ΚΙΝΗΣΗ

Γραμμή Στήριξης για την παιδική κακοποίηση

Η παιδική κακοποίηση ροκανίζει τα θεμέλια του μέλλοντος μας Facebook Twitter
0

Το Σωματείο ΕΛΙΖΑ μάχεται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης, που αυξάνεται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής ομάδας.

Το φαινόμενο αυτό εκφράζεται κυρίως μέσα στο στενό οικογενειακό περιβάλλον και πολλές φορές λαμβάνει ανεξέλεγκτες «διαδικτυακές» διαστάσεις. Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη σκληρή αλήθεια: 

1 στα 5 παιδιά θα υποστεί κάποια στιγμή σεξουαλική κακοποίηση.

Ενώ το 80% με 85% των θυμάτων είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τον κακοποιητή τους στον στενό τους κύκλο, το 85% των παιδιών θα υποφέρει σιωπηλά, χωρίς να λάβει θεραπεία και χωρίς να αποκαλύψει το τραύμα του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2009), το 10% των παιδιών που κακοποιούνται σεξουαλικά, βρίσκονται ακόμη στην προ-εφηβεία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF (2016), ο θύτης του 94% των περιστατικών βιασμού ή απόπειρας βιασμού, γνωρίζει το θύμα.

Σήμερα, ο κίνδυνος βίας και παραμέλησης γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος, καθώς οι παγκόσμιες συνθήκες φέρνουν κάποια παιδιά αντιμέτωπα με ένοπλες συγκρούσεις, βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών κ.ά. Μάλιστα, η πανδημία και το lockdown, οδήγησε σε έξαρση και  ανάδειξη της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας προς τα παιδιά.

Η ανάγκη καταγραφής των περιστατικών παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα

Η γνώση των αριθμών αποτελεί βάση για την επίλυση του προβλήματος. Χωρίς τους αριθμούς, η χάραξη πολιτικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, είναι αβάσιμη. Στη χώρα μας, δεν υπάρχει εθνική γραμμή για την καταγραφή περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης, ούτε και εκπαιδευμένο «προσωπικό» που να είναι ικανό να καταγράφει.

Έτσι, όλοι οι επαγγελματίες που βρίσκονται κοντά στα παιδιά για την ψυχική και σωματική τους υγεία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση ή και την προστασία τους, ακόμη και αν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα περιστατικά κακοποίησης, δεν τα καταγράφουν σε ένα κεντρικό σύστημα.

Η ανάγκη δημιουργίας πλατφόρμας καταγραφής και γραμμής στήριξης

Σήμερα, ο δρόμος της «εθνικής» καταγραφής των περιστατικών παιδικής κακοποίησης άνοιξε με σχετικό νόμο του Υφυπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ωστόσο, ακόμα αναμένεται να βρεθεί ένας βιώσιμος και αποτελεσματικός τρόπος, προκειμένου να συνάγονται στοιχεία και συμπεράσματα που θα αποτελούν στέρεες βάσεις για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την ίδια στιγμή, το ΕΛΙΖΑ επιχειρεί να ξεκινήσει τη λειτουργία μίας Γραμμής Στήριξης, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά (από 12 ετών) και σε ενήλικες, να αναφέρουν περιστατικά κακοποίησης, υποψία κακομεταχείρισης ή παραμέλησης. Οι καλούντες θα υποστηρίζονται ψυχικά και με τη βοήθεια κοινωνικού λειτουργού και νομικού, θα καθοδηγούνται με ασφάλεια στην αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Γραμμή ΕΛΙΖΑ, εκτός από την παρεχόμενη ψυχική στήριξη, θα συμβάλλει στην καταγραφή, αφού το προσωπικό της θα είναι εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει και να καταγράφει τα περιστατικά στην «εθνική» πλατφόρμα , όταν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

paidiki-kakopoiisiΗ αναχαίτιση της βίας κατά των παιδιών απαιτεί συλλογική προσπάθεια

Η παιδική κακοποίηση θα αντιμετωπιστεί με «εθνική» κινητοποίηση, πολιτική βούληση, συνεχή ενημέρωση, ευρεία επιμόρφωση των επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά, διαρκή υποστήριξη των θυμάτων ή και των ανθρώπων που υποψιάζονται ένα περιστατικό. Στο έργο του ΕΛΙΖΑ συμπεριλαμβάνονται εκπαιδεύσεις, καμπάνιες ενημέρωσης και νοσοκομειακές μονάδες αναγνώρισης και διαχείρισης περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Με γνώση και εμπειρία, είναι έτοιμο να δημιουργήσει μία γραμμή εξιδεικευμένη στην παιδική κακοποίηση και την πρόληψη της.

Σε αυτήν την προσπάθεια, η στήριξή σου είναι πολύτιμη.

Χωρίς τους αριθμούς το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Στηρίζουμε τη δημιουργία γραμμής για την αναφορά και καταγραφή περιστατικών παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Πρόσφερε τη βοήθειά σου, στέλνοντας SMS τη λέξη «ΕΛΙΖΑ» στο 19800.

*Χρέωση: 2,50€ με ΦΠΑ/SMS. Η υπηρεσία επιβαρύνεται με τέλος κινητής.

Ελλάδα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ