Δεν εξετάζεται η επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, παρότι πληροφορίες ήθελαν να εξετάζονται νέα μέτρα στην περιοχή λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
«Στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν χθες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε συσκέψεις προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown και δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Όπου χρειάζεται, επιβάλλονται μέτρα. Πλέον, η κυβέρνηση θα επισκέπτεται επί τόπου περιοχές που έχουν πρόβλημα και είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού και χρειάζεται περαιτέρω δραστηριοποίηση και εγρήγορση», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι χθες ή προχθές δόθηκε η έγκριση από ευρωπαϊκό οργανισμό και ετοιμάζεται τροπολογία άμεσα, την επόμενη εβδομάδα που θα επιτρέψει στη χώρα μας την προμήθειά τους. «Η χώρα μας συμμετείχε σε όλα τα ερευνητικά στάδια ανάπτυξης των μονοκλωνικών. Πίσω από αυτή τη ιστορία που έσπευσε να αξιοποιήσει η αντιπολίτευση κρυβόταν η προσπάθεια να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τον εμβολιασμό και να τα καταστήσουν ισοδύναμά του», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει τη συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» παρουσία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «μας ενόχλησαν οι κινήσεις του», ενώ σε ερώτηση για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση».
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με όλα τα διαθέσιμη μέσα ώστε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν. Αυτό όμως όχι μόνον δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα αναδεικνύει τη σημασία όσων έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα στο κομμάτι των εμβολιασμών».
Μέχρι σήμερα 6,4 εκατομμύρια Έλληνες άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι 2 στους 3 Έλληνες άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένοι. Αν συνυπολογιστούν και εκείνοι που έχουν αποκτήσει ανοσία μέσω της νόσησης, τότε 3 στους 4 συμπολίτες μας έχουν αντισώματα απέναντι στον ιό.
«Αν δούμε την κατάσταση αντίστροφα, εξαιρώντας τους ανηλίκους, μόνο ένα ποσοστό 15% του ενήλικου πληθυσμού δεν διαθέτει αντισώματα έναντι του ιού. Οι αριθμοί αυτοί είναι συντριπτικοί» κατέληξε.