Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανιχνευθεί σε 89 χώρες και τα κρούσματά της διπλασιάζονται κάθε 1,5 έως 3 ημέρες σε μέρη με κοινοτική μετάδοση, και όχι από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το «σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης» της Όμικρον έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σημαίνει ότι είναι πιθανό να την ξεπεράσει σύντομα ως κυρίαρχη μορφή του κορωνοϊού σε χώρες όπου η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται τοπικά, ανέφερε η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ.
Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχέως ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ή όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει με COVID.
Παραμένει ασαφές, όπως τονίζει ο ΠΟΥ, εάν η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον οφείλεται στο ότι η παραλλαγή αυτή ξεφεύγει από την υπάρχουσα ανοσία, είναι εγγενώς πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις ή οφείλεται στο συνδυασμό και των δύο αυτών παραγόντων.
Ωστόσο, αναπάντητα παραμένουν και άλλα ερωτήματα σχετικά με την Όμικρον, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο αποτελεσματικό είναι καθένα από τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του COVID-19 απέναντί της.
Επίσης, δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά δεδομένα σχετικά με το πόσο άρρωστος είναι ένας ασθενής που νοσεί από κορωνοϊό της μετάλλαξης Όμικρον.
Ο οργανισμός χαρακτήρισε πρώτη φορά την Όμικρον ως μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας στις 26 Νοεμβρίου.
Με πληροφορίες του AP