Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσουν τα 10.000- την ημέρα- μετά τις γιορτές, δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων θα ανέβει κατακόρυφα», απάντησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών, όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις μετά τις γιορτές.
«Είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Δεν θα πρέπει να μας τρομάξει αυτό το νούμερο», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και σημείωσε ότι στη Βρετανία ήδη καταγράφονται αριθμοί- ρεκόρ των κρουσμάτων, χωρίς να υπάρχει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.
Αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον, είπε ότι πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος και «μέχρι στιγμής, από ό,τι αναφέρεται, δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος».
Όμως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους. «Δεν πρέπει να θεωρήσουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι ήπια για αυτούς», τόνισε ο καθηγητής.
Σε ερώτηση για τα μέτρα, τόνισε ότι αυτά «λαμβάνονται με αναλογικότητα» και με κριτήριο το πόσο πιέζεται το σύστημα υγείας. «Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε δυνατότητα να παίρνουμε πιο πολλά μέτρα από όσα χρειάζονται», υπογράμμισε.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να χρειαστούν κι άλλα μέτρα», είπε ακόμη. «Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι από τις 3 Ιανουαρίου μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να κλείνει νωρίτερα η εστίαση, απάντησε: «Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, αλλά δεν το βλέπω πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση».
Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία δείχνουν ότι η πίεση στο σύστημα υγείας από την μετάλλαξη Όμικρον είναι μικρότερη από εκείνη που υπήρχε σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, με άλλα στελέχη του ιού.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη. «Είμαστε σε καλό σημείο όσον αφορά την τρίτη. Μπορεί να χρειαστεί ενισχυτική δόση πολλούς μήνες αργότερα, μπορεί να φτάσει και τους 9 μήνες, αλλά σε αυτή τη φάση η τρίτη δόση είναι υπεραρκετή», πρόσθεσε.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ένα από «τα πιο δυναμικά συστήματα παρακολούθησης», με τη διενέργεια πολλών τεστ. «Τα μοντέλα προβλέπουν 70% μείωση της μετάδοσης με ένα self test την εβδομάδα και 90% με δύο. Θα πρέπει να δούμε πώς κινείται η κατάσταση, αλλά σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε σε πολύ προστατευτικό σημείο», συμπλήρωσε.