Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι εκπόνησε Ειδικό Σχέδιο Απόκρισης σε Ραδιολογική Έκτακτη Ανάγκη, σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων.
Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος διαχείρισης καταστάσεων ραδιολογικής και πυρηνικής έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τις προβλέψεις των νέων κανονισμών ακτινοπροστασίας.
Το σχέδιο τέθηκε από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και μετά την ολοκλήρωσή της και την αξιολόγηση των σχολίων, η ΕΕΑΕ θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία είναι αρμόδια για την έγκρισή του.
Στόχος του σχεδίου αντιμετώπισης σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός των συνόρων, που μπορεί να πλήξει την ελληνική επικράτεια, είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκομένων φορέων, σε όλα τα επίπεδα, για:
- την προστασία της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας
- την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών του συμβάντος, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα
- για την ενημέρωση των πολιτών.
Το σχέδιο ενεργοποιείται και εφαρμόζεται σε περίπτωση που συμβεί ή υπάρχει η υπόνοια ότι έχει ή θα συμβεί έκλυση ραδιενέργειας στο περιβάλλον, εξαιτίας σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός των συνόρων, που μπορεί να πλήξει την ελληνική επικράτεια.
Ενεργοποιείται από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, οποτεδήποτε ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΕΕΑΕ ότι μπορεί να προκληθεί διασπορά ραδιενέργειας στην Ελλάδα, «σε επίπεδα που δεν δύναται να παραβλεφθούν από άποψη ακτινοπροστασίας». Το σχέδιο περιγράφει τρεις δέσμες δράσεων, που εκτελούνται ταυτόχρονα.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται λήψη μέτρων για συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, αποστολή μηνύματος μέσω του 112 στους πολίτες και δειγματοληψίες για τη ραδιενέργεια στο περιβάλλον αλλά και σε τρόφιμα.
Επίσης, προβλέπεται ανακοίνωση συστάσεων προς τους πολίτες, αναφορικά με τον χρόνο και τον τόπο διέλευσης του ραδιενεργού νέφους, για την πρόληψη της ραδιενεργής ρύπανσης των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων (π.χ. κάλυψη φυτών, ζωοτροφών και ανοιχτών δεξαμενών νερού με πλαστικό, μετακίνηση ζώων σε κλειστό υπόστεγο, συγκομιδή ώριμων καλλιεργειών κτλ.).
Κατά τη διέλευση του νέφους, σύμφωνα με το προσχέδιο που δημοσίευσε η ΕΕΑΑ, για παράδειγμα συστήνεται η αποφυγή μη απαραίτητης παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, επαφής με το χώμα, περιορισμό του εξαερισμού κλειστών χώρων ή αποφυγή κατανάλωσης άγριων φυτών (π.χ. μανιτάρια, μύρτιλα) ή θηραμάτων.