Οι τραγουδίστριες Mabel, Sophie Ellis-Bextor και Emily Eavis, συνδιοργανώτρια του Glastonbury, είναι ανάμεσα στα ονόματα που στηρίζουν μια νέα έκκληση για να σταματήσει η παρενόχληση και η κακοποίηση γυναικών σε συναυλίες και φεστιβάλ.
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας Safe Spaces Now στη μουσική βιομηχανία λένε ότι πάνω από 40% των γυναικών κάτω των 40 ετών έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση σε ζωντανή μουσική εκδήλωση.
Η στατιστική δεν εκπλήσσει την Claire Barnett, εκτελεστική διευθύντρια της UN Women UK. Όπως εξηγεί, στοιχεία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, αποκαλύπτουν ότι μόλις το 3% των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών δεν έχουν παρενοχληθεί ποτέ σε δημόσιο χώρο.
«Είχαμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας που δήλωναν έκπληκτοι που έφτανε το 3%» δηλώνει η ίδια, προσθέτοντας οι ελπίδες για αλλαγή στις νεότερες γενιές ανδρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμπεριφέρονται καλύτερα από τους πατέρες ή τους παππούδες τους, έχουν διαψευστεί.
«Τα live ανήκουν στους χώρους, που ο κόσμος περιμένει να είναι ελεύθερος. Πρόκειται για διαφυγή, ένα μέρος χαράς κι αν ακούμε ότι οι άνθρωποι φοβούνται εκεί, τότε πρέπει να αναλάβουμε δράση. Δεν είναι σωστό οι γυναίκες να ανησυχούν συνεχώς για την ασφάλειά τους στα φεστιβάλ, να φροντίζουν να έχουν πάντα φορτιστές τηλεφώνου πάνω τους, ώστε να μπορούν να καλέσουν κάποιον εάν αισθάνονται ανασφαλείς», τόνισε.
Την ανοιχτή επιστολή, όπου σημειώνεται πως η μουσική βιομηχανία σύντομα θα ξεκινήσει ξανά φεστιβάλ και ζωντανές εκδηλώσεις, έχουν υπογράψει επίσης οι Anne-Marie, Clara Amfo, MNEK και Rudimental
«Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την δική μας πραγματικότητα. Και είναι κάτι που η βιομηχανία αγνοεί εδώ και καιρό: συναυλιακοί χώροι, φεστιβάλ, στούντιο και χώροι εργασίας συχνά δεν είναι ασφαλή μέρη για γυναίκες, κορίτσια (...)Είναι καιρός να το αλλάξουμε αυτό, και έχουμε συλλογική ευθύνη να αναλάβουμε δράση. Η επανεκκίνηση πρέπει να γίνει για όλους μας. Οι χώροι μας πρέπει να παρέχουν ασφάλεια από παρενοχλήσεις, βία, και κατάχρηση εξουσίας. Η μουσική πρέπει να είναι μέρος χαράς και αποδοχής για όλους», τονίζει η Claire Barnett.
Η ίδια ελπίζει πως φεστιβάλ, συναυλιακοί χώροι, δισκογραφικές εταιρίες και καλλιτέχνες θα κάνουν το πρώτο βήμα, συζητώντας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και θα φέρουν την αλλαγή.
Το φεστιβάλ Strawberries & Creem στο Κέιμπριτζ είναι το μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεσμεύτηκε για φυλετική ισότητα 50-50 στη συμμετοχή των καλλιτεχνών του. Τον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με το UN Women UK, θα γίνει μια πιλοτική διοργάνωση, για το πώς τα πράγματα μπορούν να είναι καλύτερα για τις γυναίκες, με επανασχεδιασμένους χώρους και καλύτερη εκπαίδευση.
«Ελπίζουμε ότι, μαζί, μπορούμε να ορίσουμε ένα σχέδιο για το πώς πρέπει να μοιάζουν οι ασφαλείς χώροι για τα φεστιβάλ – για όλο το κοινό μας, καθώς και για τους καλλιτέχνες και το προσωπικό μας», λέει ο συνιδρυτής, Chris Jammer.
Η Claire Barnett είπε ότι σκοπός είναι η απόλυτη ασφάλεια των χώρων συναυλιών και φεστιβάλ. «Αυτό που μας εμπνέει είναι ότι έχουμε δει πραγματικές αλλαγές συμπεριφοράς σε άλλους τομείς πολύ πιο γρήγορα από ό, τι θα περιμέναμε», σημείωσε, επισημαίνοντας πώς έγινε γρήγορα ταμπού το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους.
Η επιστροφή στη κανονική ζωή μετά την πανδημία αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία για επανασχεδιασμό, πρόσθεσε. «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε άλλη στιγμή όπου θα προγραμματίσουμε εκ νέου live festival από την αρχή. Αυτή είναι μια διαφορετική ευκαιρία από αυτή που είχαμε πριν. Μιλάμε εδώ και μια δεκαετία για την προώθηση της ασφάλειας και της καλύτερης συμπεριφοράς, ποια καλύτερη στιγμή για να σκεφτούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα».
Με πληροφορίες από Guardian