Η παροχή ενέργειας σε χαμηλότερη τιμή μέσω «ενεργειακής κάρτας», στα νοικοκυριά που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, και ο καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών, προβλέπονται στο σχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως το πρόβλημα αφορά σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, για το οποίο θα θεσπιστούν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των λογαριασμών.
Αναλυτικά, τα νοικοκυριά που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ήταν 573.000 το 2016 ή 13,8 % του συνόλου, ποσοστό το οποίο μειώθηκε σε 11,2% το 2019. Το σχέδιο αποσκοπεί σε μείωση του ποσοστού σε 7% έως 2025 (περίπου 286.000 νοικοκυριά).
Η «ενεργειακή κάρτα», θα εξασφαλίζει την παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε χαμηλότερη τιμή, για την κάλυψη των ελάχιστων συνθηκών θερμικής άνεσης των πληττόμενων νοικοκυριών.
Το μέτρο μπορεί να καλύψει «το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των πληττόμενων νοικοκυριών», ενώ για την περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής, δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα πληττόμενα νοικοκυριά, τα οποία εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Η απόφαση καθορίζει, μεταξύ άλλων, όριο ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων σε ετήσια βάση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση των πληττόμενων νοικοκυριών.
Παράλληλα, προβλέπεται διευκόλυνση αποπληρωμής και υιοθέτηση ενός πιο ευέλικτου διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πληττόμενων νοικοκυριών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (π.χ. δυνατότητα τμηματικής και άτοκης εξόφλησης βάσει ενός ποσοστού της μηνιαίας δαπάνης των πληττόμενων νοικοκυριών).