Πολλοί νέοι θα νοσήσουν από τον κορωνοϊό και δυστυχώς θα υπάρχουν θάνατοι και σε αυτές τις ηλικίες, προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν άμεσα και οι νεότεροι, υπογράμμισε η κ. Λινού, μιλώντας στο Mega.
«Ναι μεν αναλογικά ο θάνατος στους ηλικιωμένους είναι πιο συχνός, δηλαδή μπορεί να είναι 5-6 φορές συχνότερο κάποιος ηλικιωμένος που θα νοσήσει να χάσει τη ζωή του, αλλά και αρκετοί από τους νέους- και επειδή είναι πάρα πολλοί οι νέοι που θα νοσήσουν, επειδή είναι ανεμβολίαστοι, επειδή είναι πιο κινητικοί, επειδή ξεχάσαμε να προστατευόμαστε- θα έχουμε κι εκεί δυστυχώς και θανάτους», εξήγησε.
Η κ. Λινού υπογράμμισε ότι οι θάνατοι ανάμεσα στους νέους «δεν θα είναι αναγκαστικά μεταξύ ατόμων που έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι παχύσαρκα». Παράλληλα υπενθύμισε ότι αν μία κοπέλα νοσήσει ενώ είναι έγκυος «έχει τριπλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή της από αν δεν ήταν έγκυος».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι έχει αποδειχθεί «εντελώς ψεύτικη» η παλιά παραπληροφόρηση ότι το εμβόλιο επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα. «Είναι λάθος. Ίσα ίσα προστατεύει τη γυναίκα που θα κυοφορήσει και το παιδί», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει δεν υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Αυξάνονται τα κρούσματα, έχουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεμβολίαστο και για αυτό θα δούμε και διασωληνώσεις και πιθανόν θα χάσουμε κάποιους ανθρώπους. Αντίθετα, αυτοί που είναι εμβολιασμένοι νοσούν μεν, αλλά πάρα πολύ ελαφρά», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της η κ. Λινού.
Ο δείκτης θετικότητας έχει σταθεροποιηθεί μεταξύ 3-4 «που είναι σοβαρό», σημείωσε. «Είχαμε καταφέρει πριν να έρθει η μετάλλαξη Δέλτα να είμαστε στο 1. Επομένως αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, που λίγο να μην προσέξουμε θα πολλαπλασιαστούν και ταυτόχρονα έχουμε ένα μικρό ποσοστό- σαφώς μικρότερο αναλογικά- που θα διασωληνωθεί, θα μπει στο νοσοκομείο και θα είναι σοβαρά», συνέχισε η κ. Λινού.
Η τρίτη δόση του εμβολίου
Ερωτηθείσα για το θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου, η κ. Λινού απάντησε ότι η συζήτηση για αυτό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφορά τα άτομα τα οποία είχαν κάποιο νόσημα που επηρέαζε το ανοσοποιητικό τους και δεν απέκτησαν ή δεν μπορούσαν να αποκτήσουν ανοσία.
«Για τους υπόλοιπους δεν είναι γνωστό ακόμη. Μπερδεύει τα πράγματα ότι ένα ποσοστό ανθρώπων δεν είναι πλήρως καλυμμένοι για τη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι εξασθένησε η δόση, αλλά ότι είναι διαφορετικό αυτό το στέλεχος και μπορεί και κάποιοι εμβολιασμένοι να νοσήσουν. Αυτοί δεν θα νοσήσουν σοβαρά. Ακόμη δεν ξέρουμε αν θα απαιτηθεί η τρίτη δόση για το σύνολο», συμπλήρωσε.
Παράλληλα η καθηγήτρια Επιδημιολογίας επεσήμανε πως υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες για την επανάληψη του εμβολιασμού. «Άλλες δείχνουν ότι πέφτουν τα αντισώματα μετά από αρκετούς μήνες και άλλες δείχνουν ότι η ανοσία παραμένει, γιατί υπάρχει και η κυτταρική ανοσία. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα απαιτηθεί συνεχόμενος εμβολιασμός και πόσο συχνά», ανέφερε σχετικά.
Τέλος, η κ. Λινού υπογράμμισε πως εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί, «πάνε καλά και προστατεύονται». Επεσήμανε ότι «κάποια λίγα παιδιά» θα νοσήσουν σοβαρά αν μείνουν ανεμβολίαστα, ενώ επεσήμανε ότι οι άνω των 12 ετών μεταδίδουν τον ιό, οπότε ο εμβολιασμός τους συνεισφέρει στην ανοσία.