To Νόμπελ Ιατρικής απονέμενεται φέτος από κοινού στους Ντέιβιντ Τζούλιους και Αρντέμ Παταπουτιάν, για την ανακάλυψη των υποδοχέων θερμότητας και αφής, όπως ανακοινώθηκε προ ολίγων λεπτών από τη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.
Το βραβείο συνοδεύεται από ένα χρυσό μετάλλιο, αλλά και το ποσό των 1,10 εκατομμυρίων δολαρίων (ή 985.000 ευρώ).
«Η ικανότητά μας να νιώθουμε τη θερμότητα, το κρύο και το άγγιγμα είναι ουσιώδης για την επιβίωσή μας και ενισχύει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο γύρω μας. Στην καθημερινότητά μας θεωρούμε δεδεμένες τις αισθήσεις αυτές, ωστόσο πώς ξεκινούν τα νευρικά ερεθίσματα ώστε να γίνεται αντιληπτή η θερμοκρασία και η πίεση; Το ερώτημα αυτό επιλύθηκε από τους φετινούς νικητές του Νόμπελ» αναφέρει η ανακοίνωση της βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2021
The 2021 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded jointly to David Julius and Ardem Patapoutian “for their discoveries of receptors for temperature and touch.” pic.twitter.com/gB2eL37IV7
Ο Ντέιβιντ Τζούλιους αξιοποίησε την καψαϊκίνη, μια καυστική χημική ένωση των πιπεριών που προκαλεί αίσθημα καύσου, για να αναγνωρίσει έναν αισθητήρα στις απολήξεις των νεύρων του δέρματος που ανταποκρίνεται στη θερμότητα.
Ο Αρντέμ Παταπουτιάν χρησιμμοποίησε ευπαθή στην πίεση κύτταρα για να ανακαλύψει μια νέα κατηγορία αισθητήρων που ανταποκρίνονται στα μηχανικά ερεθίσματα στο δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.
Οι ρηξικέλευθες αυτές ανακαλύψεις έγιναν η αιτία εντατικής έρευνας που οδήγησε τους επιστήμονες την κατανόηση τού πώς ανιχνεύει τη ζέστη, το κρύο και τα ερεθίσματα το νευρικό μας σύστημα.
«Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν θεραπείες για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του χρόνιου πόνου».
Οι νικητές του φετινού Νόμπελ εντόπισαν τους κρίσιμους χαμένους κρίκους στη γνώση των επιστημόνων επί της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ των αισθήσεών μας και του περιβάλλοντος.