Δεν θα δοθεί στις εταιρείες στη Γερμανία το δικαίωμα να ρωτούν αν έχουν εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό οι υπάλληλοί τους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας της χώρας.
Στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια σχετική πρόβλεψη για τους ιδιαίτερα επικίνδυνους χώρους εργασίας.
Αν και σε πολλές χώρες γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε κάποιους τομείς, η Γερμανία έχει αυστηρούς νόμους σε ό,τι αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κάτι που σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να παίρνουν πληροφορίες για ζητήματα υγείας των υπαλλήλων τους.
Οι γερμανικές εταιρείες πίεζαν προκειμένου να μπορούν να ρωτούν το προσωπικό τους αν έχει εμβολιαστεί. Περίπου το 61% του πληθυσμού της χώρας έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό και το 65% έχει κάνει τουλάχιστον μία.
Σήμερα, Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να παίρνουν ρεπό προκειμένου να εμβολιαστούν. Επίσης, αποφασίστηκε ότι οι εταιρείες μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το αν έχουν εμβολιαστεί οι υπάλληλοί τους, αν είχαν ήδη αυτή την πληροφορία αποφασίζοντας τα μέτρα προστασίας.
Ο υπουργός Εργασίας, Χουμπέρτους Χάιλ, δήλωσε στο ARD ότι αντιλαμβάνεται πως πολλοί εργαζόμενοι επίσης ενδιαφέρονται για το αν έχουν εμβολιαστεί οι συνάδελφοί τους, αλλά με βάση τη γερμανική νομοθεσία οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητήσουν αυτή την πληροφορία.
«Τα δεδομένα για την υγεία των εργαζομένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα», τόνισε και η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ. Συμπλήρωσε όμως ότι ενδέχεται να δοθεί το δικαίωμα στους εργοδότες να παίρνουν αυτού του είδους τις πληροφορίες, σε ιδιαίτερα επικίνδυνους χώρους εργασίας.
Ήδη στη Γερμανία έχουν γίνει εξαιρέσεις στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να ξανανοίξουν τα εστιατόρια. Εκεί, εργαζόμενοι και πελάτες πρέπει να αποδεικνύουν αν έχουν εμβολιαστεί, νοσήσει ή ότι έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.
Το ίδιο θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλα περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, αλλά μία τέτοια απόφαση είναι στη δικαιοδοσία του υπουργείου Υγείας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας κατά των εμβολιασμών και των περιορισμών.
Σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε 13.531 νέα κρούσματα και 23 θανάτους. Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα «μετρά» πάνω από 3,9 εκατομμύρια μολύνσεις και 92.223 νεκρούς.
Με πληροφορίες από Reuters