Πώς μια πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει τις ζωές ευάλωτων κοινωνικών ομάδων;
ActionAid και ΑΒ Βασιλόπουλος: Μια συνεργασία μεταξύ φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών και Εργοδοτών για την εργασιακή επανένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
ADVERTORIAL
Είναι γεγονός ότι, σε μία κοινωνία που εκσυγχρονίζεται με γοργούς ρυθμούς και που η εργασιακή και κοινωνική συμπερίληψη θα έπρεπε να είναι δεδομένη, οι ευκαιρίες -για επαγγελματική, και όχι μόνο, ανέλιξη- δεν είναι πάντα ίδιες και ίσες για όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
Και αυτό, γιατί ο εργασιακός και ο κοινωνικός αποκλεισμός, καθώς και οι προκαταλήψεις, είναι ακόμη βαθιά ριζωμένοι.
Από τη μία, και παρά τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλες διακρίσεις, γεγονός που αποτυπώνεται και από την κατάταξη της Ελλάδας σταθερά στην τελευταία θέση του Ευρωπαϊκού Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων. Παράλληλα, μία γυναίκα καλείται να αναλάβει πολλαπλούς ρόλους, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της δυσκολίας εύρεσης εργασίας να διογκώνεται.
Από την άλλη, παρόμοιες δυσκολίες αλλά και μακροχρόνια ανεργία αντιμετωπίζουν και οι πρόσφυγες (γυναίκες και άνδρες), που συναντούν πολλαπλά εμπόδια και προκλήσεις -όπως η πολυπολιτισμικότητα, η γραφειοκρατία, και ο κοινωνικός αποκλεισμός- που τους απομακρύνουν όλο και περισσότερο από το όνειρο να αποκτήσουν οικονομική ασφάλεια και να ενταχθούν στο κοινωνικό και εργασιακό σύνολο.
Στα ζητήματα της διαφορετικότητας και της εργασιακής -αλλά και κοινωνικής- συμπερίληψης, λοιπόν, δίνει «απάντηση» το πρόγραμμα Εργασιακής Συμπερίληψης “Learning Academy”. Μία πρωτοβουλία που ενώνει την ΑΒ Βασιλόπουλος με την ActionAid. Για την αποδοχή χωρίς διακρίσεις που βασίζονται στο φύλο, την εθνικότητα ή τη φυλή κάθε ανθρώπου. Για την ένταξη χωρίς αποκλεισμούς.
«Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι ένας Οργανισμός που παρέχει ίσες ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη. Στην ΑΒ, όχι μόνο αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα, αλλά την επιζητούμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της Ομάδας.», λέει ο Άγις Μεταξόπουλος, Associates Relations Supervisor της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Τι ακριβώς, όμως, είναι το πρόγραμμα Εργασιακής Συμπερίληψης “Learning Academy” και πώς λειτουργεί; Στις δύο επιμέρους ακαδημίες, οι συμμετέχοντες επιλέγονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Το Πρόγραμμα “Learning Academy” για γυναίκες, απευθύνεται σε ενήλικες και άνεργες, που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα επαρκώς σε προφορικό και γραπτό λόγο. Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες στο “Learning Academy” για τους πρόσφυγες, δε, πρέπει να είναι ενήλικοι, άνεργοι, με καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή αιτούντος ασύλου και να γνωρίζουν αγγλικά σε επίπεδο Β1.
Μετά το στάδιο των συνεντεύξεων, ακολουθεί το στάδιο της βασικής εκπαίδευσης, που πραγματοποιείται στα ομαδικά εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης και ένταξης και περιλαμβάνει: ομαδική συμβουλευτική/προετοιμασία, εκμάθηση χρήσης Η/Υ, ανάπτυξη δεξιοτήτων εργασιακής μετάβασης και ένταξης και τέλος, πρακτική άσκηση στην ΑΒ. Στην περίπτωση των προσφύγων, η εκπαίδευση διαρκεί έναν παραπάνω μήνα, ώστε να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Την εμπειρία των “Learning Academies”, φέτος, «έζησαν» 20 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες, συνολικά, εκ των οποίων οι 10 αποκαταστάθηκαν επαγγελματικά. Δύο από αυτούς, μοιράζονται μαζί μας τη διαφορά που έκανε στη ζωή τους η συμμετοχή στο Πρόγραμμα της ΑΒ Βασιλόπουλος και της ActionAid.
Η Έρση, που εργάζεται στο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στο Πολύτεχνο, στο τμήμα του ιχθυοπωλείου, σχολιάζει μεταξύ άλλων πως «Δεν περίμενα ότι θα με επιλέξουν για να εργαστώ σε κατάστημα ΑΒ! Όλα όσα μάθαμε ήταν πολύ χρήσιμα, το ίδιο και οι κουβέντες που κάναμε με τις κοπέλες κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Στην ΑΒ, συναντήσαμε ένα όμορφο κλίμα χωρίς προβλήματα με τους συναδέλφους ή με τους ανωτέρους. Πλέον, αισθάνομαι πολύ καλά, μου αρέσει η θέση μου, είναι δημιουργική. Νιώθω χαρούμενη που πάω στη δουλειά και φεύγοντας δεν κουβαλάω σκοτούρες, γιατί είναι κάτι που με κάνει να είμαι καλά και όλο τον υπόλοιπο χρόνο.».
Ο William, πάλι, από τη Λιβερία, εργάζεται στο κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος του Περισσού, στο τμήμα τυποποιημένων προϊόντων και νιώθει ικανοποιημένος από τη νέα του ζωή. «Η δουλειά στην ΑΒ είναι πολύ όμορφη εμπειρία. Όλοι είναι ευγενικοί και φιλικοί ενώ μου έμαθαν πώς να μιλάω με τους πελάτες, πώς να χειρίζομαι τα μηχανήματα και πώς να ελέγχω τους κωδικούς. Πλέον, έχω κερδίσει εμπειρία και απολαμβάνω κάθε μέρα στη δουλειά. Πριν να μπω στο πρόγραμμα της ΑΒ Βασιλόπουλος και της ActionAid δεν ήξερα τι να κάνω για να ζήσω την οικογένειά μου. Τώρα όμως είμαστε όλοι χαρούμενοι κι αισθανόμαστε άνετα. Στο πρόγραμμα γνώρισα ανθρώπους με τους οποίους έχουμε τις ίδιες δυσκολίες κι εμπειρίες. Αν μπορούσα θα ενθάρρυνα κι άλλους να συμμετάσχουν σε αυτό και να ζήσουν αυτό που ζω εγώ.».
Αυτή η αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία της ΑΒ Βασιλόπουλος, και της ActionAid, ήρθε για να γυρίσει σελίδα στις εργασιακές νόρμες που ακολουθεί η χώρα μας και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός συμπεριληπτικού οικοσυστήματος.
«Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, είδαμε την εργασιακή ένταξη να παίρνει σάρκα και οστά, όχι μόνο γιατί δόθηκε στους ανθρώπους η ευκαιρία να εργαστούν, αλλά επειδή ανέλαβαν θέσεις που τους επέτρεψαν να αναδείξουν τα ταλέντα και τα προσόντα τους.», σχολιάζει χαρακτηριστικά για τη φιλοσοφία του προγράμματος η Αναστασία Σιδερά, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στο Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα.
Γιατί οι ικανότητες, η θέληση, η προσφορά και το μεράκι δεν έχουν φύλο και καταγωγή.