Στην μεσαιωνική πόλη Τρουά, σε μια επαρχία βορειοανατολικά της Γαλλίας ετοιμάζεται να ανοίξει το μουσείο Cité du Vitrail, την άνοιξη του 2022. Το μουσείο και η συλλογή του δημιουργείται σε αυτή την περιοχή που υπάρχουν περισσότερα από 1000 βιτρό σε 200 εκκλησίες, με το Aube να είναι η πρωτεύουσα της παραδοσιακής τέχνης της Γαλλίας. Αυτή η πλούσια κληρονομιά είναι ο λόγος που η τοπική κυβέρνηση το 2011 αποφάσισε να δημιουργήσει τον πρώτο πολιτιστικό χώρο της χώρας αφιερωμένο στο βιτρό.
Το νέο μουσείο ανοίγει στο Hôtel-Dieu-le-Comte, ένα πρώην νοσοκομείο και διατηρητέο ιστορικό μνημείο της Γαλλίας, που ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα από τον Henri I, τον κόμη της Σαμπάνιας. Το κτίριο αγοράστηκε από την περιφέρεια Aube το 1990 και η ανατολική πτέρυγα μετατράπηκε αργότερα σε παράρτημα του πανεπιστημίου του Reims.
Το Cité du Vitrail θα καταλαμβάνει 3.000 τ.μ. στη δυτική πτέρυγα, συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησίου που έχει υποστεί αποκατάσταση ύψους 1 εκατ. ευρώ ως μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των 15 εκατ. ευρώ.
Είναι ένα σημαντικό βήμα μετά από το δοκιμαστικό πρόγραμμα δωρεάν εκθέσεων βιτρό που διοργανώθηκαν από την τοπική αρχή στον πρώην αχυρώνα του Hôtel-Dieu-le-Comte από το 2013 έως το 2018.
Όταν ξεκίνησαν τα έργα, «το παρεκκλήσι ήταν σε χειρότερη κατάσταση από το αναμενόμενο», παραδέχεται η επιμελήτρια Anne-Claire Garbe. «Κομμάτια χρώματος έπεφταν από το ταβάνι. Μέρος της αποκατάστασης πραγματοποιήθηκε δέκα μέτρα πάνω από το έδαφος, μερικές φορές ανάποδα». Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν σφουγγάρια, βαμβάκι και κόλλα φυκιών για να σώσουν τις τοιχογραφίες. Τα γυάλινα παράθυρα σε σχήμα διαμαντιού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αντικαταστάθηκαν από τετράγωνα τζάμια για καλύτερη μόνωση.
Χρειάστηκαν έξι μήνες για να αποκατασταθεί η δρύινη σκάλα, στο εσωτερικό μαζί με έναν ολοκαίνουργιο ανελκυστήρα, που θα παρέχει πρόσβαση στο κοινό και στα έξι επίπεδα. Έξω, στη νοτιοδυτική πρόσοψη, ένα ηλιακό ρολόι που αποδίδεται στον σχεδιαστή του 18ου αιώνα Jean-Baptiste Ludot έπρεπε να ξαναχαραχτεί και η ελαφρώς εξαρθρωμένη μεταλλική δομή του να εγκατασταθεί ξανά, έτσι ώστε ο ήλιος να χτυπά στην τέλεια γωνία και οι περαστικοί να μπορούν να δουν την ώρα.
Στο κάτω παρεκκλήσι - που σύντομα έγινε ερευνητικό κέντρο - μια υποδοχή στον τοίχο για εγκαταλελειμμένα μωρά ήρθε στο φως το 2018.
Ο δεύτερος όροφος θα αφιερωθεί σε προσωρινές εκθέσεις, ενώ οι μόνιμες οθόνες θα περιλαμβάνουν 50 βιτρό, καθώς και θραύσματα γυαλιού, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και έργα σε χαρτί που προέρχονται από τη συλλογή των 750 τεμαχίων που βρίσκονται σήμερα στο αρχείο του τμήματος Aube.
Το παλαιότερο και μικρότερο αντικείμενο που θα εκτεθεί την επόμενη άνοιξη θα είναι ένα κομμάτι 3 εκατοστών του 7ου αιώνα, δανεισμένο από το μουσείο αρχαιοτήτων της Ρουέν. Το μεγαλύτερο έργο, ένα μακροπρόθεσμο δάνειο από το Cité de l’Architecture στο Παρίσι, θα είναι ένα παράθυρο που παρουσίασαν οι Louis Steinheil, Charles Leprévost και Albert-Louis Bonnot στην Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το 1878. Το πιο πρόσφατο, εν τω μεταξύ, σχεδιάζεται από τον καλλιτέχνη Fabienn e Verdier σε συνεργασία με το τοπικό εργαστήριο βιτρό Manufacture Vincent-Petit.