Ένα από τα πιο γνωστά, αγαπημένα και συχνά... «κακοποιημένα» πιάτα της αυθεντικής ισπανικής κουζίνας, καθεστώς πολιτιστικής προστασίας καθώς η παέγια είναι ωδή «στην τέχνη της ενότητας και της μοιρασιάς».
Χθες, Τρίτη, η κυβέρνηση της Βαλένθια, της περιοχής «καταγωγής» της παέγια, κήρυξε το πιάτο ως αντικείμενο πολιτιστικής αξίας, εκθειάζοντας την ιστορία και τις αρετές του, σε μια οκτασέλιδη αναλυτική ανακοίνωση.
«Η παέγια είναι έβλημα της μεσογειακής διατροφής, λόγω των συστατικών και των χαρακτηριστικών της ως εκπροσώπου της κουλτούρας της Βαλένθια» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.
«Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της -όπως ψάρι, κρέας, λαχανικά, το δικαίως διάσημο και υγιεινό ελαιόλαδο και πλήρη δημητριακά όπως το ρύζι- είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής» σημειώνεται.
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της περιοχής, το νέο αυτό καθεστώς θα συμβάλλει στην προώθηση της μελέτης του πιάτου και θα διασφαλίσει «την επιβίωσή του του πολιτιστικού αυτού αγαθού στις επόμενες γενιές».
Παρά την «ιερή» θέση τής παέγια στην κουζίνα της Βαλένθια, αλλά και της Ισπανίας, το πιάτο έχει γίνει «θύμα» της σύγχρονης τάσης γευστικών παραλλαγών που τολμούν πολλοί σεφ - και μη- αλλά και των λογής ευρεσιτεχνιών για την ευκολότερη παρασκευή της.
Πριν από πέντε χρόνια, η πρόταση του Τζέιμι Όλιβερ πως το τσορίθο άξιζε μια θέση στο παραδοσιακό αυτό πιάτο, προκάλεσε πολιτισμικό σοκ και αντιδράσεις σε πολλούς ντόπιους, ενώ φέτος, ένας Ισπανός βιομηχανικός μηχανικός παρουσίασε ένα ρομποτικό παρασκευαστή παέγια - που σαφώς αφαιρεί την
Στην ανακοίνωση, λοιπόν, διευκρινίζεται πως η παέγια πρέπει να προστατευτεί από «τις παραμορφώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον μαζικό τουρισμό» ενώ προσφέρεται και μια σειρά χρήσιμων «ναι» και «όχι».
Ένα από αυτά που πρέπει να προσέχουν οι ενδιαφέρομενοι, είναι η ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας στο σκεύος της παέγια. Ενώ ο πιο βασικός κανόνας είναι να μην ανακατεύεται το ρύζι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, το άμυλο από το ρύζι θα δώσει ένα δυσάρεστο, κολλώδες αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση, το πιάτο είναι «το σύμβολο του κυριακάτικου γεύματος και εκπροσωπεί μια αίσθηση ταυτότητας και συνέχειας που θέλουμε να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές».
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει πως πρόκειται για πιάτο που έφεραν οι Άραβες στην Ισπανία. «Η πρώτη αναφορά στην παέγια -ή 'βαλενθιανό ρύζι'- απαντάται σε μια χειρόγραφη συνταγή του 18ου αιώνα που εξηγεί πώς ετοιμάζεται και σημειώνει πως το ρύζι πρέπει τελειώνοντας να είναι σπυρωτό».
Με πληροφορίες από Guardian