Οι πολωνικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και ρίψεις νερού προκειμένου να εμποδίσουν μετανάστες να περάσουν στη χώρα από τη Λευκορωσία.
Μερικοί από τους μετανάστες πέταξαν πέτρες στις πολωνικές δυνάμεις, όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας.
Για εβδομάδες χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, παραμένουν συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Λευκορωσία έχει κατηγορηθεί ότι ωθεί μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία σε μια προσπάθεια να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ, μια κατηγορία που η κυβέρνηση Λουκασένκο αρνείται.
Οι σχέσεις ΕΕ-Λευκορωσίας έχουν ενταθεί σοβαρά από τότε που ο μακροχρόνιος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο κήρυξε τη νίκη του στις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές πέρυσι και προσπάθησε να φιμώσει τις αντίθετες φωνές, με καταστολή μαζικών διαδηλώσεων και συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων.
Η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία και, μαζί με τις ΗΠΑ, θα τις ενισχύσει μετά τη συνοριακή κρίση.
Μέσα στον Νοέμβριο υπήρξαν περισσότερες από 5.000 προσπάθειες μεταναστών να περάσουν τα σύνορα προς την Πολωνία, σε σύγκριση με μόλις 88 τον περασμένο χρόνο, αναφέρει η πολωνική συνοριοφυλακή.
Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της απάντησαν σε μετανάστες που επιτέθηκαν σε φράχτη στα σύνορα στην Kuznica.
«Οι μετανάστες επιτέθηκαν στους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας με πέτρες και προσπαθούν να καταστρέψουν τον φράχτη και να φτάσουν στην Πολωνία. Οι υπηρεσίες μας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να καταπνίξουν την επιθετικότητα των μεταναστών», έγραψε το υπουργείο στο Twitter.
Η Πολωνική αστυνομία είπε ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις παρέμεναν στο σημείο ενώ συνέβαινε αυτό ενώ τις κατηγόρησε ότι προμήθευαν μετανάστες με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Σύμφωνα με το BBC οι μετανάστες δεν μπόρεσαν να παραβιάσουν τα σύνορα.
Η φαινομενική κλιμάκωση στα σύνορα ήρθε τη στιγμή που υπήρχαν σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ο Λουκασένκο μίλησε με τη Γερμανίδα Άνγκελα Μέρκελ στο τηλέφωνο τη Δευτέρα, η πρώτη του μετά την εφαρμογή της καταστολής των διαδηλωτών από τις εκλογές και ύστερα.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτό το λεγόμενο πρόβλημα να οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Οι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς και σε συνθήκες παγετού από την πλευρά της Λευκορωσίας.
Με πληροφορίες του BBC