«Ο εμίρης του Ντουμπάι διέταξε να χακαριστούν τα τηλέφωνα της πρώην συζύγου του και των δικηγόρων της»

Βρετανικό δικαστήριο: Ο εμίρης του Ντουμπάι διέταξε να χακαριστούν τα τηλέφωνα της πρώην συζύγου του και των δικηγόρων της Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Ο εμίρης του Ντουμπάι έδωσε εντολή να χακαριστούν τα τηλέφωνα της πρώην συζύγου του και των δικηγόρων της, στο πλαίσιο μιας «διαρκούς εκστρατείας εκφοβισμού και απειλής», κατά τη διάρκεια της μάχης για την κηδεμονία των παιδιών τους, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας. 

Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ- Μακτούμ χρησιμοποίησε το λογισμικό Pegasus, που ανέπτυξε η ισραηλινή εταιρεία NSO, για να χακάρει τα τηλέφωνα της πριγκίπισσας Χάγια μπιντ αλ- Χουσεΐν, ετεροθαλούς αδελφής του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, και ατόμων που συνδέονται στενά μαζί της, σύμφωνα με το δικαστήριο. 

Επίσης, άνθρωποι που δούλευαν για εκείνον προσπάθησαν να αγοράσουν έπαυλη δίπλα στο ακίνητο της Χάγια στο Λονδίνο, μία πράξη εκφοβισμού που την έκανε να αισθάνεται ότι την καταδιώκουν, να μην νιώθει ασφαλής και ότι «δεν μπορούσε να αναπνεύσει πλέον», σύμφωνα με το δικαστήριο. 

Η απόφαση αυτή έρχεται 19 μήνες αφότου το δικαστήριο κατέληξε ότι ο σεΐχης απήγαγε δύο από τις κόρες του, τις κακομεταχειρίστηκε και τις κράτησε ενάντια στη θέλησή τους

«Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν μία απόλυτη κατάχρηση εμπιστοσύνης και πραγματικά κατάχρηση εξουσίας σε σημαντική έκταση», ανέφερε στην απόφασή του ο δικαστής Άντριου ΜακΦάρλαν. 

Ο σεΐχης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για χακάρισμα και οι δικηγόροι του έχουν υποστηρίξει ότι μπορεί να ευθύνονται άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. «Ο πατέρας δεν έχει καμία γνώση για οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα», είπε στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ Πάνικ. «Δεν ενέκρινε, διέταξε, ενθάρρυνε ή με οποιοδήποτε τρόπο πρότεινε ότι κάποιο άλλο πρόσωπο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την NSO ή οποιοδήποτε λογισμικό με αυτό τον τρόπο», συμπλήρωσε. 

Ο 72χρονος σεΐχης Μοχάμεντ και η 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια έχουν εμπλακεί σε μία μακρά, σφοδρή και ακριβή μάχη για την κηδεμονία από τη στιγμή που εκείνη διέφυγε στη Βρετανία με τα δύο τους παιδιά, Τζαλίλα και Ζαγιέντ. Η ίδια έχει πει ότι φοβόταν για την ασφάλειά της, εν μέσω υποψιών ότι είχε σχέση με έναν από τους Βρετανούς σωματοφύλακές της. 

Το χακάρισμα των τηλεφώνων 

Ανάλυση ειδικών αποκάλυψε ότι σε μία περίπτωση 265 megabytes δεδομένων μεταφορτώθηκαν από το τηλέφωνο της Χάγια, που αντιστοιχούν σε 24 ώρες ηχητικών εγγραφών ή 500 φωτογραφίες. Δεν έχει καθοριστεί ακριβώς πόσα δεδομένα και πληροφορίες αντλήθηκαν από το δικό της και τα άλλα τηλέφωνα. 

Ανάμεσα στους στόχους του χακαρίσματος ήταν η δικηγόρος της Χάγια, Φιόνα Σάκλτον, μέλος της Βουλής των Λόρδων η οποία εκπροσώπησε τον πρίγκιπα Κάρολο στο διαζύγιό του με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. 

Η δραστηριότητα αυτή αποκαλύφθηκε τον περσινό Αύγουστο, όταν η Τσέρι Μπλερ- δικηγόρος και σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ- προειδοποίησε την Σάκλτον ότι η ίδια και η Χάγια υπήρξαν θύμα χάκερ, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο δικαστήριο. 

Την ίδια εποχή, ειδικός επί της κυβερνοασφάλειας από το Citizen Lab του πανεπιστημίου του Τορόντο- το οποίο ερευνά την ψηφιακή παρακολούθηση- επίσης προειδοποίησε τους δικηγόρους της Χάγια, καθώς είχαν εντοπίσει το χακάρισμα. 

Μόλις αυτό αποκαλύφθηκε, η NSO ακύρωσε το συμβόλαιό της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Χάγια. Η ισραηλινή εταιρεία δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει αμέσως σχόλιο για την υπόθεση, αλλά ανέφερε ότι προχωρά σε ενέργειες αν λάβει αποδείξεις για λανθασμένη χρήση του Pegasus. 

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, η ισχυρή ομάδα δικηγόρων του Μοχάμεντ έδωσε μάχη για μήνες, προκειμένου το δικαστήριο να μην εξετάσει τους ισχυρισμούς για χακάρισμα. Υποστήριζαν ότι δεν έχει δικαιοδοσία και ότι ο ίδιος έχει ασυλία, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να πείσουν τον δικαστή ότι δεν ευθύνεται ο σεΐχης. Υποστήριξαν ότι η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία είναι μεταξύ των χωρών που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό. 

Ο ΜακΦάρλαν απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς. Αντί να δείξει όποια ανησυχία για τη μητέρα των παιδιών του «στρατολόγησε μία εγκληματολογική ομάδα για να αμφισβητήσει τα ευρήματα και να πολεμήσει την υπόθεση εναντίον της σε κάθε σημείο», επεσήμανε. 

Ο δικαστής κατέληξε- και το Εφετείο συμφώνησε- ότι ο σεΐχης ενέκρινε το χακάρισμα έξι τηλεφώνων, που έγινε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου το 2020, όταν αξιοποιήθηκε ευαλωτότητα στα συστήματα των iPhone. 

Επίσης, ο ΜακΦάρλαν επέκτεινε τους όρους της απόφασης που είχε ήδη εκδοθεί, η οποία απαγορεύει στον σεΐχη να αγοράσει εκτάσεις ή ακίνητα κοντά στο σπίτι της Χάγια, στο δυτικό Λονδίνο. 

Βρετανικό δικαστήριο: Ο εμίρης του Ντουμπάι διέταξε να χακαριστούν τα τηλέφωνα της πρώην συζύγου του και των δικηγόρων της Facebook Twitter
O εμίρης του Ντουμπάι και η πριγκίπισσα Χάγια, σε κοινή τους εμφάνιση το 2012 (Πηγή φωτό ΑP)

«Με καταδιώκουν διαρκώς» 

Την Τετάρτη άρθηκαν οι περιορισμοί για τη δημοσίευση των ευρημάτων του Άντριου ΜακΦάρλαν, έπειτα από ένα χρόνο ακροάσεων. 

«Δεν νιώθω ότι μπορώ να προχωρήσω ελεύθερα όπως έχουν τα πράγματα τώρα, ενώ με καταδιώκουν διαρκώς και αναγκάζομαι να κοιτάζω πίσω μου κάθε στιγμή της ημέρας», ανέφερε η πριγκίπισσα σε μία από τις καταθέσεις της. 

«Νιώθω σαν οι τοίχοι να κλείνουν γύρω μου, ότι δεν μπορώ να προστατεύσω τα παιδιά και ότι δεν είμαστε ασφαλείς πουθενά», ανέφερε η Χάγια σε μία κατάθεση. «Νιώθω ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω πλέον, σαν να πνίγομαι». 

«Έχει παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη μητέρα» 

Ο σεΐχης, πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αρχικά προσπάθησε να επιστρέψουν τα παιδιά του στο Ντουμπάι, αλλά υπέστη επανειλημμένες ήττες στα αγγλικά δικαστήρια. 

Σε απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ΜακΦάρλαν έκρινε ότι τα παιδιά πρέπει να ζήσουν με τη μητέρα τους. Τον Μάρτιο του 2020, ο δικαστής σε απόφασή του ανέφερε ο Μοχάμεντ είχε υποβάλει την Χάγια σε μια εκστρατεία εκφοβισμού, που την έκανε να φοβάται για τη ζωή της. 

Κατέληξε ότι ο σεΐχης κανόνισε η κόρη του Σάμσα- τότε 18 ετών- να απαχθεί το 2000 από τον δρόμο στο Κέιμπριτζ και να μεταφερθεί πίσω στο Ντουμπάι. Επίσης, διαπίστωσε ότι αποδείχθηκε πως ο Μοχάμεντ είχε κανονίσει να αρπάξουν την μικρότερη αδελφή της Σάμσα- την Λατίφα- από σκάφος που βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Ινδίας και να την επιστρέψουν στο Ντουμπάι. 

Αν και τα ευρήματα του δικαστή δεν ισοδυναμούν με απόφαση ενοχής, μπορεί να έχουν αντίκτυπο στον διακανονισμό για τις επαφές του με τα παιδιά στο μέλλον. «Όπως καταδεικνύουν τα προηγούμενα ευρήματα ο πατέρας, που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το κράτος για να πετύχει αυτό που θεωρεί ο ίδιος σωστό», ανέφερε ο δικαστής. 

«Έχει παρενοχλήσει και εκφοβίσει τη μητέρα τόσο πριν όσο και μετά την αναχώρησή της για την Αγγλία. Είναι έτοιμος να επιτρέψει να δράσουν παράνομα όσοι ενεργούν εκ μέρους του, εντός της Βρετανίας», επεσήμανε ακόμη ο ΜακΦάρλαν.

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χέντι Λαμάρ: «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Διεθνή / Χέντι Λαμάρ: «Η ωραιότερη γυναίκα όλων των εποχών» ήταν και μία ιδιοφυής εφευρέτρια

Η σταρ του κινηματογράφου που ανακάλυψε το σύστημα κρυφών επικοινωνιών, που υπήρξε η βάση για το Wi-Fi, έκρυβε από τους παραγωγούς του Χόλιγουντ για χρόνια την επιστημονική ιδιότητά της
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να πάρει «εκδίκηση»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να πάρει «εκδίκηση»

Ο Τραμπ που έφθασε ήδη στην Ουάσινγκτον για την αυριανή ορκωμοσία δείχνει ότι δεν έχει καμιά αναστολή σε ιδεολογικό επίπεδο, έχει εμμονή με την ιδέα της «εκδίκησης» και είναι καλύτερα εξοπλισμένος πολιτικά
LIFO NEWSROOM