Η εκπαίδευση προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης
Mε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Κοζάνη και τρεις σύγχρονες εκπαιδευτικές δράσεις, η Enel Green Power διαμορφώνει στην Ελλάδα τη γενιά του μέλλοντος.
O όμιλος Enel, που σήμερα ηγείται της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης με σχεδόν 50 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 35 χώρες, έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην επίτευξη τεσσάρων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι είναι η ποιοτική εκπαίδευση, η φθηνή και καθαρή ενέργεια, η αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη και η δράση για το κλίμα.
Στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής Enel Green Power, διαθέτει 482 MW συνολική εγκατεστημένη ισχύ από 59 έργα ΑΠΕ και έχει επενδύσει περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια ευρώ στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, σχεδιάζοντας δράσεις στο πλαίσιο του μοντέλου «Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας» (Creating Shared Value). Επίσης, συνολικά έχουν συμμετάσχει άνω των 3.000 μαθητών στις εκπαιδευτικές της δράσεις, ενώ αρχές Δεκέμβρη εγκαινίασε στην Κοζάνη ένα καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα που υποστηρίζει τη δίκαιη μετάβαση.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Για να εξασφαλίσει ο όμιλος Enel μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, γνωρίζει καλά ότι οφείλει να επενδύσει στις τοπικές κοινωνίες, εκπαιδεύοντας τους πολίτες ώστε να αποκτήσουν σύγχρονες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν εργασία στη μετα-λιγνίτη εποχή. Στην καρδιά της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα, στη δυτική Μακεδονία, μαζί με τη μη κερδοσκοπική κίνηση Wise Greece, σε συνεργασία με το Cluster Βιοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και την υποστήριξη του δήμου Κοζάνης, η Enel υλοποιεί ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τον νομό Κοζάνης. Το Vamvakies a Social Green Project έχει στόχο αφενός να βοηθήσει όσους κατοίκους επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα, αφετέρου να συνδυάσει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την αγροτική δραστηριότητα.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο Βαμβακιές, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 6.5 MW, βρίσκεται κοντά στον Πολύμυλο Κοζάνης, όπου, βάσει της μελέτης που εκπόνησε το CluBE, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα καλλιέργεια αρωματικών φυτών, όπως το παλιούρι και το τσάι του βουνού, από μια ολιγομελή ομάδα γυναικών που ζουν στην περιοχή του Ελλήσποντου. Η ομάδα των ντόπιων παραγωγών, αφού εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τις φυτεύσεις, θα λάβει μια συνολική εκπαίδευση, η οποία θα περιλαμβάνει από καλλιεργητικές πρακτικές και διαδικασίες πιστοποίησης μέχρι βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας. Οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπορευτούν τα τελικά προϊόντα και να αξιοποιήσουν τα έσοδα για να εξελιχθούν επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό έργο.
Τα σεμινάρια που θα παρακολουθήσει η ομάδα των παραγωγών θα είναι ανοιχτά για όποιον κατοικεί στον νομό, θα διαρκέσουν περίπου έναν χρόνο και θα γίνονται είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων. Έμπειροι εκπαιδευτές από το συνεργαζόμενο δίκτυο της Wise Greece θα ενδυναμώσουν τις επιχειρηματικές δεξιότητες των συμμετεχόντων, θα τους μυήσουν στον ψηφιακό κόσμο επικοινωνίας και προώθησης και θα τους παρουσιάσουν ειδικές ενότητες, όπως η κατάρτιση ενός ρεαλιστικού επιχειρηματικού πλάνου. Απώτερος σκοπός είναι, μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι εκπαιδευόμενοι να έχουν όλα όσα χρειάζονται για να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση με τα δικά τους αγροτικά προϊόντα, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της δυτικής Μακεδονίας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Εκτός από τη μετεκπαίδευση των ανθρώπων που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση, εξίσου σημαντική είναι και η εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης. Άλλωστε, οι νέοι πρόκειται να γίνουν οι πρεσβευτές και θεμελιωτές ενός πράσινου πλανήτη, απαλλαγμένου από ορυκτά καύσιμα. Η Enel Green Power, μένοντας πιστή στο όραμά της να διαμορφώσει τη γενιά του μέλλοντος, αναβαθμίζει συνεχώς τις παγκόσμιες εκπαιδευτικές της πλατφόρμες και εμπλουτίζει με νέες προκλήσεις-αποστολές τους εκπαιδευτικούς της διαγωνισμούς. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Ελλάδα διαθέτει τρεις διαφορετικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, μία εκ των οποίων χρονολογείται από το 2014!
Το «Energy on the Go», το οποίο συνολικά έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 2.500 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ένα ολοκληρωμένο βιωματικό πρόγραμμα που συνδυάζει τη θεωρία με ομαδικά παιχνίδια, έχει ως στόχο να εξηγήσει γιατί η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας υποστηρίζει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν υπεύθυνοι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Συμπληρωματικά με τις επισκέψεις στα σχολεία, οι οποίες στην πλειοψηφία τους, λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, λειτουργούν η παγκόσμια εκπαιδευτική πλατφόρμα PlayEnergy και το νέο διασκεδαστικό παιχνίδι Energy Remix.
Η πρώτη, η οποία έτρεξε για δεύτερη χρονιά φέτος, ολοκληρώθηκε τέλη Οκτώβρη και απευθυνόταν σε νέους 14-20 ετών οι οποίοι ενδιαφέρονταν για την κυκλική οικονομία. Μέσα από επτά διαφορετικές προκλήσεις έμαθαν για τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ορθολογική διαχείριση της ενέργειας. Το δεύτερο, χωρίς ηλιακό όριο, ενημερώνει το κοινό για το πώς λειτουργούν τα αιολικά, υδροηλεκτρικά και ηλιακά πάρκα και τα έργα γεωθερμικής ενέργειας. Αποστολή του είναι να διαχειριστούν οι παίχτες τη δική τους εικονική πόλη όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα, εξασφαλίζοντας ότι καλύπτονται οι ενεργειακές της ανάγκες. Επιλέγοντας το επίπεδο που επιθυμούν, απαντούν σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προέρχονται από τη λογοτεχνία, την ιστορία, την επιστήμη, την τεχνολογία και την οικονομία.