Ερευνητές που επιστράτευσε ο ΟΗΕ δηλώνουν ότι έχουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ιδιαίτερα ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα σε βάρος πολιτών και μεταναστών οι οποίοι διέσχισαν τη Λιβύη στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, αλλά κατέληξαν να κρατούνται σε φριχτές συνθήκες. Τα πρώτα ευρήματα καταγράφουν εγκλήματα συμπεριλαμβανομένων ανθρωποκτονιών, βασανιστηρίων, εξωδικαστικών εκτελέσεων και βιασμών.
«Οι έρευνές μας θεμελίωσαν ότι όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση- συμπεριλαμβανομένων ξένων μαχητών και μισθοφόρων- έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κάποιοι επίσης έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου», δήλωσε ο Mohamed Auajjar, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Μαρόκου, που ήταν επικεφαλής της ομάδας έρευνας.
«Η βία στις φυλακές της Λιβύης διαπράττεται σε τέτοια κλίμακα και με τέτοιο βαθμό οργάνωσης, που επίσης πιθανόν συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», επεσήμανε από την πλευρά της η Tracy Robinson, μέλος της ομάδας έρευνας και αναπληρώτρια κοσμήτορας της νομικής σχολής στο University of the West Indies.
Οι ειδικοί επικαλούνται αναφορές που δείχνουν ότι η ακτοφυλακή της Λιβύης- που έχει εκπαιδευθεί και εξοπλιστεί από την ΕΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών- έχει κακομεταχειριστεί μετανάστες και έχει παραδώσει κάποιους από αυτούς σε κέντρα κράτησης όπου «επικρατούν» τα βασανιστήρια και η σεξουαλική βία.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι οι πολιτικές επαναπροώθησης στη θάλασσα έχουν οδηγήσει σε τεράστιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ό,τι αφορά μετανάστες που κρατούνται στη Λιβύη», δήλωσε ο Chaloka Beyani, καθηγητής νομικής στο LSE και ένα από τα τρία μέλη της αποστολής. «Όπως δείχνει η αναφορά μας, αυτή είναι μία περιοχή στην οποία πιστεύουμε ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.
Εν μέσω των ανησυχιών για τους ξένους μισθοφόρους που επιχειρούν στη Λιβύη, οι ειδικοί επεσήμαναν ότι έχουν λόγους να πιστεύουν πως η ρωσική εταιρεία Wagner Group «μπορεί να έχει διαπράξει το έγκλημα της ανθρωποκτονίας», αναφορικά με αποδείξεις ότι πυροβόλησαν απευθείας εναντίον ανθρώπων που δεν είχαν ευθεία εμπλοκή στις εχθροπραξίες.
Επίσης, η αναφορά επικαλείται ευρήματα «αξιόπιστων οργανώσεων», σύμφωνα με τα οποία περίπου 87.000 μετανάστες έχουν αναχαιτιστεί από την ακτοφυλακή της Λιβύης από το 2016, συμπεριλαμβανομένων 7.000 που είναι αυτή τη στιγμή σε δομές.
Η ομάδα, που καταγράφει πιθανές παραβιάσεις από το 2016, άντλησε στοιχεία από εκατοντάδες έγγραφα και μίλησε με περισσότερους από 150 ανθρώπους, ανάμεσά τους άτομα που επιβίωσαν από καταγγελλόμενα βασανιστήρια. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, μεταξύ άλλων για την ταυτοποίηση Λίβυων και ξένων οι οποίοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Με πληροφορίες από AP