Το παλαιότερο έργο τέχνης; Βρέθηκαν αποτυπώματα χεριών και ποδιών στο Θιβέτ- «Προϊστορικό γκράφιτι παιδιών»
Η ακολουθία των αποτυπωμάτων που ανακαλύφθηκε στο Θιβέτ χρονολογείται μέχρι πριν 226.000 χρόνια - και μπορεί να είναι «προϊστορικά γκράφιτι» που άφησαν παιδιά
FacebookTwitterΤα αποτυπώματα βρέθηκαν το 2018 σε μια βραχώδη προεξοχή στο Quesang του Θιβέτ και μπορεί να ήταν «προϊστορικά γκράφιτι» που άφησαν μικρά παιδιά των Ντενίσοβαν.
Ερευνητές πιστεύουν πως ίσως ανακάλυψαν το παλαιότερο γνωστό έργο τέχνης- μια σειρά από πέντε αποτυπώματα χεριών και ποδιών, που χρονολογούνται μέχρι πριν 226.000 έτη και βρέθηκαν στο Θιβέτ.
Τα αποτυπώματα είναι τουλάχιστον 3-4 φορές παλαιότερα από αντίστοιχες περιπτώσεις σε Γαλλία, Ινδονησία και Ισπανία, που χρονολογούνται πριν από 30.000 έως 45.000 χρόνια.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής από το Guangzhou University, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Bulletin, ανέφεραν ότι οι παλάμες και οι πατημασιές αποτυπώθηκαν πάνω στην επιφάνεια μαλακού και γλιστερού πετρώματος τραβερτίνη, το οποίο στη συνέχεια απολιθώθηκε και έτσι διατήρησε τα ίχνη.
FacebookTwitter Τα αποτυπώματα όπως φαίνονται σε τρισδιάστατη σάρωση της επιφάνειας, όπου βρέθηκαν. FacebookTwitter Σύμφωνα με ερευνητές του Guangzhou University, τα αποτυπώματα είναι τουλάχιστον 3-4 φορές παλαιότερα από τοιχογραφίες σε σπήλαια της Γαλλίας, της Ινδονησίας και της Ισπανίας.
Με βάση τα σχήματα και τα μεγέθη, εκτιμούν ότι επρόκειτο για δύο «δημιουργούς», πιθανότατα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Αν αυτό, όντως, ισχύει, ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις από άλλα μέρη ότι τα παιδιά ήταν ανάμεσα στους πρώτους «καλλιτέχνες» του γένους Homo.
FacebookTwitter Είναι ασαφές ποιο ανθρώπινο είδος άφησε τα αποτυπώματα- αλλά οι Ντενίσοβαν είναι πιθανοί, δεδομένης της εύρεσης σκελετικών τους αλλού στο Θιβετιανό οροπέδιο. FacebookTwitter «Θα ήταν μια ολισθηρή, κεκλιμένη επιφάνεια», δήλωσε ο ερευνητής Thomas Urban για το σημείο όπου βρέθηκαν.
Απολιθωμένες πατημασιές και πιο σπάνια αποτυπώματα παλάμης έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και τα περισσότερα έγιναν μάλλον χωρίς πρόθεση, αλλά μέσα από κάποια γεωλογική διαδικασία στην πορεία απολιθώθηκαν.
FacebookTwitter «Μπορούμε να τα θεωρήσουμε ως μια δημιουργική συμπεριφορά, κάτι ιδιαιτέρως ανθρώπινο», είπε ο Thomas Urban από το Cornell University. FacebookTwitter «Αυτά τα μικρά παιδιά είδαν αυτό το μέσο και το άλλαξαν σκόπιμα. Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες πέρα από αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένα είδος παράστασης, μια ζωντανή παράσταση - όπως, κάποιος λέει, "Γεια, κοίτα με, έχω αφήσει τα αποτυπώματα των χεριών μου πάνω από αυτά των ποδιών"», είπε ο Urban. FacebookTwitter Περαιτέρω στοιχεία για τη φύση των αποτυπωμάτων προκύπτουν από το γεγονός ότι ο βράχος έχει διατηρήσει αποτυπώματα χεριών - σε αντίθεση με εκείνα των ποδιών, είναι σπάνια στα αρχεία απολιθωμάτων των προγόνων του ανθρώπου.