To "μυστικό" για μία ευτυχισμένη ζωή δεν είναι μυστικό!

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, μπορούμε όμως να το σχεδιάσουμε

Η MetLife δίνει τη λύση για σωστή αποταμίευση που θα βοηθήσει στο να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Της Θάλειας Αγγελίδη

Head of Marketing & Communications, MetLife Greece

 

ADVERTORIAL

 

Aν σταθεί και κρυφακούσει κάποιος συζητήσεις των millennials για το μέλλον τους θα διαπιστώσει ότι οι περισσότερες συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο: «Με όλα αυτά που μας έχουν βρει, από τη μία η οικονομική κρίση, από την άλλη η υγειονομική κρίση, ξεχάσαμε να κάνουμε όνειρα για το μέλλον. Που να τολμήσουμε να σκεφτούμε από τώρα που θα βρισκόμαστε σε δέκα ή ακόμη και σε πέντε χρόνια, ποιος ξέρει αν θα έχουμε δουλειά, αν θα μπορούμε να κάνουμε οικογένεια. Γι' αυτό, χαλάρωσε και ό,τι γίνει».

 

Σίγουρα η γενιά αυτή έχει περάσει πολλά και η απανωτή κατάρριψη πολλών βεβαιοτήτων δεν την αφήνουν να είναι αισιόδοξη. Είναι λογικό να σκέφτονται μόνο το σήμερα, πώς θα βγει ο μήνας, πώς θα καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις, το δάνειο που πήρανε, το σπίτι που θέλει πάλι επισκευές. Όμως η ζωή δεν έχει μόνο άσπρο και μαύρο χρώμα. Σίγουρα, δεν περνούν τα πάντα από το χέρι μας, αλλά αυτά που περνούν, μπορούμε να τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά και να τα μετατρέψουμε σε κάτι που μπορεί να μας ωφελήσει μελλοντικά. Εκείνο που χρειάζεται λοιπόν είναι να δούμε με καθαρό μυαλό τι είναι αυτά που μπορούμε να κάνουμε σήμερα ώστε να φτάσουμε στο μέλλον που θέλουμε και, ναι, γιατί να μην τολμήσουμε να το πούμε, στο μέλλον που ονειρευόμαστε.

 

Αυτή η παραδοχή πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες, πρώτα απ' όλα, να βάλουμε στο τραπέζι τους προσωπικούς μας στόχους, ακόμη και αν αυτοί ακούγονται σαν μία μακρινή ουτοπία. Ο Αινστάιν έλεγε ότι, αν θέλεις να έχεις μία ευτυχισμένη ζωή καλύτερα να τη συνδέεις με στόχους, αλλά οι στόχοι από μόνοι τους, συνέχιζε ο διάσημος επιστήμονας, δεν είναι αρκετοί, αν δεν ξέρεις καλό σημάδι.

 

Γι' αυτό η καλύτερη εποχή για να βάλουμε στόχους και να  μάθουμε σημάδι, δηλαδή να «χτίσουμε» το  μέλλον όπως θα το θέλαμε, και να πειραματιστούμε στο πόσα χρήματα ακριβώς έχουμε τη δυνατότητα να αποταμιεύουμε, ανάλογα με τα εισοδήματά μας, είναι τώρα: όταν, δηλαδή, έχουμε μπροστά μας αρκετό χρόνο για να σκεφτούμε, να πάρουμε αποφάσεις και να τις αλλάξουμε, αν χρειαστεί, αλλά και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε το κεφάλαιο που θα χρειαστούμε, όταν ακριβώς το χρειαστούμε.

 

Είναι αλήθεια ότι, με τα σημερινά δεδομένα, το εισόδημα που μπορεί να μας εξασφαλίσει η δημόσια ασφάλιση, δεν πρόκειται να είναι εκείνο που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε όσα έχουμε βάλει σημάδι. Είναι καθοριστικό λοιπόν να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στον εαυτό μας «Έχω έλεγχο των μηνιαίων οικονομικών μου υποχρεώσεων;», «Μπορώ να εξοικονομήσω περισσότερα;» ή πάλι, αν εργαζόμαστε και συμμετέχουμε σε κάποιο ομαδικό πρόγραμμα στην εργασία μας ας αναρωτηθούμε «Πώς μπορώ να αξιοποιήσω το ομαδικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχω στη δουλειά μου, ώστε να περιορίσω τις δαπάνες υγείας μου;», «Πόσα χρήματα θα χρειαστούμε, για να καλύψουμε τους βασικούς μας στόχους, ανά ηλικία;». Αν πάλι, έχουμε μόλις ξεκινήσει τη δική μας οικογένεια, χρειάζεται να σκεφθούμε «Έχω εξασφαλίσει την κάλυψή μου και της οικογένειάς μου για έκτακτες ανάγκες και απρόοπτα περιστατικά;».

 

Οι έκτακτες ανάγκες μπορούν να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και ένας «τσιμπημένος» λογαριασμός  νοσοκομείου ή μια επισκευή του σπιτιού μπορεί να φέρει τα «πάνω, κάτω», σε σχέση με τη χρηματοδότηση των μελλοντικών μας σχεδίων. Όταν όμως είμαστε στα τριάντα ή τα σαράντα μας, και έχουμε κάποια δουλειά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε να αποταμιεύουμε ή ακόμη να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε τους μακροπρόθεσμους, πιο δαπανηρούς στόχους, όπως την αγορά ενός σπιτιού ή ένα ακριβό ταξίδι.

 

Το επόμενο βήμα αφορά στο τι θα πρέπει να κάνουμε, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι να βάζουμε από τώρα στην άκρη ένα ποσό, έστω και μικρό, ώστε όταν θα έρθει η ώρα να έχει δημιουργηθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα συμπληρώσει το εισόδημά μας από τη δημόσια σύνταξη που θα λάβουμε.

 

Εξίσου σημαντική απόφαση όμως, είναι και ο τρόπος που θα αποταμιεύουμε, ώστε τα χρήματα που βάζουμε στην άκρη – όποιο κι αν είναι το ποσό αυτό - να έχουν καλύτερες προοπτικές απόδοσης μακροπρόθεσμα και να πιάσουν τόπο. Μια καλή λύση, εναλλακτική της διατήρησης καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είναι η αξιοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων τα οποία παρέχουν και ασφαλιστική κάλυψη και μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες του καθενός.

 

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Accelerator Plus 2.0. της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου, επενδυτικού χαρακτήρα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν, να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια, ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα μετά τη συνταξιοδότηση. Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 50 ευρώ το μήνα, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος αποκτά πρόσθετη ασφάλιση για την οικογένειά του, σε περίπτωση απώλειας ζωής, ενώ σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας, απαλλάσσεται από την πληρωμή των ασφαλίστρων του προγράμματος, με ελάχιστο πρόσθετο κόστος.

 

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη και να διασφαλίσουμε ότι τα όνειρά μας αύριο θα γίνουν πραγματικότητα, επειδή σήμερα κάναμε κάτι γι' αυτά.

 

metlife

Θάλεια Αγγελίδη

Head of Marketing & Communications, MetLife Greece

Good Living
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon