Αφγανιστάν: Πρώτη επίσκεψη Γερμανών διπλωματών για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Πρώτη επίσκεψη διπλωματών της Γερμανίας στην Καμπούλ Facebook Twitter
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ / ASSOCIATED PRESS
0

Για πρώτη φορά μετά την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, την 15η Αυγούστου, υψηλόβαθμοι διπλωμάτες της Γερμανίας επισκέφθηκαν την Καμπούλ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε ότι ο γερμανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, ο Γιάσπερ Βικ και ο διορισμένος πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα της Ασίας, ο Μάρκους Πότσελ, συμμετείχαν σε συνομιλίες την Πέμπτη με μέλη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε τομείς «όπου η πρακτική συνεργασία είναι τόσο αναγκαία, όσο και εφικτή», ιδίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, διευκρίνισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ εκκενώθηκε στα μέσα Αυγούστου, εν μέσω της προέλασης-αστραπής των ισλαμιστών μαχητών σε όλη τη χώρα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις βρίσκονται προ διλήμματος μετά την επάνοδο των φονταμενταλιστών σουνιτών στην εξουσία στο Αφγανιστάν. Αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τον πληθυσμό που υποφέρει· αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία δεν αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών και των κοριτσιών. Στα περισσότερα κορίτσια έχει απαγορευθεί να πηγαίνουν στο σχολείο. Στις γυναίκες, ειδικά όσες εργάζονταν στον δημόσιο τομέα, έχει επίσης απαγορευθεί να προσέρχονται στις θέσεις τους.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαιώνουν πως τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά. Αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πότε θα αρθούν.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τους γερμανούς διπλωμάτες, αντιπρόσωποι της κυβέρνησης των Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να «εγγυηθούν ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» σε εργαζόμενους σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, «συμπεριλαμβανομένων και γυναικών», στις κοινότητες και στους πολίτες «που χρειάζονται βοήθεια», σύμφωνα με το Βερολίνο.

Η κυβέρνηση των ισλαμιστών φάνηκε επίσης να κατανοεί ότι «η ισότιμη πρόσβαση των κοριτσιών και των αγοριών στην εκπαίδευση αποτελεί εθνική ανάγκη».

Ακόμη, δήλωσαν πως παραμένουν δεσμευμένοι στη γενική αμνηστία που υποσχέθηκαν στους αντιπάλους τους αφού ανακατέλαβαν την εξουσία. Επιπλέον, επανέλαβαν την υπόσχεσή τους πως θα επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

«Καταγράψαμε τις δεσμεύσεις. Η περαιτέρω συνεργασία θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους», υπογράμμισε το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Οι κ.κ. Βικ και Πότσελ συνοδεύονταν από τον Ολλανδό ειδικό επιτετραμμένο για το Αφγανιστάν, τον Έμιλ ντε Μποντ. Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε το Κατάρ για την υποστήριξη που τους παρείχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ο κ. Πότσελ ήταν μέχρι πρότινος εγκατεστημένος στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. Ήταν πρεσβευτής της Γερμανίας στην Καμπούλ από το 2014 ως το 2016.

Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη πως η γερμανική πρεσβεία στο Αφγανιστάν θα ξανανοίξει σύντομα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γροιλανδία: Γιατί ερίζουν για το «παγωμένο» νησί ΗΠΑ και Δανία

Διεθνή / Γροιλανδία: Γόρδιος δεσμός για Δανία και Τραμπ το μεγαλύτερο νησί του κόσμου

Γιατί ο Τραμπ θέλει να προσαρτήσει στις ΗΠΑ το παγωμένο νησί στον Αρκτικό Κύκλο - Η κλιματική αλλαγή, το λιώσιμο των πάγων και γιατί οι Γροιλανδοί ζητούν ανεξαρτησία - Ο βασιλιάς Φρειδερίκος της Δανίας άλλαξε το οικόσημό του για να δείξει την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Τουρίστρια σκοτώθηκε από ελέφαντα ενώ τον έκανε μπάνιο σε καταφύγιο ζώων

Οι ελέφαντες, το εθνικό σύμβολο της Ταϊλάνδης, αντιμετωπίζουν αυξανόμενους κινδύνους από την τουριστική βιομηχανία, την παράνομη υλοτομία, τη λαθροθηρία και την ανθρώπινη επέκταση σε φυσικούς βιότοπους
LIFO NEWSROOM