Τις τελευταίες ημέρες οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τρεις περιοχές, το Αρκαλοχώρι, τη Νίσυρο και το ρήγμα της Θήβας, εξήγησεο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, διευκρίνισε ότι όλοι οι μετασεισμοί εντοπίζονται «κάτω» από το Ηράκλειο.
Από τον Ιούνιο έχουν καταγραφεί 2.870 σεισμοί, τόνισε ο Τσελέντης εξηγώντας ότι πριν γίνει ο σεισμός, υπήρχε μία μετατόπιση νοτιότερα. «Ουσιαστικά ήταν σαν να έχει δεχθεί μία γροθιά το Αρκαλοχώρι,», όπως τόνισε χαρακτηριστικά και «μετακινήθηκε 14 εκατοστά προς τα κάτω στο έδαφος».
Ανάλογη επιτάχυνση δεν έχει ξανασημειωθεί στην Ελλάδα είπε, σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει έντονη σεισμική ακολουθία που μπορεί να συνεχιστεί για δύο μήνες ακόμα. Ωστόσο οι σεισμοί που θα δώσει δεν θα ξεπερνούν τα 4,5 Ρίχτερ, όπως εκτίμησε. Εκεί υπήρξαν οι μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί, επισήμανε εξηγώντας τις καταστροφές στα σπίτια, που είναι κατασκευασμένα από πλίνθο και λάσπη.
Ο κ. Τσελέντης τόνισε ακόμα ότι οι σκηνές δεν αρκούν. «Ο κόσμος πρέπει να πάει σε μόνιμες κατοικίες καθώς ο καιρός δεν το επιτρέπει να παραμένει έξω».
Για τη Θήβα διευκρίνισε ότι η ακολουθία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την ακολουθία του Αρκαλοχωρίου. «Τον Δεκέμβριο ξεκίνησε μία ακολουθία από δεξιά προς αριστερά. Αυτή η ακολουθία είναι κάτω από την πόλη, ωστόσο δεν έχει τη δυναμική να δώσει μεγάλο σεισμό» διευκρίνισε.
Στην επιτροπή συζητήθηκε το ρήγμα της Θήβας, αλλά η περιοχή δεν μπορεί να δώσει από σεισμό έντασης 5 Ρίχτερ, εκτίμησε ο κ. Τσελέντης, εξηγώντας πως «αν γίνει κάτι στη Θήβα η Αττική επηρεάζεται».
Στη Νίσυρο έχουν ενεργοποιηθεί υποθαλάσσια ρήγματα που δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο.
«Ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός» διευκρίνισε ο κ. Τσελέντης προτρέποντας τον κόσμο να μην ακούει τις «Κασσάνδρες».