Η Γαλλία επέστρεψε 26 λεηλατηθέντα έργα τέχνης στο Μπενίν- Επαναπατρισμός ορόσημο για την Αφρική

Η Γαλλία επέστρεψε 26 λεηλατηθέντα έργα τέχνης στο Μπενίν Facebook Twitter
«Μια μαρτυρία της ύπαρξής μας»: Το Μπενίν παρέλαβε λεηλατηθέντα έργα τέχνης από τη Γαλλία. AP Photo/Michel Euler
0

Είκοσι έξι έργα τέχνης που είχαν κλέψει Γάλλοι στρατιώτες της αποικιοκρατικής δύναμης το 1892 επέστρεψαν σήμερα στο Μπενίν, σε έναν επαναπατρισμό ορόσημο στον μακροχρόνιο αγώνα αφρικανικών χωρών για την ανάκτηση λεηλατηθέντων τεχνουργημάτων.

Τα έργα τέχνης, τα οποία περιλαμβάνουν τις πύλες του Παλατιού του Αμπομέι, βασιλικούς θρόνους, επέστρεψαν στη χώρα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής με παρουσία του προέδρου Πατρίς Ταλόν.

Ο Ταλόν παρέλαβε τα έργα από τη γαλλική κυβέρνηση στο Παρίσι την Τρίτη. «Αυτή η επιστροφή είναι μια μαρτυρία για αυτό που ήμασταν, μια μαρτυρία ότι προϋπήρχαμε, μια μαρτυρία για όσα γνωρίζαμε», είπε ο πρόεδρος της χώρας ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε εκπροσώπους βασιλικών οικογενειών του Μπενίν.

Η Γαλλία επέστρεψε 26 λεηλατηθέντα έργα τέχνης στο Μπενίν Facebook Twitter
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρος του Μπενίν, Πατρίς Ταλόν υπέγραψαν συμφωνία για την επιστροφή λεηλατηθέντων έργων τέχνης στην αφρικανική χώρα. Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP

Τα τεχνουργήματα θα στεγαστούν αρχικά σε ένα μουσείο στην πόλη Ουιντά πριν μεταφερθούν σε νέο μουσείο που χτίζεται στο Αμπομέι, όπου βρίσκονται τα βασιλικά ανάκτορα του Βασιλείου της Δαχομέης.

Αυτός ο επαναπατρισμός είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό έργων τέχνης που έχει κάνει η Γαλλία σε μια πρώην αποικία, αλλά αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα από τα 5.000 έργα των οποίων την επιστροφή επιζητά το Μπενίν και τα δεκάδες χιλιάδες κατασχεθέντα αφρικανικά έργα που κρατούνται στη Γαλλία.

Η Γαλλία επέστρεψε 26 λεηλατηθέντα έργα τέχνης στο Μπενίν- Επαναπατρισμός ορόσημο για την Αφρική Facebook Twitter
Σε μια απόφαση με πιθανές επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά μουσεία, η Γαλλία παρουσίασε σε έκθεση τα 26 έργα τέχνης για μια τελευταία φορά πριν επιστραφούν στην πατρίδα τους. AP Photo/Michel Euler

Περίπου το 90% της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αφρικής πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται στην Ευρώπη. Μόνο στο Μουσείο Μπρανλί βρίσκονται περίπου 70.000 αφρικανικά τεχνουργήματα. Έκθεση του 2018 που παρήγγειλε η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι περίπου 46.000 από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις για επαναπατρισμό.

Αυτή η έκθεση, του Σενεγαλέζου οικονομολόγου Φελουινέ Σαρ και της Γαλλίδας ιστορικού τέχνης Μπενεντίκτ Σαβουά, σύστηνε τον πλήρη επαναπατρισμό όλων των έργων τέχνης που αποκτήθηκαν με βία ή εικάζεται ότι αποκτήθηκαν μέσω άδικων όρων.

Η Γαλλία επέστρεψε 26 λεηλατηθέντα έργα τέχνης στο Μπενίν- Επαναπατρισμός ορόσημο για την Αφρική Facebook Twitter
Ο επαναπατρισμός αντιπροσωπεύει μόνο ένα κλάσμα από τα 5.000 έργα των οποίων την επιστροφή επιζητά το Μπενίν και τα δεκάδες χιλιάδες κατασχεθέντα αφρικανικά έργα που κρατούνται στη Γαλλία. AP Photo/Michel Euler

Η Γαλλία έχει επιστρέψει πολλά άλλα αντικείμενα σε πρώην αποικίες στην Αφρική και τονίζει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει. Ωστόσο, υποστηρικτές για την επιστροφή των έργων τέχνης στις χώρες προέλευσής τους, συμπεριλαμβανομένου του Ταλόν, είπαν ότι η διαδικασία είναι πολύ αργή και περιορισμένη σε εύρος.

Πολλά άλλα ευρωπαϊκά μουσεία και κυβερνήσεις έχουν επίσης κινηθεί για να επιστρέψουν έργα τέχνης στην Αφρική σε μια εποχή που τα θεσμικά της όργανα παλεύουν με τις πολιτιστικές κληρονομιές της αποικιοκρατίας.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι στόχευε να ξεκινήσει την επιστροφή των λεγόμενων «Μπρούτζινων του Μπενίν», ανάγλυφα γλυπτά από κράμα χαλκού από το Βασίλειο του Μπενίν, στη Νιγηρία τον επόμενο χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM