Αφγανιστάν: Κατάρ και Τουρκία γίνονται «σανίδα σωτηρίας» των Ταλιμπάν στον έξω κόσμο

Αφγανιστάν: Κατάρ και Τουρκία γίνονται «σανίδα σωτηρίας» των Ταλιμπάν στον έξω κόσμο Facebook Twitter
EPA/STRINGER
0

Εορταστικοί πυροβολισμοί των Ταλιμπάν ξέσπασαν στην Καμπούλ όταν η Δύση απομακρύνθηκε αυτήν την εβδομάδα, αλλά εκατομμύρια Αφγανοί αντιμετωπίζουν πλέον ένα ακόμη πιο αβέβαιο μέλλον.

Οι παγκόσμιες δυνάμεις προσπαθούν τώρα να ασκήσουν επιρροή εν μέσω επιστροφής των ισλαμιστών ηγεμόνων της χώρας. Ωστόσο δύο έθνη από τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο έχουν αναδειχθεί ως βασικοί μεσολαβητές και διαμεσολαβητές - το Κατάρ και η Τουρκία.

Και οι δυο χώρες εκμεταλλεύονται μια πρόσφατη ιστορία πρόσβασης στους Ταλιμπάν. Αμφότερες προσβλέπουν σε ευκαιρίες. Και αμφότερες βάζουν επίσης ένα στοίχημα - το οποίο θα μπορούσε ακόμη και να πυροδοτήσει παλιές εχθροπραξίες πιο μακριά, στη Μέση Ανατολή.

Αξιωματούχοι στο μικρό, πλούσιο σε φυσικό αέριο κράτος του Κατάρ παρείχαν «σανίδα σωτηρίας» σε χώρες που προσπαθούν να αποχωρήσουν.

«Κανείς δεν μπόρεσε να κάνει οποιαδήποτε σημαντική διαδικασία εκκένωσης από το Αφγανιστάν χωρίς να έχει εμπλακεί με κάποιο τρόπο ένα Κατάρ», εξηγεί η Dina Esfandiary, ανώτερη σύμβουλος του International Crisis Group, ένα think tank που μελετά παγκόσμιες συγκρούσεις.

«Το Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν θα είναι μια σημαντική νίκη [για το Κατάρ], όχι μόνο επειδή θα δείξει ότι είναι σε θέση να μεσολαβήσει με τους Ταλιμπάν, αλλά τους καθιστά επίσης σοβαρό παίκτη για τις δυτικές χώρες που εμπλέκονται», είπε στο BBC.

Ενώ οι δυτικές χώρες εγκατέλειπαν την Καμπούλ, η διπλωματική αξία αυτών των επαφών αυξήθηκε. Τι θα γίνει, όμως, αν τα δύο κράτη ενισχυθούν αναλαμβάνοντας την παγκόσμια διπλωματία με τους Ταλιμπάν στη Νότια Ασία; Θα μπορούσαν οι αντιδράσεις να φτάσουν ως τη Μέση Ανατολή; 

Η Dina Esfandiary λέει ότι η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία συνιστά μια νέα στροφή προς τον ισλαμισμό - μια πολιτική ιδεολογία που επιδιώκει να αναδιατάξει την κυβέρνηση και την κοινωνία σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο - αλλά προσθέτει ότι προς το παρόν παραμένει περιορισμένη στη Νότια Ασία.

«Συμβαίνει στο Αφγανιστάν, δεν σημαίνει ότι ισχύει για τη [Μέση Ανατολή]. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών η περιοχή αμφιταλαντεύεται συνεχώς μεταξύ ισλαμιστικών και μη ομάδων», λέει.

Το Κατάρ εργάζεται με τους Ταλιμπάν για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο της Καμπούλ- Στις συνομιλίες και η Τουρκία


Το Κατάρ εργάζεται με τους Ταλιμπάν για να επαναλειτουργήσει «μόλις είναι δυνατόν» το αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει «καμιά συμφωνία» για το θέμα αυτό.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις επιχειρήσεις μόλις αυτό είναι δυνατό», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ-Θάνι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Ντόχα μαζί με τον βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία», διευκρίνισε πάντως.

«Βρισκόμαστε πάντα στο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη για την ημερομηνία κατά την οποία θα είναι πλήρως επιχειρησιακό, όμως δουλεύουμε σκληρά», πρόσθεσε ο υπουργός του Κατάρ, η χώρα του οποίου διατηρεί στενούς δεσμούς με το ισλαμιστικό κίνημα των Ταλιμπάν, το οποίο κατέλαβε την εξουσία στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ταλιμπάν να καταδείξουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν ένα ασφαλές πέρασμα (για την έξοδο από τη χώρα) και ελευθερία κίνησης στον αφγανικό λαό», συνέχισε διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες περιλαμβάνουν και την Τουρκία, «αν μπορεί να παράσχει μια τεχνική βοήθεια στο στάδιο αυτό». «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλά νέα τις επόμενες ημέρες», είπε ακόμη ο υπουργός.

Το Κατάρ, το οποίο έστειλε χθες, Τετάρτη, ένα Boeing C-17A Globemaster στην αφγανική πρωτεύουσα, έχει στραμμένη πάνω του την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω της ικανότητάς του να επικοινωνεί με τους νέους κυρίαρχους της Καμπούλ.

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ «πουλάει» ρολόγια στις ομιλίες του - Μόνο που κανείς δεν γνωρίζει το πώς ακριβώς

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM