξεις μειώνουν την επίδρασή τους κατά 10 – 15%.

Παραθέτοντας την πορεία της πανδημίας και την επικράτηση των διαφόρων στελεχών ανά κύμα σημείωσε πως «Σήμερα, όπως θα σας δείξω με τα δεδομένα που εστάλησαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. πριν από δύο ώρες, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50%  των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας».

Εξήγησε πως κάθε πανδημικό κύμα εξαπλώθηκε με διαφορετικό στέλεχος του ιού. «Άλλα στελέχη ήταν στο πρώτο κύμα, άλλα στο δεύτερο και άλλα στο τρίτο... Το τέταρτο κύμα είναι Δέλτα» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην εξάπλωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, της Βήτα, τόνισε ότι «Δεν μπορώ να εξηγήσω, για ποιο λόγο αρχίζει και αυξάνεται το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, αλλά η εξάπλωσή του γίνεται παράλληλα με αυτό της Δέλτα.... Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου».

Αναφορικά με την επίδραση των εμβολίων στις νέες μεταλλάξεις ο καθηγητής υπογράμμισε πως «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά. Απλώς, πέφτει λίγο η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή πέφτει κατά 10% με 15%. Βέβαια, δεν θέλει κανένας να είναι σε αυτό το 10% με 15%, όπου μειώνεται. Δηλαδή, να ανήκουν στην ομάδα εκείνη όπου μειώνεται αυτή η αποτελεσματικότητα.

»Αλλά, όμως, το ξέρουμε και επειδή το ξέρουμε μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενα βήματα, όπως είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη της νέας γενιάς εμβολίων COVID-19, τα οποία αν και εφόσον αναπτυχθούν θα κριθεί εάν και εφόσον είναι απαραίτητα να χρησιμοποιηθούν, ας πούμε σε μια τρίτη δόση».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ